KáVé
Magyarország öt érzékkel Japánban

Magyarország öt érzékkel Japánban

Cikk dátuma 2018. június. 14.

Kanazawa-Japán, az egyik legrégebbi főiskolai kapcsolatunk

A kanazawai Seiryo egyetemmel főiskolánk tizenöt éve, 2003 óta tart fenn kapcsolatot, így ez az egyik legrégebb óta működő kétoldalú partneri kapcsolatunk. Az évek során már többször fordult meg KJF-es csoport Kanazawában, japán delegáció Budapesten és Székesfehérváron. Amióta az Erasmus + kredit mobilitási program pedig lehetővé teszi, hogy az EU-n kívüli országokból is fogadhassunk oktatókat és hallgatókat, szinte mindegyik félévben érkezett hozzánk hallgató és oktató a japán egyetemről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Régi-új hagyomány a fehérvári campuson

Régi-új hagyomány a fehérvári campuson

Cikk dátuma 2018. június. 08.

Hajrá kodolányisok! 

A negyedszázados jubileumon is túl van  már a Kodolányi János Főiskola; hol vannak azok az esztendők, amikor az útkeresés jegyében elindultak a hazai felsőoktatásban a magánintézmények. Alig hihető, hogy a KJF-en annak idején száznegyvenhét hallgatóval kezdődött meg a képzés, és ők valamennyien nyelvszakos tanári szakra jelentkeztek. Aztán következett szépen egymás után a turizmus, a kommunikáció és a többi piacképes szak, és egyre több fiatal akart Székesfehérváron tanulni a gyorsan fejlődő Kodolányin. Huszonötezer diploma fémjelzi az eddig megtett utat, s eközben hagyományok is teremtődtek - sorra -  a főiskola életében.

Tovább a teljes cikkhez »
Teqball a Kodolányin is

Teqball a Kodolányin is

Cikk dátuma 2018. június. 04.

Kodolányis diák ajándéka a főiskolának

Tovább bővült a Kodolányi János Főiskola hallgatói és munkatársai által igénybe vehető sportolási lehetőségek köre.  A tavaszi szemeszter végére megérkezett az intézmény egykori diákjának, Gattyán Györgynek az ajándékaként egy szabadtéri teqball asztal, amelyet az intézmény udvarában állítottak fel. 

Tovább a teljes cikkhez »
HuCER konferencia a KJF-en

HuCER konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2018. május. 27.

Az ország vezető oktatáskutatói tanácskoztak Székesfehérváron

A nevelés és oktatás területén jelentkező kihívásokról és azok megoldásáról tanácskoztak hazai és nemzetközi szakemberek Székesfehérváron a két napos HuCER konferencia keretében. Az eseményen bemutatták az oktatást és tanulást érintő legfrissebb kutatások eredményeit is. A konferenciának a Kodolányi János Főiskola adott otthont május 24-25. között.

Tovább a teljes cikkhez »
TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

Cikk dátuma 2018. május. 15.

Színes kínálat, igényes programok

Hagyománnyá vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy szemeszterenként tematikus hetet rendeznek, amelynek keretein belül hallgatók nem a hagyományos tanórákon sajátíthatnak el számos új ismeretet, hanem érdeklődésüknek megfelelően választhatnak az különböző előadások, workshopok, sport és kulturális lehetőségek közül. A hét keretében került megrendezésre a KONA, azaz a Kodolányisok Napja is.

Tovább a teljes cikkhez »
szakdolgozati workshop huszonegyedszer

szakdolgozati workshop huszonegyedszer

Cikk dátuma 2018. május. 08.

Ez már készülődés az államvizsgára

Szakdolgozati workshopot tartottak a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára május 8-án a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Az immár huszonegyedik alkalommal megszervezett programon az írásbeli fordulót követően szóban hallgatta meg a zsűri és a résztvevő közönség a tudományos igényű előadásokat, majd Dr. Kundi Viktória és Dr. Régi Tamás értékelte a szakdolgozók felkészültségét.

Tovább a teljes cikkhez »
Kapu a XXI. századra Dél-Békésnek

Kapu a XXI. századra Dél-Békésnek

Cikk dátuma 2018. április. 24.

Interjú a KJF Orosházi Oktatási Központjának igazgatójával

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Főiskola orosházi székhelyigazgatója fontos dolgot mondott ki a Kodolányi Főiskola dél-békési jelenlétéről. Azt tartja, a Kodolányi János Főiskola Orosházán több, mint székhely, a főiskolai központ voltaképpen egy misszió, kapu a XXI. századra Dél-Békésnek. A fiatal szakember nem csak tanít, hanem tanult is korábban a KJF-en. Célja, hogy tovább növeljék az orosházi hallgatói létszámot, és a képzési paletta bővítésével helyben tartsák a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakmai nap Orosházán

Szakmai nap Orosházán

Cikk dátuma 2018. április. 13.

Ez nem a jövő, hanem a jelen

Robotok, okos eszközök, technikai fejlesztések és megannyi előadás várta az érdeklődőket a Kodolányi János Főiskola szakmai napján, április 12-én. A megjelentek olyan vezető informatikai cégekkel találkozhattak, mint az ACER vagy a HP, az előadásokon pedig megismerkedhettek magával a jövővel.


Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország büszke az értékeire

Magyarország büszke az értékeire

Cikk dátuma 2018. április. 10.

Barátság-híd a külföldi partnerintézmények és a Kodolányi főiskola között

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kodolányi János Főiskolán a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású programsorozatot, amely egyrészt az oktatók és hallgatók interkulturális kompetenciáit hivatott elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a KJF és a külföldi partnerintézményei között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programokra félszáznál több külföldi oktató érkezett, akik előadásokat tartanak és konferencián vesznek részt. Hazai felsőoktatási szakembereket is vendégül lát a főiskola; az ő, illetve a KJF oktatóinak előadásai ugyancsak szerepelnek a programban. A rendezvények közül már előre választhattak a kodolányis hallgatók; a workshopokon, előadásokon előzetes jelentkezések alapján vesznek részt. 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

Cikk dátuma 2018. április. 08.

Metafizikai absztrakció

Egyedülálló felsőoktatási galériaként rendez kiállításokat a Kodolányi Art Gallery immár fél évtizede. Április 5-én tartotta soron következő kiállításának ünnepélyes megnyitóját a művészeti műhely; ezúttal Halmi Zsolt festőművész alkotásai kerültek a közönség elé Metafizikai absztrakció címmel. A vernisszázson Geszterédi Ágnes, a jelenlegi kiállítás szervezője köszöntötte a résztvevőket,majd felkérte Dr. Tarbay Gabriellát, a galéria alapító vezetőjét, hogy beszéljen a KAG tevékenységéről. Ezt követően Dávid Attila Norbert ötvös iparművész méltatta az alkotásokat és Petőcz András József Attila díjas író-költő szavalta el Az éjszaka csodái című versét. 

Tovább a teljes cikkhez »
A KJF is emlékezett

A KJF is emlékezett

Cikk dátuma 2018. március. 15.

„A hálás nemzet őrzi dicső mártírjainak emlékezetét”

A Kodolányi János Főiskola és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium közösen ünnepelt március 14-én Székesfehérváron. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Dr. Szabó Péter, a KJF rektora, az ünnepi műsorban pedig a Kodolányi János Főiskola TáncolKODÓ Táncegyüttese és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium tanulói léptek színpadra.

A székesfehérvári emlékhelyeken hagyományosan a város diáksága adott ünnepi műsort, március 15-i nemzeti ünnepünkre készülve szerdán. Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, a politikai pártok és a civil szervezetek helyi képviselői a Jubál Károly-emléktáblánál, a Halesz parkban a ’48-as emlékműnél, a Bem József tábornok mellszobránál, a Petőfi-emléktáblánál, a Rónay Jácint-emléktáblánál, a Fekete Sas Szálló előtt, a Petőfi-szobornál, a Pelikán udvarban és a Kodolányi János Főiskola előtt is fejet hajtottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei emléke előtt.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok a nemzeti ünnepről

Kodolányisok a nemzeti ünnepről

Cikk dátuma 2018. március. 13.

Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, III.évfolyam

Szabadság, egyenlőség, testvériség!

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, arról nem is beszélve, hogy a nemzeti identitásunk egyik alapköve. Szerves része volt az 1848-as Európában zajló forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Gyakorlatilag az 1848–49-es szabadságharc egyben a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködési megállapodás a KJF és a Kormányhivatal között

Együttműködési megállapodás a KJF és a Kormányhivatal között

Cikk dátuma 2018. március. 01.

 

Az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal képviselői együttműködési megállapodást írtak alá március 1-jén. A megállapodás aláírásával újabb lehetőség nyílik az orosházi felsőoktatásban.

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Cikk dátuma 2018. február. 25.

Diplomaátadó a jubiláló főiskolán

Közel háromszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a huszonöt éves  Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót. A végzősök kiváló teljesítményét a főiskola vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások Dr. Szabó Péter rektortól. Két ünnepséget is tartottak Budapesten, mindkettőn Zabos Regina, a Fehérvár Hangja 2015 zenei tehetségkutató győztese, a Kodolányi János Főiskola jazzének szakos hallgatója lépett a közönség elé színvonalas előadással.  

Tovább a teljes cikkhez »
Wacha Tanár Úr elment

Wacha Tanár Úr elment

Cikk dátuma 2018. február. 15.

…fel sem merült bennem, hogy egyszer majd elmegy örökre”

Wacha tanár úr... így emlegettük egymás között is, nem csak a megszólítás során. Szerettük, tiszteltük, meghajoltunk tudása előtt és megtiszteltetésnek vettük a barátságát. Szerettünk összefutni vele a Kodolányi főiskola folyosóin, a tanáriban, a menzán, a kodolányis Kazinczy-verseny után, ahonnan tehetséges fiatalokat küldött az országos megmérettetésre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Partnerség az Antenna Hungáriával

Partnerség az Antenna Hungáriával

Cikk dátuma 2018. február. 09.

