2021. 09. 20.

A Kutatók éjszakáján adnak elő Kodolányis oktatók

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba, emellett a Kodolányi János Egyetem is részt vesz a programban 7 online előadással. 

Szeptember 24-én 19 órai kezdettel Lőrinczné Dr. habil Bencze Edit Érdekességek, aktualitások a Nyugat-Balkán világából címmel tart előadást.

Előadásában a térség sokszínűségét mutatja be, a három civilizáció, három vallás találkozási pontját, és az ebből fakadó, eltérő kulturális vonásokat, a nyelvi megosztottságot, az írásbeliség latin és cirill betűs különbözőségét és az etnikai heterogenitást.

Ezzel egyidőben, a Világörökség-turizmus címmel ad elő Dr. Rátz Tamara. Személyes tapasztalatait, számos fotóval illusztrálva keresi a kérdést, hogy létezik-e "világörökség turizmus", és ha igen, akkor miért érdemes világörökség-turistává válni.

Prof. Dr. Simándi Irén a közelmúltba kalauzol minket a „Itt a Szabad Európa Rádió, a szabad Magyarország hangja!” Hetven évvel ezelőtt indult a magyar adás című előadásával. Mikor, milyen céllal jött létre a Szabad Európa Rádió? Milyen szerepet töltött be a második világháború után kialakult hidegháborús időszakban? Mi volt a magyar emigráció szerepe a rádió megalakulásánál? Hogyan működött, melyek voltak a legfontosabb műsorai az 1950-es években? Ezekre a kérdésekre ad választ az előadás.

20 órai kezdettel Dr. Pitlik László tart érdekes beszámolót Solver-alapú problémamegoldás, avagy ami a matematikai oktatásból kimaradt… címmel. A sok példát bemutató előadás igyekszik felhívni a figyelmet arra, miért is jó „cyborg-nak” lenni.

Dr. Bordás Sándor A magyar kultúra történelmi traumái című könyvét mutatja be 20:30 kezdettel, amelynek központi kérdése a mai magyar kultúra markáns megosztottsága - különösen a nemzeti értékek területén - valószínűleg egyedülálló jelenség Európában, melynek gyökereit a szocializációs folyamatokban kell keresnünk.

21 órakor kezdődik Dr. Pranter Zoltán Az 1956-os magyar forradalom visszhangja az egyiptomi állami sajtóban címmel tart előadás. Az 1956. őszi párhuzamos krízis ideje alatt a világ közvéleményének figyelme egyszerre irányult a szuezi konfliktusra, illetve a magyarországi eseményekre. A hidegháborús viszonyok között a különböző országok médiájában eltérő magyarázattal és ideológiai megközelítéssel jelentek meg riportok, valamint elemzések az eseményekről, amelyek feldolgozása kapcsán számos elismerésre méltó eredmény született az elmúlt évtizedek során.

Dr Strihó Krisztina előadása, Digitalizáció, közösségi platformok címmel, 22 órakor kerül sorra. Napjaink kihívásainak egyike a digitális forradalom, a virtuális tér és annak következményei. A digitalizáció gyakorlatilag az életünk minden szegmensében érezteti hatását. A médiafogyasztás színtere is eltolódott a közösségi platformok, mint a Facebook, az Instagram, vagy a TikTok, irányába.

 

A Kodolányi János Egyetem előadásai ezen a linken érhetőek el.

A Kutatók Éjszakája további előadásai a www.kutatokejszakaja.hu oldalon érhetőek el.


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le, vagy rendeld meg a KJE aktuális felvételi kiadványát ingyen!

On-line megrendelem PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv