HÍREK


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ... »

Katonás programok élményszerűen
| 2012-06-27 18:14 |
Tegnap kezdődött és jövő hétfőig tart az az ifjúsági honvédelmi tábor, melyet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely rendez Zánkán. A táborba olyan gyerekek jelentkeztek, akik érdeklődnek a hadtörténelem és a katonai hagyományok ápolása iránt. A fiataloknál látogatást tett ma délután dr. Cser-Palkovics András polgármester, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke és Róth Péter alpolgármester. A táborba megközelítőleg nyolcvan, 10-16 év közötti gyermek jelentkezett, a társaság több mint fele székesfehérvári, de vannak köztük egriek, budapestiek, sőt, felvidéki magyarok is. A tábor ideje alatt élményszerűen tanulnak hadtörténelmi, honvédelmi ismereteket, részt vesznek gyakorlati katonai feladatokban, sportolnak és különféle kulturális programokat is kínálnak számukra. A tábor ideje alatt hadtörténészek tartanak előadásokat, hivatásos katonák számolnak be missziós élményeikről, illetve várható a programban éjszakai túra, járőrverseny, szellemi és katonai vetélkedő. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete első ízben rendezi meg a tábort, ezért dr. Cser-Palkovics András elnök fontosnak tartotta, hogy személyesen üdvözölje a résztvevőket. Mint mondta: a hazát védeni és ápolni minden polgárnak kötelessége, a felelősség pedig akkor alakul ki leginkább, ha erre már gyermekkorban nagy hangsúlyt fektetnek. A polgármester szerint a tábor résztvevői a szórakozás mellett rendet, tiszteletet, fegyelmet tanulnak, ami feltétlenül hatással lesz jellemük, hozzáállásuk alakulására, és akár későbbi pályaválasztásukra is.
 
Székesfehérvár Egészségéért díj Missuray Jánosnak
| 2012-06-26 16:48 |
Dr. Missuray János háziorvos kapta a Székesfehérvár Egészségéért díjat. Semmelweis Ignácra emlékeztek kedden Székesfehérváron az egészségügyben dolgozók. Az ünnepség hagyományosan a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár falán látható Semmelweis-dombormű megkoszorúzásával kezdődött. A Székely János Jenő által 1992-ben készített emléktáblánál a város és a megye képviseletében Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Kovács Zoltán a Fejér Megyei Önkormányzat aljegyzője helyezett el koszorút. Az ünnepségen adták át a Székesfehérvár Egészségéért díjat, melyet ebben az évben dr. Missuray János, az 1-es körzet háziorvosa kapott, aki 43 éve gyógyít, 1977 óta a Mészöly Géza úti rendelőben.
 
Mentőautó és személygépkocsi ütközött Gárdonyban
| 2012-06-26 16:20 |
Egy mentőautó és egy személykocsi ütközött Gárdonyban. A karambolozó járművek egyikéről leesett alkatrészdarabok megsebesítettek egy közelben kerékpározó kislányt. Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a balesetet az okozta, hogy a személygépkocsi nem adott elsőbbséget a megkülönböztető fény- és hangjelzést használó mentőautónak. Az ütközés következtében a személykocsi hátsó lökhárítója leszakadt, és 30 méternyit repült. Darabjai megsebesítettek egy kislányt, aki az édesanyja felügyelete alatt a kerékpárúton biciklizett. A gyerek a bal lábán nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők ellátásra a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházba szállították - tette hozzá a rendőr százados. A balesetnek a kerékpározó kislány volt az egyetlen sérültje. A baleset ügyében a Székesfehérvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya indított eljárást.
 
Rendszámcserék
| 2012-06-26 11:42 |
Három egymástól független esetben indult egyedi azonosító jel meghamisítása miatt büntetőeljárás tegnap Fejér megyében. Mindhárom ügyben a gépjárművek eredeti rendszámát szerelték árt egy másikra. Velencén egy Citroent, míg Gárdonyban egy Opelt szűrtek ki a járőrök. Dunaújvárosban egy motor akadt fenn a rostán. A Velencei-tó környékén a gárdonyi rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az olyan gépkocsikat kiszűrjék, melyeknek az egyedi azonosítóival kapcsolatban probléma merül fel. Idén eddig több, mint húsz büntetőeljárás indult egyedi azonosító jel meghamisítása miatt a Gárdonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A gárdonyi rendőrökön kívül a dunaújvárosi egyenruhások is kiemelten kezelik a problémás gépkocsik forgalomból való kiszűrését.
 
Ma van a kábítószer-ellenes világnap
| 2012-06-26 09:51 |
Ma van a kábítószer-ellenes világnap. Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. A felmérések szerint a droggal kapcsolatba kerülő emberek száma világszerte nő, mintegy 200 millióan fogyasztanak illegális kábítószereket. Magyarországon a felnőtt lakosság 11 százaléka használt már valamilyen tiltott szert. Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két-három évben elárasztották a magyar feketepiacot, visszaszorításukra az idén hoztak rendeletet. A drogok kipróbálásának ideje Magyarországon jellemzően a középiskolás évekre tehető, így a szakemberek az iskolai prevencióra helyezik a hangsúlyt. A Székesfehérvári Diáktanács szervezésében ma sportnapot tartanak a Bregyó-közben. A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából délelőtt vetélkedővel, délután sportversenyekkel és bemutatókkal várja a diákokat, emellett egészségügyi sátrat állítanak fel, a jelen lévő diákok szakemberektől kaphatnak tanácsokat, és kérdőív kitöltésével hozzájárulhatnak a drogellenes harchoz. A sportnap szervezésében segítséget nyújt a Humán Szolgáltató Intézet, a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány, A Szabadművelődés Háza és a Sziti Szociális Egyesület. Utóbbi képviseletében Rózsás Ildikó elmondta, saját drogprevenciós programjuk június elején indult, a sportnapon pedig játékokkal, hasznos szabadidős tevékenységekkel szeretnének a szünidő értelmes eltöltéséhez hozzájárulni.
 
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Fejérben is
| 2012-06-25 15:39 |
Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől Budapesten, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megye teljes területén. Az átmeneti ideig tartó tilalom az említett térségekben az erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozik, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is.
Tilos tüzet gyújtani, parlagot, vagy gazt égetni az érintett térségekben a közút és vasút menti erdőkben is. A tűzgyújtási tilalmat megszegők százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók. A tilalomra az érintett katasztrófavédelmi igazgatóságok tettek javaslatot az elmúlt időszakban kialakult fokozott tűzveszély miatt.
 
Katasztrófavédelem: szakmailag helyesen jártak el
| 2012-06-25 15:37 |
Az előírások és a szükséges szakmai protokollok szerint zajlott az a műszaki mentés, amelyre egy vasárnap reggel történt kamionbaleset miatt volt szükség az M7-es autópálya 67-es kilométerénél, Székesfehérvárnál - mondta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szabó-Bisztricz Anett közölte: az esetről reggel fél hétkor kaptak bejelentést, és a helyszínre érve mintegy félórás munkával sikerült a kamionba szorult sofőrt kiszabadítaniuk. Ezután megpróbálták daru segítségével a több tíz tonnás szerelvényt kerekeire állítani. A teljesen megrakott vontatmány oldalfala azonban nem bírta a nagy súlyt, és emiatt az egész kamion a zöldsávba borult, úgy, hogy benyúlt a belső haladó sávba is. "Ezért a helyszínen a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője úgy döntött, kézzel kipakolják a vontatmányban szállított zöldséget és gyümölcsöt, hogy utána üresen felállíthassák és elvontathassák a járműszerelvényt. A tizennégy tűzoltó mellett a kamion tulajdonosa további tíz embert biztosított a rakodáshoz. Ez eltartott egészen este hét óráig, de közben folyamatosan tájékoztattuk a közlekedőket a forgalmi helyzetről, mivel a Balaton felől erős forgalom indult el a főváros felé" - tette hozzá. Kiemelte: a M7-es autópálya Budapest felé tartó oldalát délután 3 óra körül megnyitották a forgalom előtt, amely így két sávon haladhatott. A katasztrófavédelem által végzett munkák teljes egészében megfeleltek a szakmai előírásoknak. A gépjármű forgalmi akadályt és balesetveszélyt képezett, ezért a jogszabályok szerint ezek elhárítása a katasztrófavédelem feladata és kötelessége volt" - hangoztatta Szabó-Bisztricz Anett.
Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, elsődleges megállapításaik szerint a kamion defekt miatt borult fel; a székesfehérvári rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében folytatja a vizsgálatot. Tudomásuk szerint a mintegy húsz kilométeres torlódás este tizenegy órára szűnt meg. A balesetben két ember sérült meg könnyebben, a kamion sofőrje és utasa.
 
Befejezték a vízművek felújítását
| 2012-06-22 12:55 |
Elkészült a vízművek felújítása a Fő utca rekonstrukciója keretében. A munkát két ütemben valósítják meg, csaknem egymilliárd forint összegű beruházásként. Első lépésként a munkaterületet adták át 2012. februárjában. Az időjárás nem kedvezett a beruházásnak, a téli mínuszok miatt csak három héttel később indulhatott el a kivitelezés, de az átadás a tervezett időpontban történt meg. Ezt követően a gáz- és elektromos közművek felújítása történik meg, amelyet az E. ON saját beruházásban végez majd el az utca teljes hosszában. A sétálóutca rekonstrukciójának következő szakaszának keretében díszburkolatokat és szökőkutakat alakítanak ki, a már meglévő járófelületet fugázzák, valamint megkezdik a díszvilágítás kiépítését szeptemberben. A „Belváros rehabilitációja folytatása” elnevezésű projekt keretében a székesfehérvári Fő utcán megvalósuló fejlesztések kettős célt szolgálnak. Az elöregedett közművek kiváltásával megelőzik az esetleges meghibásodások okozta környezeti terhelést, másrészt a városkép egységes kialakítása révén javulnak az üzletek működési feltételei.
 
