ARCHÍVUM


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Országgyűlési képviselő-választás 2010
| 2010-04-25 12:11 |
A vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 8,5 százaléka adta le szavazatát Magyarországon. Fejér megyében 8,87 százalék azaz 7.272 fő szavazott. 11 óráig a szavazásra jogosultak 19,37 százaléka ment el szavazni, Fejér megyében 19,52 százalék, azaz 16.016-an adták le voksukat.
A választásra jogosultak 27,11 százaléka, 672.420 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 13 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. Fejér megyében s jogosultak 26,44 százaléka, azaz 21.713 fő élt szavazati jogával.
A választásra jogosultak 33,54 százaléka, 832.178 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 15 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. Fejér megyében a jogosultak 32,03 százaléka, 26.321 fő szavazott. Várhatóan mind az 57 választókerületben érvényes lesz a szavazás, mert a választói részvétel mindenütt meghaladta a 25 százalékot.
A választásra jogosultak 41,89 százaléka, 1.039.921 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 17.30 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. Fejér megyében a jogosultak 39,6 százaléka, azaz 32.561-en szavaztak.
 
Királyi emlékhely a Megyeházán
| 2010-04-23 14:48 |
Több évnyi előkészítő munka, kutatás és szakértők bevonása után kiemelkedő kultúrismereti és szakrális értékű királyi emlékhelyet avattak pénteken, a Megyeházán. A civil kezdeményezésre a III. Béla Lovagrend szervezésével megvalósuló alkotást Dr. Balogh Ibolya a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke avatta fel.
 
Szent György – napi ünnepség a kórházban
| 2010-04-23 14:47 |
Szent György –napi ünnepséget rendeztek a Fejér Megyei Szent György Kórház Romhányi – auditóriumában. Dr. Bucsi László osztályvezető főorvos ünnepi megemlékezését követően kitüntetéseket adtak át. Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató elmondta, a négy miniszteri kitüntetés mellett, Szent György emlékéremmel és Prof. Dr. Romhányi György emlékplakettel ismerték el a szakdolgozók munkáját, valamint főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át. Az ünnepi eseményen minden évben egy külső személy munkáját is elismerik. Ez alkalommal a Fejér Megyei Hírlap szakújságírója, Móré Erzsébet vehette át a Szent György – díjat.
 
Rendőrnap a Bregyóban
| 2010-04-23 14:45 |
Mintegy hetven elismerő cím átadására került sor az idei Fejér megyei Rendőrnapon Székesfehérváron a Bregyó-közben. Dr. Simon László megyei rendőr-főkapitány elmondta, idén rendhagyó módon az ünnepi állománygyűlést nyitottá tették, így a civilek is bepillantást nyerhettek a rendőrség életébe.
Az ünnepi állománygyűlésen többek között Székesfehérvár polgármestere, Warvasovszky Tihamér köszöntötte a megye rendőreit és az eseményre kilátogató fehérváriakat.
 
Átadták a Szent Kristóf Házat
| 2010-04-23 11:18 |
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Karitász Szent Kristóf Házat Székesfehérváron. Az intézmény a város és vonzás körzetében a családjukban élő, különböző fogyatékos személyek nappali ellátását biztosítja. Lehetőséget teremet a közösségi együttlétre, a társadalomba történő be- illetve visszailleszkedésre. A biztonságos légkörben lehetőség nyílik a fogyatékos személyeknek arra, hogy kipróbálják képességeiket, mondta el rádiónknak Nagy Lajosné Krisztina a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász vezetője. A nappali intézményében új munkahelyeket is teremtettek szociális végzettségű dolgozóknak, mondta el Spányi Antal. A megyéspüspök kiemelte a fogyatékkal élők is hasznos tagjai a társadalomnak, nem mindegy, hogy napjaikat hol és hogy töltik. Az intézményben fejlesztik is a fiatalokat. A 25 férőhelyen, hat-nyolc fős kiscsoportokban hasznos munkát is végeznek.A Szent Kristóf Ház az összefogás példája, emelte ki Ugrits Tamás, aki a Fehérvár Travel Alapítvány kurátoraként és a székesfehérvári püspökség irodaigazgatójaként gyűjtötte a támogatásokat.
 