Közös képzési, gyakornoki programok, fejlesztési lehetőségek 

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Dr. Mándi Gábor az Antenna Hungária Zrt. vállalatirányítási igazgatója a felsőfokú intézmény budapesti oktatási központjában. A közös képzési és gyakornoki programok mellett ösztöndíj lehetőségekről, és műszaki fejlesztési tervekről is határoztak a partnerek. Ez utóbbi terület esetében a 21. századi elvárásoknak megfelelő, korszerű technika eszközök kerülnek a főiskola stúdióiba.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2018. február. 08.

Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez

Sikeres kodolányisok legalább húszezren vannak ma már, hiszen ennyien szereztek diplomát az elmúlt huszonöt évben a Kodolányi János Főiskolán. Két kötetben is lehet olvasni a sikereikhez vezető útról. Ezek az interjúk elsősorban azokról a fiatalokról szólnak, akik a diplomaszerzés utáni tétova lépéseket követően fénysebességre kapcsolva robbantak be a választott szakma világába. Másodsorban arról a főiskoláról, amely megágyazta a későbbi karriereket, ahol a diákok tudást, önbizalmat, pénzre váltható gyakorlati ismereteket szedtek magukra.

„A siker kulcsa minden zárhoz hozzáigazítható, a tehetség, a tudás és a szorgalom együttesen csiszolgatja. Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez, bárki lehet sikeres a saját szakmájában. A szociális munkás szakon végzett hallgató éppúgy maradandót alkothat, mint a nyelvtanár, a gazdász, a turizmus vagy a kommunikáció szakos.” olvasható Virágh Ildikó Sikeres Kodolányisok című kötetében. Az alábbi interjúrészleteket a kötetekből válogattuk.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi 2018

Felvételi 2018

Cikk dátuma 2018. február. 06.

Ösztöndíj, diákhitel, pontszámítás

A felsőoktatásba igyekvőknek tudniuk kell, hogy összesen tizenkét állami ösztöndíjas félévük van, ezeket felsőoktatási szakképzésen, alap- és osztatlan képzésen, valamint mesterképzésen használhatják fel. Rögtön az elején tisztázni érdemes azonban, hogy az állami ösztöndíjas helyeken tanuló diákok hallgatói szerződést írnak alá, míg az önköltséges képzésben résztvevőknek nincs ilyen kötelezettségük.

Tovább a teljes cikkhez »
Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

Cikk dátuma 2018. február. 01.

Nem csak workshopokon vettek részt, hanem magyar ételekkel, népművészettel is ismerkedtek

Immár harmadik alkalommal szervezett ebben a tanévben nagyszabású programot a KJF a külföldről érkező hallgatók számára. Míg korábban az EU tagországaiból érkeztek Erasmus ösztöndíjjal külföldi hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, szeptembertől jelentős számban tanulnak más országokból származó fiatalok is a budapesti intézetben, mondta el a KV-nak Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes. Januárban újabb hallgatói csoport érkezett, így tovább növekedett a Bangladesből, Indiából, Kongóból, Nepálból és Pakisztánból érkezett fiatalok száma az intézményben.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi 2018

Felvételi 2018

Cikk dátuma 2018. január. 20.

Jogvesztő a jelentkezési határidő be nem tartása

Sok feladata lesz a felsőoktatásba igyekvőknek a következő néhány héten. Nyilvánvaló, hogy a pályaválasztás szempontjából legfontosabb a szakválasztás, ugyanakkor hasonló fontos döntés az intézmény kiválasztása is. További nyitott kérdésekre is kell választ kapniuk, például arra, hogy milyen tanulmányi eredménnyel lehet állami ösztöndíjas helyre bekerülni, mennyi a féléves tandíj az önköltséges képzések esetében, milyen intézményi ösztöndíjakra lehet pályázni és milyen szakirányok vannak a választott szakon. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop gazdálkodási és menedzsment  szakosoknak

Szakdolgozati workshop gazdálkodási és menedzsment szakosoknak

Cikk dátuma 2018. január. 19.

Próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy a  gazdálkodási és menedzsment tanszék szakdolgozati workshopot rendez a végzős hallgatók számára. A tradicionálisnak számító versengésre ezúttal január 17-én került sor a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Az elhangzott előadásokat a gazdálkodási és menedzsment tanszék  oktatóiból álló szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke Alitisz Ágnes volt. Az előadásokat értékelő bizottság tagjai voltak: Dr. Dancsó Tünde és Szabó Ilona, továbbá részt vett a programon Dr. Vizi László tanszékvezető is.

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsony 2017

Karácsony 2017

Cikk dátuma 2017. december. 25.

Brunszvik Teréz karácsonyfája volt az első

Már az ókori népek hitvilágában is központi helyet foglalt el az örökzöld növények tisztelete, fenyőfát először Németország területén díszítettek a 16. században. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben.

Tovább a teljes cikkhez »
Állásbörze és turizmus szak angolul

Állásbörze és turizmus szak angolul

Cikk dátuma 2017. december. 07.

Megnövekedett az Eu-n kívüli országokból érkező diákok száma

Különleges állásbörzét rendeztek a Kodolányi Klubban december hatodikán, amelyet ezúttal speciális igényekhez igazították a szervezők: a külföldi hallgatóknak kívántak segíteni munkalehetőségek ajánlásával. Nem véletlenül, hiszen az idén jelentősen megnőtt az Európai Unión kívüli országokból érkezett külföldi hallgatók létszáma a Kodolányi főiskolán. Az intézmény évek óta jó kapcsolatot ápol különböző diákszövetkezetekkel, most a budapesti  Atlasz Iskolaszövetkezetet és a székesfehérvári Melange Iskolaszövetkezetet hívták meg a programra. A munkát kereső főiskolai hallgatók először Horváti Évától, a nemzetközi központ igazgatójától kaptak részletekbe menő tanácsokat a munkavállalás kapcsán, majd az iskolaszövetkezetek munkatársai vázolták a lehetőségeket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt nap Budapesten

Nyílt nap Budapesten

Cikk dátuma 2017. december. 01.

Benéztek hozzánk egy napra

A 2018-as felvételi kampány második nagyszabású rendezvényét a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában tartották meg november 29-én. Az orosházi sikeres programot követően ezúttal az ország minden részéről érkeztek pályaválasztás előtt álló középiskolások a „Nézz be hozzánk egy napra elnevezésű nyílt napra.  A pályaválasztás előtt állók belekóstolhattak a főiskolai életbe, beülhettek a tanórákra, beszélgethetnek a KJF-en tanuló diákokkal, a főiskola oktatóival, megismerhették a családias, barátságos intézményt.

Tovább a teljes cikkhez »

Pályaorientáció, szakismertetők, tréningek – nyílt nap Orosházán

Cikk dátuma 2017. november. 20.

Segítség a középiskolásoknak

Középiskolások hada érkezett a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában rendezett nyílt napra; Békés megye tíz középiskolájából több mint kétszáz tizenegyedik és tizenkettedik osztályos diák volt kíváncsi a főiskola kínálta lehetőségekre. Köztudottan nehéz kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen pályát, milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a közeledő felvételi időszakban.  A fiatalok igyekeznek az adottságaiknak, irányultságuknak megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük

 

Tovább a teljes cikkhez »
Fókuszban az ír költészet

Fókuszban az ír költészet

Cikk dátuma 2017. november. 08.

Az anglisztika szakosok vendége volt  Gearóid Mac Lochlainn

A tematikus hét kedd esti programja az ír költészet köré épült. Az esemény három prezentációval kezdődött, amelyet anglisztika szakos hallgatók adtak elő. Az első kiselőadás Írország szimbólumairól és a kelta hagyományról szólt. Elhangzottak a legfőbb ír szimbólumok, mint az ír zászló, a lóhere és a hárfa. A kiselőadás második felében pedig egy érdekes kelta társadalomról volt szó, amely az írek zeneszeretetének hatására alakult ki. Ezek a kelták vándor énekesek, költők és történetmondók is voltak egy személyben, akik a nagy kelta hősök tetteit versformába öntötték és aztán ének formájában előadták. Nagy hatással voltak az emberek hitvilágára is.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi hét ősszel

Nemzetközi hét ősszel

Cikk dátuma 2017. november. 07.

Barátság-híd a külföldi és hazai diákok között

A Kodolányi János Főiskola 2011-ben indította el a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású rendezvényét, amely egyrészt a hallgatók interkulturális kompetenciáit kívánja elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a hazai és külföldi kodolányis hallgatók között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programsorozat különböző előadásai az oktatók számára is vonzóak, hiszen nemcsak nyelvi készségeiket fejleszthetik, hanem tapasztalatcserére is lehetőségük van.

Tovább a teljes cikkhez »

Reklámfilmekkel kezdett a Hollywoodban ismertté vált, magyar származású rendező

Cikk dátuma 2017. október. 20.

Fél év Budapesten, fél év Torontóban

A tematikus hét második napján, az 1956-57-es kanadai migráció címűesemény alkalmából vendégeskedett főiskolánkon Bob Schulz magyar származású, Hollywoodban dolgozó rendező. Életrajzi művéből tudhatunk meg legtöbbet róla és a vele történtekről, ám a kdodolányisokkal szívesen osztotta meg, hogyan is történt a kivándorlása. 

Tovább a teljes cikkhez »

Tíz kiállító, kétszáz látogató

Cikk dátuma 2017. október. 10.

Népszerű az állásbörze

A tavaszihoz hasonlóan, az őszi félév kiemelt programjaként szerveztük meg az állásbörzét, október 9-én délelőtt a KJF Budapesti Oktatási Központjában, a főiskolai klubban. A rendezvény ezúttal még nagyobb népszerűségre tett szert, több mint kétszáz érdeklődőt vonzott. A képzési helyszíntől függetlenül most is vártunk minden érdeklődőt rendezvényünkre, a program azok számára is informatív lehetett, akik jelenleg nem a szakmájukban dolgoznak, vagy állásváltoztatáson gondolkodnak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szent Kristóf és a turizmus

Szent Kristóf és a turizmus

Cikk dátuma 2017. október. 06.

Alternatív túraútvonalak: minizarándoklatok Olaszországban

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya és a Kodolányi János Főiskola közös programsorozatában Dr. Irimiás Anna „Alternatív túraútvonalak: minizarándoklatok Olaszországban” című előadását hallgathatta meg a közönség október 3-án.    