Nyári Színház júliusban
| 2012-06-22 12:54 |
Július 12-től július 25-ig várja a nézőket a Nyári Színház programsorozata először a Vörösmarty Színházban, majd a Pelikán Udvarban. A hagyományos rendezvénysorozat változatos és színvonalas előadásokat kínál. Szurdi Miklós rendezésében július 12-én csütörtökön 18 órától mutatják be A dzsungel könyve musicalt, amelyet pénteken 18 órakor is láthatnak a nézők. Július 20-21-én a Portugál, július 24-25-én pedig a Két összeillő ember című zenés játék szórakoztatja a közönséget a Pelikán Udvarban. A Dés-Geszti-Békés szerzőtrió híres-neves musicaljét, A dzsungel könyvét Szurdi Miklós rendezi a Vörösmarty Színházban. „A gyerekek megismerhetik azt a hihetetlenül érdekes világot, amit a dzsungel és környéke jelent, a felnőttek pedig azt a társadalmat fedezhetik fel a darabban, ami talán nem is áll olyan messze jelen társadalmunktól.” - mondta az előadásról a rendező. A jelmezeket Juhász Kati tervezi - ő jegyzi az Óz, a nagy varázsló gyönyörű jelmezeit is - és Bakó Gábor állítja össze a koreográfiát. Az előadás zenei vezetője Döme Zsolt. A dzsungel könyvét július 12-én csütörtökön és július 13-án pénteken mutatják be 18 órai kezdettel. Quintus Konrád A dzsungel könyve előadásaival kapcsolatban elmondta, hogy Maugli és Túna szerepeire castingot hirdetett a színház idén tavasszal, amelyre a 17 és 25 év közötti, zeneileg képzett, színpadi gyakorlattal rendelkező fiatalok jelentkezését várták. Így választották ki a Túnát felváltva alakító Dézsi Éva Darinkát és Gárdonyi Fannit, illetve a legmegfelelőbb „Mauglikat”: Eszes Szabolcsot és Horváth Gyula Antalt. A Nyári Színház még két nagysikerű előadással várja a közönséget. Július 20-án és 21-én a Portugál című előadást játsszák a Pelikán Udvarban, Július 24-én és 25-én pedig a Két összeillő ember kerül színpadra. Quintus Konrád elmondta, hogy ez utóbbi darabot, amely a város által szeretett két színészre, Keller Jánosra és Váradi Eszter Sárára íródott, nagy sikerrel mutatta be az idei évadban a Vörösmarty Színház.
 
Hiánypótló szolgáltatások a családokért
| 2012-06-22 12:53 |
Konferenciát és kerekasztal beszélgetést tartottak csütörtökön a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és együttműködő partnerei által megvalósított „Kapocs Központ – a Családokért” projektről. Az alapítvány a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár, Szabadbattyán és Sárszentmihály önkormányzatával közösen működtet olyan központokat, ahol különféle, hiánypótló tevékenységekkel segítik a családokat, az összetartó kisközösségeket. A konferenciát megelőzően sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. A 2012. május 1-jén kezdődött és két évig tartó, pályázati támogatással megvalósuló projekt célja a családhoz, a gyermekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása és a szemléletváltás előmozdítása a családi szféra társadalmi jelentőségével kapcsolatban. A projektet az alapítvány kuratóriumának elnöke, Mahlerné Köfner Anikó mutatta be. Eszerint Székesfehérváron, a Móri út 16. szám alatt, valamint a szabadbattyáni és a sárszentmihályi közösségi házakban működtetik a Kapocs Központokat a hét egy-egy napján. Különféle tanácsadásokkal, tevékenységekkel segítik a családokat, a lakosok igénybe vehetik például pszichológus, nevelési tanácsadó, gyógypedagógus segítségét, kérhetnek munkavállalási tanácsot és gyermekfelügyeletet. Az együttműködő felek remélik, hogy a következő két évben legalább kétezer embert tudnak elérni és segíteni a szolgáltatásokkal. Spányi Antal megyés püspök szavai szerint olyan projekt valósul meg, melynek keretében valódi, konkrét, tevőleges segítséget tudnak nyújtani a családoknak. Úgy véli: igazi sikertörténet lenne, ha a két év letelte után a program „önjáróan” is működne.