2014. 12. 09.

Közösségi kert együttműködésben

Együttműködési megállapodást írt alá a Kodolányi János Főiskola és az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2014. december 8-án, Székesfehérváron. A jövőbeli együttműködés alapja a főiskola közösségi kertje, valamint a speciális szakiskola kertészeti képzése.

Mint ahogyan erről már korábban beszámoltunk, a Kodolányi főiskola székesfehérvári igazgatósági épületének kertjében Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes kezdeményezésére közösségi kertet alakítottak ki. A közösségi kertek története egyébként a második világháború idején kezdődött Nagy-Britanniában. A városi kertészet újabb hulláma a hatvanas évek végén indult, 1973-ban a Zöld Gerillák mozgalom nyitotta meg New Yorkban az első városi közösségi kertet, Magyarországon pedig 2010-ben hozták létre az elsőt.

A KJF szépen gondozott közösségi kertje adta az ötletet, hogy másokat is bevonjanak a közösségépítő és értékteremtő tevékenységbe. Személyes kapcsolatok is szerepet játszottak abban, hogy az Arany János iskolával létrejöhessen a közös munka. Cél, hogy a főiskola igazgatósági épülete mellett kialakított közösségi kert gondozását, az általános iskolában működő kertészeti képzést és a főiskola közösségi kert iránti elkötelezettségét összekapcsolják.

Az ünnepségen Dr. h.c. Szabó Péter PhD. a Kodolányi János Főiskola rektora elmondta, hogy a főiskola új képzési modelljének lényege, hogy az elméleti oktatáshoz intenzív gyakorlati program kapcsolódik. A most aláírt stratégiai együttműködési megállapodás ezt a célt is jól szolgálja, ám a későbbi közös munka eredményessége azon múlik, hogy a két intézmény milyen tartalommal tölti majd meg a szerződést.

Mészáros Attila alpolgármester, a KJF egykori hallgatója is részt vett a programon, és a város nevében köszönetet mondott az együttműködésért, amely – mint kiemelte - közösségteremtő erővel bír.

Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója üdvözölte az együttműködés létrejöttét: „Jó Fehérváron iskolásnak lenni, mert nagyon jó lehetőségeik vannak a diákoknak. Az Arany János iskolában kiváló és elhivatott pedagógusok nevelik-oktatják a tanulókat, a főiskolával való együttműködés további eredményekhez vezethet a tevékenységükben.”- mondta Török Szabolcs.

Bartyik Mihályné, az Arany János iskola igazgatója arról beszélt, hogy a kertészetet és a virágkötészetet tanulók egyaránt részt vesznek majd a Kodolányi főiskola közösségi kertjének gondozásában, és a különleges együttműködés eredményeként a szakiskola diákjai újabb közösség tagjai lehetnek.

 

Forrás: www.kodolanyi.hu/kv


« vissza

KJE felvételi tájékoztató

Töltsd le a KJE aktuális felvételi kiadványát!

PDF-ben letöltöm

Helyszínek

Budapesti Nemzetközi Campus
1139 Budapest,
Frangepán utca 50-56.
Székesfehérvári Oktatási Központ
8000 Székesfehérvár,
Fürdő utca 1.
Orosházi Oktatási Központ
5900 Orosháza,
Gyopárosi út 3/f.
info@kodolanyi.hu
+36 22 543 400
Frissítve: 2022. 07. 05. 16:37
EFOP-4.2.1-16-2017-00004
EFOP-3.4.4-16-2017-00001 Calendula Terv