Tovább a teljes cikkhez »
Népszerű fürdő a Kodolányi szomszédságában

Népszerű fürdő a Kodolányi szomszédságában

Cikk dátuma 2017. szeptember. 26.

Sikeres szezont zárt gyopárosfürdő

Várakozáson felüli nyári főszezont tudhat maga mögött Gyopárosfürdő. A vendéglétszám jelentősen nőtt a fürdőben, köszönhetően az időjárásnak és a népszerűsítést célzó marketingmunkának.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportnap, campus próba, egészséges életmód

Sportnap, campus próba, egészséges életmód

Cikk dátuma 2017. szeptember. 20.

Interjú Kass Lászlóval

A Kodolányi János Főiskola /KJF/ hallgatói harmadik alkalommal is részt vettek az UNESCO által Nemzetközi Sportnappá nyilvánított rendezvénysorozaton, szeptember 20-án. Nemcsak a magyarországi egyetemeken és főiskolákon, hanem külföldön is a sportnak szentelik ezt a napot.
Ennek kapcsán beszélgettem Kass Lászlóval, a KJF Sportiroda vezetőjével.

Tovább a teljes cikkhez »

„Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira”

Cikk dátuma 2017. szeptember. 18.

Felzárkóztatás, ösztöndíj-lehetőség, igazodás a munkaerőpiachoz

Projektindító ünnepséget tartottak a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában, amelyen  a „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” elnevezésű program elemeit, célkitűzéseit mutatták be. Mint ismeretes, az idén huszonöt éves főiskola tavaly Orosházára helyezte át székhelyét, ezért küldetésének tekinti, hogy Orosházán és a kapcsolódó térségekben a társadalomtudomány, a bölcsészettudomány, a művé­szetek és pedagógusképzés területein oktasson, kutasson, innovációs szolgáltatásokat nyújtson. Ezt a célt kívánja szolgálni a most induló pályázat is, emelte ki Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes. A főiskola orosházi jelenléte Orosháza egyetemi középvárossá fejlesztését szolgálja, tette hozzá a rektorhelyettes.

Tovább a teljes cikkhez »
Projektindító Orosházán

Projektindító Orosházán

Cikk dátuma 2017. szeptember. 15.

Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!

A Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában ünnepélyes keretek között indították el az „Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!” elnevezésű, másféléves időtartamra tervezett projektet, amelynek során komplex oktatási innovációt eredményező fejlesztések várhatóak az intézményben. A programon résztvettek a Békés megyei középiskolák vezetői is, akikkel együttműködik a főiskola az elkövetkezendő években. Berta Ákos rektorhelyettes a projekt céljáról elmondta, hogy a tervezett komplex fejlesztések eredményeként mind a hallgatók, mind a főiskola oktatói képesek lesznek megfelelni a folyamatosan változó munkaerő-piaci kihívásoknak, a vállalati igények képzésben való megjelenítésére. 

Tovább a teljes cikkhez »
A Kodolányin forog a Holnap tali!

A Kodolányin forog a Holnap tali!

Cikk dátuma 2017. szeptember. 08.

A producer is kodolányis volt

Dr. Kirády Attila a Holnap tali! producere, egykori kodolányis diák Virágh Ildikó kommunikációs vezető meghívására jött előadást tartani a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóknak. Az Origó-hét harmadik napján tartott Műhelytitkok című előadáson hallhattunk forgatási kulisszatitkokról, szabadon kérdezhettünk a producertől, sőt megtudhattuk azt is, hogyan szerepelhetnénk a sorozatban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Zabos Regina első díjat nyert

Zabos Regina első díjat nyert

Cikk dátuma 2017. szeptember. 06.

Meghívást kapott a Golden Voice Hungary nemzetközi versenyére is

Első helyezést ért el Zabos Regina, a Kodolányi János Főiskola jazzének szakos hallgatója a Golden Voice Hungary énekversenyen.  A hagyományteremtő szándékkal elindított nemes versengést a Gyerekek a Gyerekekért Alapítvány  szervezte Szegeden, és az induló versenyzők a nevezési díjjal az alapítványt is támogatták. A verseny helyezettjei –így Zabos Regina is - meghívást kapott a Golden Voice Hungary nemzetközi versenyére is, ami október 20-22. között lesz majd.

Tovább a teljes cikkhez »
Origó-héttel indul a tanév a KJF-en

Origó-héttel indul a tanév a KJF-en

Cikk dátuma 2017. szeptember. 05.

Jubileumi tanév kezdődik

Huszonötödik alkalommal indult el a tanév a Kodolányi János Főiskolán, az évforduló a budapesti tanévnyitón is hangsúlyt kapott. A nagyelőadóban megtartott ünnepséget azok is követhették, akik személyesen nem vehettek részt: a közösségi média segítségével élő közvetítésben jelent meg a kodolányis program a világhálón.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2017. augusztus. 23.

„…ki tudja kevesebb mondatban elmondani ugyanazt a hírt”

Nem szerette cipelni a régimódi riportermagnót, de a rádiózás annyira lenyűgözte, hogy legyűrte az ellenérzését. Germán Marci ízig-vérig rádióssá vált főiskolai évei alatt, ami nem csoda, hiszen minden szabad percét nálunk töltötte. A Kodolányi főiskola fenntartásában működő Vörösmarty Rádió voltaképpen amiatt létesült 1995-ben, hogy gyakorlati terepként szolgálja a kommunikáció szakos főiskolásokat. Tizenhét évig tette ezt. Egyébként a Vörösmarty Rádióban a gyakornokok valóban a kilónyi kazettás magnóval és a hozzátartozó mikrofonnal dolgoztak, apránként cseréltük le tenyérnyi modern eszközökre a régieket.

Germán Márton ma a Lakihegyi Rádió hírszerkesztőségének vezetője és a Sláger Rádió hírszerkesztője is. Kedvenc tanítványaim közé tartozott annak idején.

Tovább a teljes cikkhez »
Szeptembertől  sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

Szeptembertől sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

Cikk dátuma 2017. augusztus. 07.

Az egykori kodolányis Sz. Hossó Nikoletta koordinálta a vizes világbajnokság protokollját

A vizes világbajnokságon a protokoll előírja, hogy az eredményhirdetések során érmeket csak Fina-képviselő, virágcsokrokat és kabalákat viszont magas rangú magyar állami és közéleti képviselő is átadhat. A mostani világverseny előkészítését Sz. Hossó Nikoletta protokoll- és nemzetközi kapcsolatok szakértő koordinálta, aki eddig hat könyvet írt az etikettről, protokollról.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi nyílt nap a Kodolányin

Pótfelvételi nyílt nap a Kodolányin

Cikk dátuma 2017. július. 31.

Alapszakok, mesterszakok, szakirányú továbbképzések

Hazánk egyetlen, Magyar Termék Nagydíjjal és Európai Minőség-Innováció díjjal is elismert felsőoktatási intézménye a hagyományokhoz híven most is nyílt napra várja a pótfelvételizőket, hogy a 2017 szeptemberében induló képzéseket  az oktatási helyszíneken is megismerhessék a jelentkezők. Budapesten és Székesfehérváron egyaránt lesz nyílt nap augusztus 1-jén, 10.00 órától. 

Tovább a teljes cikkhez »
Státuszunk: „végzett”

Státuszunk: „végzett”

Cikk dátuma 2017. július. 19.

Mára természetessé vált, hogy a fiatalok többsége több diplomát tervez, az élethosszig tartó tanulás igénye hazánkban is kezd „meggyökeresedni”. Az alapszak befejezését követően jön a mesterszak, majd számos, egyéb szakirányú képzés, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárások ne okozzanak meglepetéseket. A fiatalok elszántak, lelkesek, szorgalmasak, legalábbis én ezt tapasztaltam a Kodolányi János Főiskola júliusi diplomaátadóján. Erről tanúskodnak a friss diplomás Bolfert Richárd ünnepi gondolatai, amivel a diplomaátadón búcsúzott az alma matertől.

Bolfert Richárd

„Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit”

Tovább a teljes cikkhez »
Pont Ott Parti 2017

Pont Ott Parti 2017

Cikk dátuma 2017. július. 18.

Buda Marci is kodolányis volt

A 2017-es felvételi ponthatárait július 26-án, este nyolckor hozzák nyilvánosságra. Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is lesz Pont Ott Parti az ország több városában, írja az Eduline. A fővárosi ponthatárváró buli helyszíne a Rio Budapest (1117 Budapest, Hengermalom út 133.), a programok délután háromkor kezdődnek, a házigazda az egykori kodolányis Buda Marci lesz.

Tovább a teljes cikkhez »
Huszonháromezer diploma negyedszázad alatt

Huszonháromezer diploma negyedszázad alatt

Cikk dátuma 2017. július. 09.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Ötszáznyolcvankilencen tettek sikeres államvizsgát idén júliusban a Kodolányi János Főiskolán, egy részüknek szombaton rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. A százegy orosházi friss diplomás jövő hétvégén kapja meg oklevelét. A most megtartott ünnepségeken megemlékeztek arról is, hogy idén ünnepeli a főiskola fennállásának huszonötödik évfordulóját. Az eltelt negyedszázad alatt mintegy huszonháromezer diplomát adtak át a végzősöknek.

Tovább a teljes cikkhez »
Szeptemberben indul a Mágnes program

Szeptemberben indul a Mágnes program

Cikk dátuma 2017. július. 07.

Békés megyei középiskolák az együttműködő partnerek

Békés megye középiskoláival közösen dolgozta ki a Kodolányi János Főiskola azt a programot, amelynek a legfőbb célja a diákok pályaválasztásának segítése, szakmára felkészítése, tudásfejlesztése. A „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” projektről június elején együttműködési keretszerződést írtak alá a partnerek Orosházán. A középiskolás felzárkóztató programfejlesztésre  hetvenmillió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre.

Tovább a teljes cikkhez »
Fotópályázatot nyer és habilitációra készül

Fotópályázatot nyer és habilitációra készül

Cikk dátuma 2017. június. 28.