Környezetvédő Vörösmarty iskola
| 2010-04-23 11:17 |
A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola is csatlakozott az országos Italos kartondoboz gyűjtő akcióhoz. A szervezők célja az volt, hogy felhívják a szelektív hulladékgyűjtésre. A rendezvényen Baka Éva az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés képviseletében be is mutatta a gyerekeknek, hogyan készül papír a dobozokból. Rádiónknak adott interjújában elmondta, hogy fontos, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól környezettudatosan neveljük, ezáltal természetessé váljon számukra a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem. A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot. Szili Csaba igazgató elmondta, hogy mivel iskolájuk úgynevezett ÖKO-iskola, ezért különösen nagy hangsúlyt fektetnek, mind az oktatásban, mind a gyakorlatban a környezetvédelemre és a környezettudatos nevelésre. A gyerekek nagy lelkesedéssel gyűjtötték össze az italos dobozokat. Voltak, akik az egész családot bevonták a gyűjtésbe.
 
Sikeresen kutató Vasvárisok
| 2010-04-23 11:16 |
A székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola 3.a és 6.a osztályának ifjú tudósai szép eredménnyel tértek haza Százhalombattáról, a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája szerdai regionális fordulójáról, ahol dorogi, mányi, és négy budapesti iskola tanulóival kutatásmódszertan kategóriában mérték össze tudásukat. A Dr. Zsolnai József professzor által útjára indított tudományos verseny az idén már kilencedik alkalommal került megrendezésre. A verseny célja országosan felmérni, kiválasztani azokat a tehetséges gyerekeket, akik egy-egy tudományos problémában elmerülve kiemelkedő teljesítményről tesznek tanúbizonyságot dolgozatuk elkészítése, majd prezentációja során. Az idei regionális versenyen a Nagy Lajosné és Matyi József által felkészített 3.a osztály kilenc, illetve a Tóth István által felkészített egy 6.a osztályos tanuló képviselte városunkat. Közülük öten kiemelkedő eredményt értek el: Orova Dorina, Pluhár Zsófia, Magony Gellért, Ondi Gábor (3.a) és Kovács Gergely (6.a) színvonalas előadásukkal joggal nyerték el a zsűri tetszését. Május 18-19-én, az országos döntőben, ahol akadémikusok előtt kell majd helyt állni, ők képviselhetik Székesfehérvárt és a régiót.
 
Megemlékezés a Mészeg-hegyen
| 2010-04-21 14:23 |
A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség országos találkozóját április 24-én, szombaton 10 órától tartja a Szent István Művelődési Házban, Székesfehérváron – tájékoztatott Bobory Zoltán, a szövetség elnöke. Elmondta: a találkozót követően 13 órakor Pákozdon a Mészeg-hegyen a Don-kanyar kápolnánál megemlékezést tartanak és koszorút helyeznek el.
 
Javuló turisztikai mutatók
| 2010-04-21 14:22 |
Jelentős növekedés tapasztalható a Közép-dunántúli Régió turisztikai mutatóiban a KSH legfrissebb adatai szerint. A belföldi vendégek számának alakulásában ugrásszerű növekedés történt az év első két hónapjában elsősorban az üzleti turizmusnak köszönhetően. Horváth András, a Közép- Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke elmondta csaknem 9 százalék ponttal emelkedett az összes vendégszám a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, így csak a Budapest- Középdunavidék Régió előzte meg a Királyi Régiót.
 
Ülésezett a kistérségi társulás
| 2010-04-21 14:21 |
A Székesfehérvárra és a fehérvári kistérségre vonatkozó szociális szolgáltatástervezési koncepciót tárgyalta elsőként szerdai ülésén a Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás. Az anyag a közeljövő feladatait határozza meg a szociális ellátások fenntartásában és fejlesztésében. Mint Warvasovszky Tihamér, a Társulási Tanács elnöke fogalmazott: a koncepció elfogadása és meghatározott időszakonkénti aktualizálása a különböző pályázati támogatások elnyerésének is feltétele. Az ülésen beszámoló hangzott el a székesfehérvári költségvetésből a szociális alapellátásra és a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátására átadott pénzeszközök felhasználásáról.
 
| vissza |