ARCHÍVUM


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Összeszámolták a külképviseleti szavazatokat
| 2010-04-30 18:13 |
Székesfehérváron befejeződött a külképviseleti szavazatok összeszámlálása, így 100%-os feldolgozottságú az országgyűlési választások második fordulója. Fejér megye 1. sz OEVK végeredménye: érvényes szavazatok száma: 18236. Dr. Cser-Palkovics András 11117, Knizse Gyula 5440, Dr. Kummer Ákos 1679 szavazatot kapott, a mandátumot Dr. Cser-Palkovics András vehette át - tájékoztatott Laczi Zoltán, a helyi Választási Iroda helyettes vezetője.
 
Központi ballagás a Városház téren
| 2010-04-30 16:54 |
Városi ballagási ünnepséget rendeztek pénteken délután a Városház téren. Székesfehérvár ballagó diákjait Warvasovszky Tihamér polgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy a királyi város mindig visszavárja egykori diákjait. A megyeszékhelyen egyébként számos lehetőség közül választhatnak a felsőoktatásban illetve szakképzésben továbbtanulni szándékozó diákok-tette hozzá a polgármester. Az érettségi vizsgák a hagyományoknak megfelelően május 3-án, hétfőn nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek.
 
Elismerés a Kodolányi János Főiskolának
| 2010-04-30 16:53 |
„Nemzetközi együttműködési kultúráért” nívódíjat nyert a Kodolányi János Főiskola Erasmus programja. A Nívódíj a főiskola Egész életen át tartó tanulás program támogatásával megvalósuló, kiemelkedő színvonalú európai együttműködését ismeri el. A Nívódíjat tegnap vette át Horváti Éva, a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézetének igazgatója a Tempus Közalapítvány Művészeti nevelés az iskolában és az iskolán túl című konferenciáján Budapesten. A Tempus Közalapítvány idén immár második alkalommal díjazza az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjában kiemelkedőt alkotó oktatási intézményeket. A Nívódíj célja az, hogy elismerje a projektekben végzett kiemelkedő munkát és felhívja a figyelmet a minőség jelentőségére. A Nívódíjra irányuló bírálatban a felsőoktatási kategóriában az intézmények Erasmus mobilitási záróbeszámolói vettek részt. A legjobb beszámolók értékelése alapján külsős szakértők tettek javaslatot a Nívódíjak odaítélésére, majd a díjazottakról a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma döntött. E folyamat végén a Kodolányi János Főiskola került ki nyertesen a Pécsi Tudományegyetem beszámolójával együtt. A Kodolányi János Főiskola már régóta törekszik arra, hogy diákjai valódi nemzetközi környezetben végezzék tanulmányaikat. A KJF a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként létesített oktatási központot külföldön, Ausztriában, és emellett világszerte működő partnerségi kapcsolatokat épített ki. A KJF jelenleg 32 ország 117 partnerintézményével áll kapcsolatban, a kiterjedt intézményi kapcsolatrendszernek köszönhetően az elmúlt öt évben 378 hallgató tanult külföldön és 325 vendéghallgatót fogadott a főiskola. A most elnyert nívódíj már a harmadik elismerése a Kodolányi külkapcsolati tevékenységének. A főiskola Nemzetközi Intézete 2006-os hallgatói és oktatási mobilitási tevékenységéért átvehette az E-Quality Európai Minőségi Díjat, 2007-ben pedig az Erasmus videópályázat EuroMedia díját is elnyerte.
 
A zárt ülésről...
| 2010-04-30 16:52 |
Ülést tartott csütörtökön Székesfehérvár megyei jogú város közgyűlése. A zárt ülésen meghozott döntésekről Warvasovszky Tihamér polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, elindítják a közbeszerzési eljárást a Speciális Fejlesztő Bölcsőde felújítására, mintegy 72 millió forint értékben. A zárt ülésen Égi Tamás képviselőt javasolták a pénzügyi bizottság elnökének,az indítványt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Égi Tamás május elsejétől tölti be az elnöki posztot. Az zárt ülésen útfelújításokról is határoztak.
 
Nyereséges volt a Városgondnokság
| 2010-04-30 16:50 |
Egyhangú döntéssel fogadta el a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. tavalyi beszámolóját a város képviselőtestülete. Több mint 108 milliós adózás utáni nyeresége lett a cégnek, annak ellenére, hogy mintegy 600 millióval kevesebből gazdálkodtak 2009-ben – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Bozai István, a Kft ügyvezető igazgatója.
 
Éremgyűjtők találkozója
| 2010-04-29 17:21 |
Huszonötödik alkalommal rendezik meg az „Alba Regia” Éremgyűjtő találkozót május 9-én a Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában. A programok között szerepel éremismertetés, majd Dr. Vizi László Tamás a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető tanára tart előadást „Te csak házasodj dicső Ausztria” címmel. Ezt követően kitüntetéseket adnak át az éremgyűjtő egyesületek munkáját támogatóknak. A nap folyamán kiállítás nyílik az intézményben, amelyet egy hétig tekinthetnek meg az érdeklődők, mondta el Szabó Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke.
 