"...minden érdekel, ami turizmus"

Számos nagyszerű előadását hallhattam Dr. Rátz Tamarának a Kodolányi főiskolán az elmúlt másfél évtizedben, tudom, hogy kiváló tanár, ám arról keveset tudtam mindeddig, hogy nem csak szeret, hanem tud is fotózni. Örültem a hírnek, hogy megnyerte a „Négy keréken, szép helyeken” címmel meghirdetett fotópályázatot, amelyet a Turizmus.com a Hertz-cel együttműködve hirdetett meg májusban.

A KJF Turizmus Tanszékének tanszékvezetője Új-Mexikóban készítette a  nyertes fotót, s természetesen nem ez az egyetlen jól sikerült felvétele, amelyet szakmai útjain készített az elmúlt évtizedekben.

Tovább a teljes cikkhez »
Államvizsga 2017

Államvizsga 2017

Cikk dátuma 2017. június. 23.

A tételhúzásig tart az izgulás

Hétszáz végzős hallgató államvizsgázik június 19-30. között a Kodolányi főiskolán. Hétszáz vizsgázó, közel ötven vizsgabizottság, izgalom, veríték, vizsgadrukk és öröm a sikeres teljesítést követően. Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Tovább a teljes cikkhez »
Protokoll képzés a KJF-en

Protokoll képzés a KJF-en

Cikk dátuma 2017. június. 20.

"Mi nem konzerv ismereteket mantrázunk"

A Kodolányi János Főiskola az Európai Protokoll- és Asszisztens Képző Központ  (EPAKK) együttműködésével Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere, valamint Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere  szakirányú továbbképzéseket indít 2017 szeptemberében. Az EPAKK egyik alapítójával, az egykori kodolányis Sz. Hossó Nikolettát a szakirányú továbbképzésekről kérdeztem.  

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a turizmus szakosoknak

Szakdolgozati workshop a turizmus szakosoknak

Cikk dátuma 2017. június. 15.

Hatan a döntőben

Tizenkilencedik alkalommal rendezett szakdolgozati workshopot a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára  a KJF  Turizmus Tanszéke június  13-án. Az írásbeli fordulót követő szóbeli döntőben elhangzott előadásokat két meghívott turisztikai szakember értékelte: Kálmán Zoltán közgazdász, a Jardinette étterem tulajdonosa és Szatmáry Judit idegenvezető, a Szinergia Üzleti Szakképző Iskola és az Európai Üzleti Polytechnikum vendégoktatója.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a gazdálkodási és menedzsment  szakosoknak

Szakdolgozati workshop a gazdálkodási és menedzsment szakosoknak

Cikk dátuma 2017. június. 14.

Utolsó nagy próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy a  gazdálkodási és menedzsment tanszék szakdolgozati workshopot rendez a végzős hallgatók számára. A tradicionálisnak számító versengésre ezúttal június 13-án került sor a KJF Budapesti Oktatási Központjában, ahol a záróvizsga előtt álló hallgatók immár a negyedik workshopjukon vehettek részt.

Az elhangzott előadásokat a gazdálkodási és menedzsment tanszék  oktatóiból álló szakmai zsűri értékelte Alitisz Ágnes, Sebestény Tibor és Dr. Bajor Tibor személyében.

Tovább a teljes cikkhez »
A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

Cikk dátuma 2017. június. 06.

Szabó Dániel Ferenc 

„…nem is verseny volt, hanem egy koncertsorozat”

Az angolszász zenei hagyományokat sajátos egyediséggel ötvöző Mörk is bejutott a Nagyszínpad Tehetségmutatóba.
A nyolc zenekar, akiket kiválasztottak a 2017-es versenybe: The Qualitons, Petruska, Sena, Dope Calypso, Konyha, Lóci Játszik, Jónás Vera Experiment és a Mörk.

Tovább a teljes cikkhez »
INDUL A SOCIAL LIBRARY PROGRAM

INDUL A SOCIAL LIBRARY PROGRAM

Cikk dátuma 2017. május. 31.

Az adatvezérelt igazság nyomában a Kodolányi János Főiskola

Hosszú távú partneri együttműködést kötött a Kodolányi János Főiskola és a SentiOne webes szöveganalitikával foglalkozó nemzetközi cégcsoport. Az együttműködés célja annak az online tudásbázisnak a megnyitása a hallgatók, a tanárok és a kutatók előtt, amely a weben közzétett tartalmak elemzésével értékhordozó üzenetekké alakítja az adatokat, és így egyedülálló, interaktív módon biztosít páratlan forrásanyagot bármilyen kutatási témához. A KJF hallgatói így közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek.

Tovább a teljes cikkhez »

Kodolányi nap ismétlésre ítélve

Cikk dátuma 2017. május. 11.

Vetélkedők, előadások és jazz két étkezés között

Fél tíz, a Kodolányi főiskola tanszéki reggelijein vígan isszák a kakaót tanárok és diákok, fogy a foszlós kalács és a kifli, no és javában folyik a társalgás. Valójában ez a fő cél, oktatók és hallgatók oldottabb formában is töltsenek együtt időt, bátran megfogalmazódjanak az elvárások, igények, megismerjék egymást a különböző évfolyamon tanulók. A kezdeményezés telitalálat, a tanszéki früstökölés nagyszerű hangulatban telik, valamennyi „reggeliző” teremben tapasztalom, hogy igény van az efféle együttlevésekre. Dr. Torgyik Judit tanárnőtől megtudom azt is, hogy Finnországban rendszeresen szerveznek hasonlót a felsőoktatási intézményekben a közösségépítés szándékával. 

Tovább a teljes cikkhez »
A hallgató kérdez, a tanár válaszol

A hallgató kérdez, a tanár válaszol

Cikk dátuma 2017. május. 05.

Kihelyezett óra Dr. Simándi Irénnel

Olvastam valahol, hogy a történelemtanítás során emberközelivé kell tenni az eseményeket. Például 1848 vagy 1956 esetében mindenhol vannak helyi vonatkozások, ezekre érdemes összpontosítani. Egy huszárkapitány vagy egy 56-os felkelő története sokkal érdekesebb, mint a nagy eszmefuttatások a polgári átalakulásról vagy a kommunista világrendszerről. Arról is hallhatunk eleget, hogy élményszerűvé kell tenni a történelemtanítást, s ezek után csak félve jegyzem meg, hogy mindezek mellett a történelmi tények megismertetése sem sikkadhat el. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tíz kiállító, kétszáz érdeklődő

Tíz kiállító, kétszáz érdeklődő

Cikk dátuma 2017. május. 03.

Sikeres állásbörze

A tavaszi félév kiemelt programjaként szerveztük meg az állásbörzét április 26-án, 11.00-14.00 óra között a KJF Budapesti Oktatási Központjában, a főiskolai klubban. A rendezvény közel kétszáz érdeklődőt vonzott, az aktív hallgatók mellett öregdiákok is eljöttek.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportról a Pinceklubban

Sportról a Pinceklubban

Cikk dátuma 2017. május. 03.

Öttusáról, versenyekről, utánpótlásról

A felsőoktatási tanulmányok évei elsősorban a tudás megszerzéséről szólnak, ugyanakkor a hallgatók számára fontos a tantermen és a könyvtáron kívül töltött idő is. Emiatt is különös öröm, hogy a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában megnyílt a Kodolányi Pinceklub. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres életpályák

Sikeres életpályák

Cikk dátuma 2017. április. 22.

"A kodolányis diplomám nyitotta meg a kaput a lehetőségekhez"

Varga Klaudia a kodolányis „öregdiákok” huszonkétezres táborának tagja. 2001-ben kezdte meg tanulmányait kommunikáció-angol nyelvtanár szakon; majd 2006-ban, keresztfélévben szerezte meg mind két szakterületen a diplomáját. Azt mondja, mind a főiskola hatékonysága, mind pedig a diákélet kapcsán szép emlékeket vitt magával, és szerencsésnek mondhatja magát, hogy kiváló szaktekintélyek csiszolták tudását az oktatás során. A nagyszerű angoltanárral, nyelvkönyvek szerzőjével a kodolányis éveiről és az azóta eltelt tartalmas időszakról beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis siker az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Kodolányis siker az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Cikk dátuma 2017. április. 19.

A kecskeméti járműipari fejlesztés jó témának bizonyult

Boros Kitti, a Kodolányi János Főiskola turizmus menedzsment mesterszakos hallgatója II. helyezést ért el a XXXIII. OTDK 2017. április 6-8. között Győrben megrendezett Közgazdaságtudományi Szekciójának Turizmusgazdaságtan tagozatában. "A Daimler AG cégcsoporthoz tartozó Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hatásvizsgálata" című dolgozatának elkészítését Dr. Hinek Mátyás segítette konzulensként. Az alábbiakban a pályamunka rezüméjét közöljük.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres volt a 7. Nemzetközi Hét

Sikeres volt a 7. Nemzetközi Hét

Cikk dátuma 2017. április. 11.

Vendégek tizenkét ország tizenkilenc partnerintézményéből 

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Kodolányi János Főiskola a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 3-7. között, amelyre tizenkét ország tizenkilenc partnerintézményéből érkeztek vendégek. A rendezvény keretén belül a külföldi vendégoktatók április 4-én, 5-én és 6-án összesen negyvenöt előadást tartottak a kommunikáció, marketing, gazdálkodás és menedzsment, logisztika, oktatás és felnőttképzés, turizmus, pedagógia, szociológia, szociális politika és kultúrtörténet témakörében.

Tovább a teljes cikkhez »
Imprint-partyn barátkoztak a KJF külföldi hallgatói

Imprint-partyn barátkoztak a KJF külföldi hallgatói

Cikk dátuma 2017. március. 28.

A kézlenyomatok és a diákok emlékei megmaradnak

A kodolányis hallgatóknak természetes, ám akik akárcsak egyszer is jártak a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában, bizonyára felfigyeltek a földszinti folyosó falán látható színes kézlenyomatokra. A KJF Nemzetközi Központjának egyik legnépszerűbb, immár hagyományosnak számító programja az „Imprint-party”, amelynek keretein belül az Erasmus ösztöndíjas cserediákok kézlenyomatukat hagyják az intézmény falán; évente szaporodnak a „színes tenyerek” az itt töltött szemeszterek emlékeként. Idén a Belfast Metropolitan College (BMC) Kodolányin vendégeskedő tanár-diák csapata is csatlakozott a nemzetközi est programjaihoz.

Tovább a teljes cikkhez »
Belfast Metropolitan College + KJF

Belfast Metropolitan College + KJF

Cikk dátuma 2017. március. 22.

Rádióznak, tévéznek és Budapesttel ismerkednek a belfasti diákok

Észak-Írország egyik ismert egyeteméről érkeztek vendégek a Kodolányi János Főiskolára két hétre egy évek óta tartó együttműködés keretében. Lynda Bryans és Dr. John Coulter a Belfast Metropolitan College (BMC) tanárai nem először járnak a KJF-en, hiszen főiskola és a BMC között 2009-ben született meg az intézmények közötti együttműködési megállapodás

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz Andrást

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz Andrást

Cikk dátuma 2017. március. 20.

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz András József Attila-díjas írót, költőt, a Kodolányi János Főiskola főiskolai tanárát. Ebből az alkalomból közöljük az ismert alkotóval korábban készült interjúnkat, amely a KV Szépírók rovatában jelent meg 2014. május. 21-én.


„…az írást és az irodalmi világot életformának gondolom...”

Ötévesen eldöntötte, hogy író lesz, és ehhez tartotta magát az elkövetkezendő esztendőkben. A nagy tervet, álmot aztán a nyolcvanas évek elején váltotta valóra Petőcz András, amikor egyetemistaként az írói-költői pályára lépett. Lázadó ifjúként csatlakozott az avantgárd párizsi köréhez, ekkoriban a vizuális költészet, a képversek világa érdekelte legjobban. 

Hogy később még mi minden, nyomon követhetjük abban a közel harminc kötetben, amellyel a kultúra, a szépirodalom világát gazdagította. Szlabey Zoltán grafikusművész azt mondta róla, hogy „Petőcz egy igazi művész, akinek biztos iránytűje a saját, vitathatatlan tehetsége.” Ezzel valamennyien egyetérthetünk.

                                                   

                                                                            ***


Tovább a teljes cikkhez »
A Kodolányin vendégeskedett a kazah nagykövet

A Kodolányin vendégeskedett a kazah nagykövet

Cikk dátuma 2017. március. 16.

Az asztanai expo a megújuló energiák témája köré szerveződik

Magasrangú vendége volt a Kodolányi János Főiskolának: Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott a Budapesti Oktatási Központba. Több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza a főiskola kazah oktatási kapcsolata, az intézmény  2003-ban vette fel a kapcsolatot az első kazah partnerintézménnyel, az Al-Farabi Egyetemmel; az együttműködés folyamatosan bővül,  Nurbakh Rustemov is immár negyedik alkalommal látogatott el a KJF-re.

Tovább a teljes cikkhez »
Mi szólt a rádiókból az ötvenes években - Simándi Irén a Kossuth Klubban

Mi szólt a rádiókból az ötvenes években - Simándi Irén a Kossuth Klubban

Cikk dátuma 2017. március. 13.

Hazai rádiótörténet három kötetben, előzményként a SZER

„Mi szólt a rádiókból az ötvenes években? A Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió műsorai” címmel tartott kitűnő előadást Dr. Simándi Irén történész a Kossuth Klubban. Az időkorlátokat tekintve bravúros tömörítés eredményeként átfogó és kristálytiszta történeti kép rajzolódott ki a korabeli rádiózásról, tartalomszolgáltatásról, politikai összefüggésekről, mindemellett párhuzamosan követhettük a két rádió funkcionális szerepét.

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Cikk dátuma 2017. február. 28.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Közel négyszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kanada is közelebb kerülhet

Kanada is közelebb kerülhet

Cikk dátuma 2017. február. 19.

A Magyar Kanadai Interkulturális Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást a KJF

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület között a közelmúltban. Dr. Kodó Krisztinával, a Kodolányi János Főiskola Angol Tanszékének tanszékvezetőjével és Dr. Richter Kálmánnal, a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület elnökével az együttműködési megállapodás részleteiről beszélgettem. 

Tovább a teljes cikkhez »
Albániából és Bosznia-Hercegovinából először érkeztek vendéghallgatók

Albániából és Bosznia-Hercegovinából először érkeztek vendéghallgatók

Cikk dátuma 2017. február. 16.

Tizenhárom ország diákjai tanulnak a KJF-en az Erasmus+ program keretében

 

Hetven vendéghallgató kezdte meg tanulmányait a Kodolányin az Erasmus+ programnak köszönhetően. Az orientációs napi tájékoztató és a kötelező adminisztráció után a fiataloknak már Budapest felfedezésére is jutott idejük.

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország öt érzékkel

Magyarország öt érzékkel

Cikk dátuma 2017. február. 12.

Japán nyelvtanfolyam is indul a Kodolányin

Az Erasmus+ kreditmobilitás program keretében elnyert támogatást felhasználva nyílt lehetősége két kollégának, Horváti Évának és Dr. Hoffmann Orsolyának a KJF-ről, hogy személyesen is felkeresse a Kanazawában a Seiryo Egyetemet. A japán felsőoktatási intézménnyel az utóbbi időben újra felélénkült főiskolánk kapcsolata, az újonnan kinevezett japán rektornak, valamint az elnyert Erasmus+ támogatásnak köszönhetően. A 2016/17-es tanévben főiskolánkon két hallgatót és három oktatót is fogadhattunk a kanazawai intézményből. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2017. február. 07.

2016 rádiós diákújságírója

 

Ivanovics Dalma, a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának végzős hallgatója,  a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete által 2016-ban meghirdetett  verseny rádiós kategóriájának első helyezettje. Ő az év rádiós diákújságírója. Még annyit róla, hogy szerintem minden tanár ilyen diákkal szeretne együtt dolgozni. Méltán sorakozott fel a „Sikeres kodolányisok” táborába. 

Tovább a teljes cikkhez »
Orosházi székhellyel a piacképes tudásért

Orosházi székhellyel a piacképes tudásért

Cikk dátuma 2017. február. 02.

Cél a főiskola egyetemmé, Orosháza egyetemi várossá válása

Február 1-jétől hivatalosan Orosháza a Kodolányi János Főiskola székhelye. A több mint huszonöt éves múlttal rendelkező és számos új képzésben gondolkodó felsőoktatási intézmény székhelyváltását történelmi jelentőségű lépésként értékelték a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Több éve kezdődtek meg azok az előkészítő tárgyalások, melyek eredményeképpen 2017. február elsejétől Székesfehérvárról Orosházára helyezte át székhelyét a három városban (Székesfehérvár, Budapest, Orosháza) mintegy 2500 hallgatóval rendelkező Kodolányi János Főiskola – hangzott el a február 2-án, a Gyopárosi úti új székhelyen, az orosházi intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségszervezés szak a KJF-en is

Közösségszervezés szak a KJF-en is

Cikk dátuma 2017. február. 01.

Hét felsőoktatási intézményben indul az új szak

Kultúrházak Éjjel-Nappal  elnevezéssel évenként megrendezett programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Hoppál  Péter,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, hogy szeptembertől ismét elérhető lesz hét hazai felsőoktatási intézményben – köztük a Kodolányi János Főiskolán is - a közösségszervezés alapszak, és ezen belül több szakirány. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Cikk dátuma 2017. január. 30.

Duális képzés, kétszakos diploma, gyakorlatorientált kooperatív tudás

A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára ezekben a hetekben. 

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Több mint kétszáz diák érkezett a KJF-en szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Mits Péter, a KJF kulturális tanulmányok tanszékének adjunktusa, Budapesten pedig Dr. Vizi László Tamás rektorhelyettes  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

Cikk dátuma 2017. január. 18.

Jazz és igényes populáris zene a repertoáron

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban vendégeskedtek a közelmúltban a KJF művészeti tanszékének hallgatói. A különleges zenei élményt nyújtó programot Mits Péter, a főiskola oktatója szervezte; három fiatal művésszel és a háziasszonyi szerepet vállaló Kovácsai Gabriellával érkezett a középiskolába. A másodéves jazzgitár szakos Boda Evelin, a harmadéves ugyancsak jazzgitár szakos Rodek Balázs és a másodéves jazzének szakos Zabos Regina előadását a vasváris tanárok és diákok egyaránt lelkesen fogadták. A fiatal művészek igényes populáris zenével, illetve jazz számokkal szórakoztatták a hallgatóságot.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis lehet az év embere Orosházán

Kodolányis lehet az év embere Orosházán

Cikk dátuma 2017. január. 17.

Dr. Janowszky Sándor a legjobbak csapatában

Orosházán hagyománynak számít, hogy megválasztják az Év Emberét. Ezt megelőzi, hogy az Orosházi Élet című hetilap hetente közöl interjút egy-egy helybéli prominenciával. Olyan embereket mutatnak be az Orosházi Élet hasábjain, illetve az OrosCafé című internetes hírportálon, akik a városban, a városért, az ott élőkért tevékenykednek, vagy Orosháza szülötteként alkottak kiemelkedőt a sport, a kultúra, a gazdaság vagy a közélet területén.

Az OrosCafé Facebook oldala nyújtja a lehetőséget a voksolásra, itt tették közzé azoknak a versenyben álló embereknek a fotóját és rövid méltatását, akiket 2016-ban a Hét emberének választott a két szerkesztőség. A szavazatokat január 25-én 12.00 óráig várják, ezt követően hirdetik ki az eredményt.

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségszervező szak Orosházán

Közösségszervező szak Orosházán

Cikk dátuma 2017. január. 09.

Andragógia helyett a közösségszervezés

A Dél-Alföldön szeptembertől egyedül a Kodolányi János Főiskolán lehet majd tanulni a közösségszervező szakon, ami kiváltja a korábbi andragógiát. Jövő év február 15-ig lehet jelentkezni az Orosházán is induló, diplomát adó képzésre nappali vagy levelező tagozaton.

Tovább a teljes cikkhez »

Nyílt nap a KJF-en

Cikk dátuma 2016. december. 19.