Térségi hagyományőrző napok Alcsútdobozon
| 2010-04-29 17:19 |
Térségi hagyományőrző napokat tartanak pénteken és szombaton, Alcsútdobozon. A programok konferenciával kezdődnek „Népzene, néptánc, népművészet az oktatásban – értékmentés a jövőnek” címmel, majd népművészeti kiállítás nyílik a sportcsarnokban. Tóth Erika alpolgármester elmondta, a rendezvényen előadások hangoznak el a művészetoktatás témakörében, lesznek kézműves és tánc bemutatók, kirakodóvásár, népzenei koncertek. A hagyományőrző programsorozat nagyban hozzájárul Fejér megye turisztikai vonzerejének növeléséhez – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
 
Összefoglaló a Megyei Közgyűlésről
| 2010-04-29 17:18 |
Bűnügyi és közbiztonsági beszámolókkal kezdődött a Fejér Megyei Közgyűlés csütörtöki ülése. Szó volt a megyei önkormányzat gyermekvédelmi központjának berendezéséhez szükséges forrás előteremtéséről, a megye területén működő gyermek-és ifjúsági táborok működtetéséről. A Fejér Megyei Szent György Kórház igazgatójának Szabó Lászlónak 2009. december 31-én lejárt a kinevezése, a közgyűlés döntése értelmében Szabó László, mint megbízott igazgató folytatja munkáját. A közgyűlés döntött arról is, hogy a megye indul a „Korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítása” pályázaton, amit április 30-ig kell benyújtani. Fejér megye együttműködést tervez Somoggyal és Tolnával az elővárosi vasúti közlekedés, a foglalkoztatás, az egészségügy, valamint szociális szolgáltatások, és a kommunális hulladékgazdálkodás területén. Dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke az ülést követő sajtótájékoztatót bejelentéssel kezdte, miszerint az Alkotmánybíróság két nappal ezelőtt napirendjére vette a közgyűlés által 2007-ben előterjesztett beadványát, amely a megyei önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény alkotmányosságát vizsgálja. A közgyűlésen szó volt arról is, hogy a megyei közgyűlés csatlakozik a hungarikumok védelméről szóló országgyűlési határozathoz, és meghirdeti a Fejér megye területén található egyedien és egyedülállóan helyi különlegességek bemutatását az ott élők közreműködésével. A közgyűlés az összes tárgyalásra szánt napirendi pontot elfogadta.
 
Nőgyógyászati szűrés
| 2010-04-29 17:18 |
Nőgyógyászati szűrésre várják a 25-65 év közötti női lakosságot május 10.- június 5. között Fejér megye kisebb településein. A kamion szakképzett személyzetét nemcsak a népegészségügyi programban résztvevők, (akik értesítést kapnak) hanem bárki felkeresheti, a vizsgálat térítésmentes. Az eredményekről kiértesítik a hölgyeket – tájékoztatta rádiónkat Németh Ferencné, az ÁNTSZ Szűrési Osztályának koordinátora.
 
Áprilisi ülés 120 napirenddel
| 2010-04-29 17:16 |
Ülést tartott csütörtökön Székesfehérvár megyei jogú város közgyűlése. A városatyák egy perces néma csenddel emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt Őry-Tóth István fotóművészre és Papp Lászlóra, a TIT megyei elnökére. A közgyűlés a megemlékezés után megkezdte érdemi munkáját. 120 napirendi pont került a testület elé. A napirendi pontok tárgyalása előtt székesfehérvár polgármestere valamint a szocialista frakció vezetője köszöntötte és gratulált a megválasztott országgyűlési képviselőknek, Dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Brájer Évának és Vargha Tamásnak. A képviselők döntöttek a város hivatásos önkormányzati tűzoltósága fenntartójaként arról, hogy biztosítják az önerőt egy pályázaton való részvételhez. Mint elhangzott: a 20 %-os önrész mellett négyszeres állami támogatással komoly technikai eszközfejlesztésre nyílik lehetőség a városi tűzoltóságnál. Megalkották az elmúlt évi zárszámadásokról szóló önkormányzati rendeletet. A napirendi pont előterjesztője, Warvasovszky Tihamér elmondta, 39,2 milliárd forint volt a bevétel 2009-ben, ebből 9,8 milliárd forint folyt be iparűzési adóból. Az intézményekre 18,5 milliárd forintot, a szociális támogatásra 430 miilió forintot kellett fordítani. A 2009-es évben mintegy 6 milliárd forint jutott fejlesztésekre.
A grémium döntött arról, hogy 2010. május elsejétől az év utolsó napjáig ismételten lehetőséget nyújtanak a legrászorultabb nyugdíjasok további támogatására. Ez azt jelenti, hogy a következő 7 hónapban 5 ezer forintos támogatást igényelhetnek azok a székesfehérvári lakosok, akik az öregségi nyugdíj minimum összegét kapják – tájékoztatott a Szociális és Családvédelmi bizottság elnöke, Márton Zoltán.
A 120 napirendi pont közt a városatyák döntöttek arról, hogy a 2010/11 –es tanévben a város 18 általános iskolájában összesen 43 első osztály indul. A szakbizottság elnöke, Fűrész István elmondta: az idei iskolai beiratkozások során 991 főt regisztráltak a város általános iskoláiban.
Az Oktatási bizottság elnöke, Fűrész István hozzátette: a testület döntött arról is, hogy a II. Rákóczi Ferenc általános iskolában az induló 3 első osztályból csak egy lesz két-tannyelvű.
Napirenden szerepelt több utca átnevezése, valamint a székesfehérvári Hiemer-ház dísztermét az idén januárban elhunyt dr. Moskovszky Éváról, a székesfehérvári Babamúzeum alapítójáról nevezték el. Több, pályázathoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás indítása mellett, a képviselők döntöttek a Belváros forgalmi rendjéről és a fizető parkolási rendszerről szóló rendelet módosításáról Orosz István, a városi szolgáltatások bizottságának elnöke számolt be rádiónknak..
Több ingatlanhasznosítás mellett döntöttek a volt Ybl Miklós általános iskola sorsáról is. A szavazás értelmében az ingatlant visszaadták a korábbi használó, Önálló Főiskolai alapítványnak. Az épület használatát ingyenesen és határozatlan időre biztosítja az önkormányzat annak érdekében, hogy a Kodolányi János Főiskola ezen a helyszínen is folytathasson oktatási tevékenységet.
 
| vissza |