Piacképes diploma, az elméleti és gyakorlati képzés egyensúlya

Köztudottan nehéz kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a felvételi időszakban. A döntés nem egyszerű, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Életünk egyharmadát munkával töltjük, nem mindegy, hogy jól érezzük-e magunkat választott pályánkon. Minden fiatal igyekszik az adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi nyílt napok a Kodolányin

Felvételi nyílt napok a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. december. 12.

HVG Diploma 2017 rangsor: a KJF a legjobb magán felsőoktatási intézmény

A HVG Diploma 2017 rangsorában idén a Kodolányi János Főiskola a legjobb magán felsőoktatási intézményként szerepel. Hazánk egyetlen, Magyar Termék Nagydíjjal és Európai Minőség-Innováció díjjal is elismert felsőoktatási intézménye a hagyományokhoz híven most is nyílt napra várja a továbbtanulni vágyókat, hogy a 2017 szeptemberében induló képzéseket  az oktatási helyszíneken is megismerhessék a jelentkezők. Budapesten és Székesfehérváron egyaránt lesz nyílt nap december 16-án, pénteken 10.00 órától. A 2017-ben a továbbtanuló diákok már négy népszerű alapszakon, duális képzési formában is megszerezhetik diplomájukat a Kodolányin.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »

Kiállításmegnyitó és jótékonyság: Christmas Magic Week Kodolányi

Cikk dátuma 2016. december. 11.

Sikeres akciók, elkeltek a "turizmus-sütik is"

Nagy sikerrel zárult a Christmas Magic Week Kodolányi jótékonysági programsorozat, aminek eredményeként egy autónyi ajándékot és pénzadományt is eljuttatott a Kodolányi János Főiskola a nehéz körülmények között élő Békés megyei gyermekeknek. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Simándi Irén könyvbemutatója a Magyar Rádió Márványtermében

Simándi Irén könyvbemutatója a Magyar Rádió Márványtermében

Cikk dátuma 2016. december. 07.

Kordokumentum ’56-ról, rádióról, politikáról

Simándi Irén a Magyar Rádió történetének harmadik kötetét „Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953-1956” címmel írta meg, és hasonlóan az előző két kötethez, a Gondolat Kiadó gondozásában látott napvilágot. A könyv bemutatóját december 1-jén, a Magyar Rádiózás Napján ünnepélyes keretek között tartották a Magyar Rádió Márványtermében, ahol Pásztor Zoltán, vezető szerkesztő, a Kossuth Rádió intendánsa, Koltay András, a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, Szász Zoltán történész és Bácskai István kiadóigazgató ajánlotta az olvasók figyelmébe a könyvtrilógia harmadik kötetét.

Tovább a teljes cikkhez »
Színvonalas TDK-dolgozatok, szigorú zsűri

Színvonalas TDK-dolgozatok, szigorú zsűri

Cikk dátuma 2016. december. 05.

Részt vehetnek az OTDK-án, de van még finomítani való

Öt kodolányis hallgató mutathatta be Tudományos Diákköri Konferencia keretében az alkalomra készített tudományos igényű dolgozatát. A KJF Budapesti Oktatási Központjában a közelmúltban szervezett program végén ünnepélyes eredményhirdetés keretében értékelte a zsűri a dolgozatokat, amelyeket érdemesnek tart arra, hogy részt vegyenek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián tavasszal. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mits Péter és Mits Márton a Sapientia Egyetemen tanítottak

Mits Péter és Mits Márton a Sapientia Egyetemen tanítottak

Cikk dátuma 2016. december. 01.

A beat és jazz vonzásában

Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Főiskola tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat Csíkszeredán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a közelmúltban „Ilyenek voltak a 60-70-es évek: a beat zene” címmel. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival. A rendhagyó zenei órákon részt vettek az Ezüst Akadémia hallgatói is. Ez utóbbi a csíkszeredai és környékbeli településeken élő, ötven év fölöttieket kívánja megszólítani, hasonlóan a KJF Kodolányi Szabadegyetem és Harmadik Kor Egyeteme  programsorozatához.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Christmas Magic Week Kodolányi

Christmas Magic Week Kodolányi

Cikk dátuma 2016. november. 28.

Könyvek, játékok, "turizmus-sütik" a rászorulóknak

A Kodolányi főiskolán évtizedes hagyománya van az adománygyűjtésnek, karácsony előtt minden évben megszervezik. Korábban karácsony előtt országos segélyszervezet gyűjtéséhez csatlakozott a főiskola, ám idén ez másként történt. A Christmas Magic Week Kodolányi programmal úgy szeretnének szebb karácsonyt teremteni a nehéz körülmények között élő Békés megyei gyermekeknek, hogy játékokat, mesekönyveket, társasjátékokat, édességeket gyűjtenek a főiskola budapesti, székesfehérvári és orosházi oktatási központjaiban.

Tovább a teljes cikkhez »

Szociális munkára felvértezve

Cikk dátuma 2016. november. 25.

Tudományos konferencia -  tér a szociális szakmáról való tudományos igényű gondolkodásnak

Országos tudományos konferenciát rendezett az Iskolaszövetség és a Kodolányi János Főiskola, „Szociális munkára felvértezve – Kompetenciák a gyakorlatban”. A rendezvény célja a szociális munka legújabb elméleteinek és gyakorlati tapasztalatainak megismertetése volt.

Tovább a teljes cikkhez »
Rendhagyó médiaóra 56' jegyében

Rendhagyó médiaóra 56' jegyében

Cikk dátuma 2016. november. 21.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam

Emlékezés-történelem-média

Rendhagyó médiaórát tartottak az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékén. A filmvetítéssel egybekötött órán a tanszék oktatói és a film rendezője beszélgettek a hallgatók bevonásával többek között arról, hogyan dolgozik az újságíró, a történész, illetve a dokumentumfilmes, amikor a múltat ábrázolják.


Tovább a teljes cikkhez »
Sport, parasport, újságírás

Sport, parasport, újságírás

Cikk dátuma 2016. november. 15.

Közös gyakornoki programok, publikálási lehetőségek médiaszakosoknak

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Vajda László Tibor az UniWeb Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. Az együttműködés célja, hogy a KJF kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatói számára tovább bővüljön azon szerkesztőségek száma, ahol „élesben” gyakorolhassák a szakmát. 

Tovább a teljes cikkhez »
Echo Tanszéki Csoport a KJF-en

Echo Tanszéki Csoport a KJF-en

Cikk dátuma 2016. november. 10.

Az Echo Network számára is fontos a felsőoktatással való együttműködés

Többéves stratégiai partnerség és oktatási együttműködés után megalakult a Kodolányi János Főiskola Humánfejlesztési Tanulmányok Tanszék Echo Tanszéki Csoportja. Az együttműködés keretében a 2016/17-es tanévtől kezdődően az Echo Nonprofit Network a Kodolányi János Főiskola duális partnereként részt vállal a magyar felsőoktatás új innovációs képzési programjának, a duális képzésnek a megvalósításában.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi konferencia a KJF-en

Nemzetközi konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2016. november. 06.

Oktatói együttműködés a kutatásban, oktatásban

November első hetében rendezték meg immár második alkalommal azt a nemzetközi konferenciát a KJF Budapesti Oktatási Központjában, amelyre a főiskola külföldi partnerintézményeiből érkeztek az oktatók.

Évente két nagyszabású nemzetközi eseményt rendez, illetve szervez a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központja; tavasszal a nemzetközi hét programsorozatot -2017-ben már a hetedikre kerül sor -, ősszel pedig a nemzetközi konferenciát.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
„1956: A szabadság narratívái”

„1956: A szabadság narratívái”

Cikk dátuma 2016. október. 27.

 

Tudományos emlékkonferencia Székesfehérváron

„1956: A szabadság narratívái” címmel rendezett tudományos emlékkonferenciát a Városháza Dísztermében a Kodolányi János Főiskola és az Alba Polisz Tudományos Park Egyesület, az 1956-os Emlékbizottság, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, illetve Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, együttműködve az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottságával, valamint a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézettel és a Magyar Történelmi Társulat Kelet-dunántúli Csoportjával.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérváron báloztak a kodolányis gólyak

Fehérváron báloztak a kodolányis gólyak

Cikk dátuma 2016. október. 19.

KÖZEL HÁROMSZÁZAN VETTEK RÉSZT AZ ELSŐ SZÉKESFEHÉRVÁRI FELSŐOKTATÁSI GÓLYABÁLON

Hagyományteremtő szándékkal, első ízben rendezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált. Az est alkalmat biztosított arra, hogy a városban működő felsőoktatási intézmények hallgatói találkozzanak egymással és a báli hagyományoknak megfelelő módon szórakozzanak. A Hotel Magyar Királyban szervezett eseményen a a Kodolányi János Főiskolának, a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói töltötték együtt az estét.

Tovább a teljes cikkhez »
Tudományos konferenciával tisztelegnek a hősök előtt

Tudományos konferenciával tisztelegnek a hősök előtt

Cikk dátuma 2016. október. 17.

1956: A szabadság narratívái

Az idei országos megemlékezés-sorozatba illesztve kerül sor a székesfehérvári Városháza dísztermében arra a tudományos tanácskozásra, amely az 1956-os hősöknek kíván méltó emléket állítani. A Kodolányi János Főiskola az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére számos közreműködő partnerével országos jelentőségű konferenciát szervez október 27-énSzékesfehérváron.

Az idei országos megemlékezés-sorozatba illesztve kerül sor a székesfehérvári Városháza dísztermében arra a tudományos tanácskozásra, amely az 1956-os hősöknek kíván méltó emléket állítani. 

Tovább a teljes cikkhez »
Japán oktató a Kodolányin

Japán oktató a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. október. 05.

Tanár- és diákcsere az együttműködési megállapodás keretében

A Kodolányi János Főiskola vendége volt a közelmúltban Fujimi Tanaka, a Kanazawa Seiryo Egyetem oktatója, aki többek között a japán kultúráról tartott előadást a turizmus szakos hallgatóknak. A japán oktató a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés keretében járt a Kodolányi főiskolán.

Tovább a teljes cikkhez »
Dél-Békésnek fontos a Kodolányi főiskola

Dél-Békésnek fontos a Kodolányi főiskola

Cikk dátuma 2016. szeptember. 29.

„Történelmi jelentőségű a főiskola életében az orosházi szenátusi ülés”

Orosházán tartotta meg a Kodolányi János Főiskola Szenátusa az idei tanév első ülését. Az ünnepélyes keretek között megrendezett eseményen részt vett Dávid Zoltán, orosháza polgármestere és Simonka György országgyűlési képviselő, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnöke is.

Napirend előtt Dr. Szabó Péter elmondta, történelmi jelentőségű a főiskola életében az orosházi szenátusi ülés; egyrészt az immár orosházi székhelyű intézmény életében az első ilyen alkalom, másrészt a rövidesen huszonöt éves főiskola legelső szenátusi ülésének hangulatára emlékeztet. A résztvevők akkor és ez alkalommal is név szerint bemutatkoztak, röviden szóltak munkaterületükről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Folytatódik Aradon az együttműködés

Folytatódik Aradon az együttműködés

Cikk dátuma 2016. szeptember. 28.

Újabb megállapodást írt alá az UVVG és a Kodolányi János Főiskola

A Kodolányi János Főiskola tanári delegációja szeptember 28-án Aradra látogatott, hogy újabb megállapodásról egyezzenek meg a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem /UVVG/ vezetőségével. A találkozáson jelen volt Dr. Coralia Adina Cotoraci, az UVVG rektora, valamint Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola Kulturális Tanulmányok Intézeti Tanszékének tanára, a főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese.

Tovább a teljes cikkhez »
Calendula terv, oktatás, innováció

Calendula terv, oktatás, innováció

Cikk dátuma 2016. szeptember. 25.

Informatikai képzések első lépésként, konzorcium a fejlődés érdekében

Ünnepélyes keretek között írták alá a Dél-Békés Calendula IT Konzorcium szerződését pénteken a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában. A Dél-Békés térség digitális munkahelyeinek fejlesztése érdekében megalakult konzorciumban az együttműködő partnerek – a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a PC Trade Kft., Orosháza Önkormányzata és a Kodolányi János Főiskola – hosszú távra elkötelezték magukat a térség fejlesztése érdekében, amelynek fontos elemei az oktatás és az innováció.


Tovább a teljes cikkhez »
Eltávozott egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus

Eltávozott egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus

Cikk dátuma 2016. szeptember. 23.

In memoriam Dr. Gresznáryk Pál

Ismét eltávozott körünkből egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tanszékünk egykori oktatója, Dr. Gresznáry Pál nagykövet úr visszaadta lelkét teremtőjének. A mindig segítőkész, a hallgatók iránt elkötelezett, a diplomácia, az etikett és protokoll kérdéseiben mindig naprakész, a nemzetközi viszonyokat személyes tapasztalatai alapján is jól ismerő egykori diplomata meghatározó egyénisége volt a Kodolányi János Főiskolán 2000-ben elindított Nemzetközi Kapcsolatok szaknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis sportnap, tömeges részvétel

Kodolányis sportnap, tömeges részvétel

Cikk dátuma 2016. szeptember. 21.

Együtt sportolás, közösségépítés, sikerek

Több mint kétszáz hallgató vett részt  a Kodolányi János Főiskola Sportirodája által szervezett Nemzetközi Sportnapon a Budapesti Oktatási Központban. Sportszerű magatartás és kiváló hangulat jellemezte a nagyszabású sporteseményt, összegezte a programot Butor Klára testnevelő tanár. Kass László a záróprogramon mondta el a hallgatóknak, a tömeges részvétel jelzi a fiatalok sport iránti igényét, a közösségben való sportolás népszerűségét.

Tovább a teljes cikkhez »
Közös tanévnyitó Székesfehérváron

Közös tanévnyitó Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. szeptember. 08.

Egyetemi klub nyílik a Fürdő utcában

Közös Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepséget tartottak a székesfehérvári képzési hellyel rendelkező egyetemek és főiskolák Székesfehérváron. A Városháza Dísztermében megrendezett Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Zsigmond Lala, a KJF művészeti tanszéke hallgatójának közreműködésével, majd a Budapesti Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem rektorai a város polgármesterével közösen vonultak be a terembe Székesfehérvár zászlaja mögött. Az eseményen elsőként Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a hallgatókat.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi 2016

Pótfelvételi 2016

Cikk dátuma 2016. augusztus. 04.

„... az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a diákjaink"

 

A felsőoktatási intézményekben fontos időszaknak számít július vége, illetve augusztus eleje, egyrészt ekkor derül ki a felvételi eredménye, majd elindul a pótfelvételi időszak. Nyári vakáció ide, nyaralás oda, nem áll meg az élet, a Kodolányi főiskolán is nyílt napra várták az érdeklődőket augusztus 2-án. A programon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílt tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Szép számú érdeklődő érkezett a KJF keddi nyílt napjára; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes, Budapesten pedig Dr. Szabó Péter rektor  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
Jogosítvány a média, a kommunikáció világába

Jogosítvány a média, a kommunikáció világába

Cikk dátuma 2016. augusztus. 01.

Faragó Fanny  /Summa cum laude kommunikátori diploma/

Szerettem a Kodolányira járni

Summa cum laude kommunikátori diplomámat  rektori dicsérettel kaptam meg, azt hiszem ez fontos mérföldkő az életemben.  Higgyétek el, nem is volt olyan nehéz ezt elérni , minden percét élveztem.  Budapesten a Humán Facultas Gimnáziumban érettségiztem 2013-ban. A továbbtanulás vonatkozásában egyetlen percig nem voltak kétségeim, biztosan tudtam, hogy kommunikációval, médiával kapcsolatos területen szeretném folytatni a tanulmányaimat.  

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi: augusztus 7-ig

Pótfelvételi: augusztus 7-ig

Cikk dátuma 2016. július. 31.

Pótfelvételi a Kodolányin - nyílt nap augusztus 2-án

Izgalmas az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A KJF-en kedden, augusztus 2-án nyílt napot is tartanak, hogy a most jelentkező fiatalok még egyszer tájékozódhassanak a lehetőségekről. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy nem is felvételiztek, a jelentkezéseket pedig kizárólag az e-felvételi rendszerében, elektronikusan lehet benyújtani.

Tovább a teljes cikkhez »
Andragógus diplomával a munkaerőpiacon

Andragógus diplomával a munkaerőpiacon

Cikk dátuma 2016. július. 27.

Lovasi Enikő Henrietta, andragógus

Kodolányi János Főiskola – PIQ & Lead™ - piacképes tudás

Nagyon nehéz volt a kezdet, elhagyni a gimnáziumot, ami tizenhárom éven át volt az otthonom, nehéz volt továbblépni egy felsőoktatási intézménybe. A pesthidegkúti Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium volt középiskolai éveim színhelye, itt döntöttem el, hogy a Kodolányi főiskolát választom majd a felvételinél első helyen, s az is hamar kirajzolódott, hogy második és harmadik helyen sem szerepel más intézmény. A nyílt napon nagyon pozitív benyomást keltett bennem Mits Péter tanár úr előadása, illetve az Educatio kiállításon hallottak is megerősítettek a döntésem helyességében.

Tovább a teljes cikkhez »
Búcsúzás az alma matertől

Búcsúzás az alma matertől

Cikk dátuma 2016. július. 19.

Lovasi Enikő Henrietta /andragógia szak/

…a mi útunkat igazán remek oktatók egyengették


/Elhangzott a KJF július 10-ei diploma átadó ünnepségén/


Én kaptam a megtisztelő feladatot, hogy a végzős andragógusok nevében elbúcsúzzam. Ahogyan most körbenézek, látom ugyanazokat az érzéseket kiülni az arcotokra, amelyek bennem is kavarognak. Még fel sem fogtuk igazán, hogy egy korszak végéhez értünk, és máris aggódunk, máris a folytatáson, a jövőn gondolkodunk. Most eszembe jut, amikor néhány héttel ezelőtt az államvizsgára vártunk egyik tanteremben, s a várakozás is azzal telt, hogy a lehetőségeinkről beszélgettünk, a jövőt latolgattuk. De most arra kérlek titeket, engedjétek el az aggodalmaitokat pár percre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Búcsúzás az alma matertől

Búcsúzás az alma matertől

Cikk dátuma 2016. július. 14.

Faragó Fanny /kommunikáció és médiatudomány szak/

Megvan, megcsináltuk

/Elhangzott a KJF 2016. július 10-ei diploma átadó ünnepségén, Budapesten/

Itt vagyunk hát, együtt, ünnepelve. Azét gyűltünk ma össze, mert különleges nap ez a mai. Mások számára persze ez csak egy átlagos vasárnap, a jelenlévők számára azonban egy megkülönböztetett jelentőségű, régóta várt esemény.

Megállunk kicsit, visszanézünk. Oly sok mindenért hálát adva. Diplomások lettünk, de még nem végeztünk. Még csak most kezdődik az a bizonyos nagybetűs élet.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2016

Diplomaátadó 2016

Cikk dátuma 2016. július. 12.

Friss diplomások ünnepe Székesfehérváron és Budapesten

 

Az elmúlt tanévben több mint hétszázan fejezték be főiskolai tanulmányaikat a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek diplomaátadó ünnepséget Székesfehérváron és Budapesten. A Fehérváron végzettek szombaton délelőtt vehették át okleveleiket a Városháza Dísztermében, a fővárosban végzettek pedig vasárnap kapták meg okleveleiket a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Tovább a teljes cikkhez »

Költözik a kodolányis szerver

Cikk dátuma 2016. július. 08.

Kedves KV-Olvasók,

A Kodolányi János Főiskola szerverének költözése miatt július 11-17. között,  azaz jövő hétfőtől egészen vasárnapig a főiskola semmilyen elektronikus rendszere nem lesz elérhető. 

Tovább a teljes cikkhez »
Ausztriai tanulmányúton a kodolányisok

Ausztriai tanulmányúton a kodolányisok

Cikk dátuma 2016. július. 04.

Kooperatív egyetemi modell a szociális intézmények tükrében

A Kodolányi János Főiskola szociális munka szakos diákjai a kooperatív egyetemi modell jegyében ausztriai szociális intézményeket látogattak meg a közelmúltban. A hallgatók között voltak felsőfokú szakképzésben, alapképzésben, távoktatásban és levelező képzésben részt vevő kodolányisok is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kutatói pályázatok  a RETÖRKI-ben

Sikeres kutatói pályázatok a RETÖRKI-ben

Cikk dátuma 2016. június. 23.

Ösztöndíjjal támogatják a tehetséges fiatalokat

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója ünnepélyes keretek között adott át ösztöndíj-szerződéseket június 23-án azoknak a nemzetközi tanulmányok, történelem és gazdász szakos kodolányis hallgatóknak, akiket  kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján tanáraik erre  javasoltak. 

Ez alkalommal is négyen kaptak féléves ösztöndíjat a Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született megállapodás keretében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Újabb stratégiai megállapodás

Újabb stratégiai megállapodás

Cikk dátuma 2016. június. 22.

Partnerség az egyházzal – erősödik a gyakorlati képzés a Kodolányin

 

Partnerségi megállapodást kötött a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Pünkösdi Egyház. Az aláíráskor mindkét fél elmondta, olyan tartós együttműködésre számítanak, amelynek köszönhetően, elsősorban a szociális munka terén gyakorlati szempontból is jól képzett szakemberek léphetnek majd ki az intézményből.

Tovább a teljes cikkhez »

Neveléstudományi konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2016. június. 17.

Színvonal, sokszínűség, igény a fejlődésre

„Befogadó nevelés, korszerű pedagógia” címmel rendeztek neveléstudományi konferenciát a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában június 14-én. Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF Társadalom- és Bölcsészettudományi Intézet igazgatójának köszöntőjét követően Dr. Torgyik Judit, a Neveléstudományi Tanszék intézeti tanszékvezetője, a konferencia szervezője nyitotta meg a tudományos programot, ahol kilenc előadásra került sor.

Tovább a teljes cikkhez »
Pálma és protokoll

Pálma és protokoll

Cikk dátuma 2016. június. 14.

Interjú Sz. Hossó Nikolettával

Ahogyan a szépség, az egyediség, a különlegesség, a keménység emeli drágakővé földünk egyes ásványait, a tehetség, a szorgalom, a kitartás röpíti a választott szakma csúcsára az embert. A Kodolányi János Főiskolán lépten-nyomon találkozom olyan tehetséges fiatalokkal, akikről biztosan tudom, hogy a diploma megszerzését követően berobbannak szakmájuk világába, s csak idő kérdése esetükben a siker. A sikeressé válásig azonban keményen tanulnak, dolgoznak valamennyien, pontosan látva a célt maguk előtt.

Azt mondják, a sokoldalú nő olyan, mint a drágakő, minden oldalról más-más fényét villantja fel. Sz. Hossó Nikoletta esetében valami hasonlót tapasztaltam. A Nemzetgazdasági Minisztériumban találkoztunk, ahol először az aznapi munkájáról kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »

Könyvhét 2016

Cikk dátuma 2016. június. 10.

KODOLÁNYIS OKTATÓK ÜNNEPI KÖNYVHETI KIADVÁNYAI

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszéke oktatóinak két kötete is. Dr. Simándi Irén és Dr. Koudela Pál kiadványaikat dedikálják is június 10-11-én Budapesten, a Vörösmarty téren.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

Cikk dátuma 2016. május. 31.

Hallgató és oktatócsere, közös projektek, konferenciák, kutatások

Az Európán kívüli mobilitást támogató Erasmus + kreditmobilitási pályázatnak köszönhetően, lehetőségünk nyílt a már régóta működő partneri kapcsolatok mellett újakkal bővíteni a palettát Oroszországban és Grúziában.

Tovább a teljes cikkhez »
Tavaszi vizsga a Mozsárban

Tavaszi vizsga a Mozsárban

Cikk dátuma 2016. május. 30.

Tévéztek, rádióztak, írásaikat mutatták be a kommédiás kodolányisok

Hagyománnyá  vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy az elsőéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók az őszi és a tavaszi szemeszter végén nyilvános vizsgán mutatják be tanulmányaik eredményét. A „Most mutasd meg” című tévés vetélkedőt idézi számomra a kommédiások gyakorlati vizsgája, tanáraik és társaik figyelik, értékelik szakmai teljesítményeket. A PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében rendezett vizsgabemutatón ezúttal brillíroztak a fiatalok; kiváló tévés, rádiós és írott sajtós anyagok munkafázisait és végeredményeit tárták elénk.

Tovább a teljes cikkhez »

Vizitben a leendő kodolányisok

Cikk dátuma 2016. május. 25.

Előadások, tőzsdeszimuláció, nyelvi kurzus, koncert

Kodolányi.zip  elnevezéssel rendezték meg a KJF Budapesti Oktatási Központjában kedden délután azt a programot, amelyre azokat a középiskolásokat hívták meg, akik beadták jelentkezésüket idén a főiskola valamelyik képzésére.  A rendezvény célja az volt, hogy a leendő elsőévesekhez még közelebb hozzuk intézményünket ismeretterjesztő előadások és egyéb programok segítségével – mondta el Szondy Réka, KJF PR és Marketing Csoportjának vezetője.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató a Kossuth Klubban

Könyvbemutató a Kossuth Klubban

Cikk dátuma 2016. május. 15.

Bíró Norbert írása - nemzetközi tanulmányok MA szak I. évfolyam

Vizi László Tamás újabb történelmi témájú kötettel jelentkezett

A Kossuth Klub földszinti terme zsúfolásig megtelt május 10-én délután: Vizi László Tamás „A sérelmi politizálástól a nemzeti összetartozásig” című frissen megjelent monográfiájának bemutatóján láthatóan nagy volt az érdeklődés az esemény, a szerkesztő és a könyv iránt. Dr. Zachar Péter Krisztián, a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszék vezetője a program moderátoraként köszöntötte a vendégeket, akik között ismert történészeket és egyetemi, főiskolai hallgatókat egyaránt láthattunk.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a VIKEK-kel

Együttműködés a VIKEK-kel

Cikk dátuma 2016. május. 11.

Közös kutatási, képzési, gyakornoki programok, publikálási lehetőségek

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Dr. Gulyás László, a Virtuális Intézet Közép-Európa  Kutatására (VIKEK) elnevezésű kutatóintézet igazgatója. Az együttműködés célja, hogy a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti tanszéke és a VIKEK gyakornoki programot dolgozzon ki, közös kutatási és képzési programokat rendezvényeket tervezzen és valósítson meg, továbbá konzorciális partneri együttműködésben közös pályázatokban vegyen részt. 

Tovább a teljes cikkhez »

Horvátország negyedszázada

Cikk dátuma 2016. május. 05.

Lőrinczné Bencze Edit: Horvátország a függetlenség kikiáltásától az uniós csatlakozásig /Aposztróf Kiadó, Budapest, 2015. 412. p./

A modern Horvát Köztársaság 1991. június 25-én kiáltotta ki függetlenségét. Az első időszakban véres polgárháború által sújtott állam mára ismét Magyarország egyik legfontosabb és legstabilabb partnerévé vált. Történelmünk során számtalan közös kapcsolódási pont jött létre, megelőzve a Szent László uralkodására visszanyúló perszonális uniót. A két nemzet közötti tudományos, kulturális és gazdasági kapcsolatok mindkét ország számára komoly eredményeket és egészen a 19. századi nacionalizmus felébredéséig stabil, baráti viszonyt biztosítottak. Kiemelkedik e téren Zrínyi Miklós személyisége: a hazáért életét adó hős halálának 450. évfordulóján idén közösen állít emléket a horvát és a magyar nemzet. A szigetvári hős, a költő és hadvezér ugyanis nem csak a magyar történeti tudat számára jelentős vonatkoztatási pont, de a horvát hagyomány és nemzetépítés szempontjából is megkerülhetetlen nagyság, aki Nikola Šubić Zrinski néven vált a horvát kánon alappillérévé. Mellette még számos közös uralkodó és történelmi esemény kapcsolja össze a két nemzetet, míg a legújabb kor kapcsán a modern horvát állam nemzetközi elismertetésében és a polgárháború alatti (bár hivatalosan soha meg nem erősített) támogatásában is kiemelkedő szerepet vállalt Magyarország.

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetemen az ötvenes évekről

Szabadegyetemen az ötvenes évekről

Cikk dátuma 2016. május. 04.

Merényi Péter írása – történelem szak, III. évfolyam

Kommunista filozófia szerint a magántulajdon lopás eredményeként jön létre

Mi a kommunizmus? A munkásosztály önuralma! – tartotta az ötvenes évek pesti humora. Az ironikus vicc mögött – nem is megbújva – meghúzódó, az ötvenes évekre jellemző, valóságos társadalmi változásokról Valuch Tibor történész, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára tartott előadást Székesfehérváron április 27-én a Kodolányi Szabadegyetem aktuális félévének utolsó előadásán „A magyar társadalom az ötvenes években” címmel.

Tovább a teljes cikkhez »
Alumni találkozó 2016

Alumni találkozó 2016

Cikk dátuma 2016. április. 30.

Jövőre veletek ugyanitt

Különleges péntek délután volt a mostani a Kodolányi János Főiskola Frangepán utcai oktatási központjában: a régebbi esztendők iránti nosztalgia és a jövőbetekintős jelen összeölelkezve teremtett önfeledt ünnepet. A többtízezres létszámú kodolányis öregdiákok  kaptak meghívást és közülük sokan el is jöttek erre az április végi találkozóra. Ezzel meg is alakult a Kodolányi János Főiskola Alumni Szervezete, amelynek konkrétan megfogalmazott célja, hogy az intézmény egykori hallgatói az alma materhez való kötődés jegyében kapcsolatban maradjanak egymással, egykori iskolájukkal, részt vegyenek a főiskola tudományos, művészeti, üzleti és közösségi programjaiban.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

Cikk dátuma 2016. április. 28.

Partnerségben a Kodolányi: felsőfokú műszaki képzések Orosházán

Együttműködést kötött a Kodolányi János Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem, így jó esetben már ősztől megkezdődhetnek a közös műszaki képzések. A Kodolányi főiskola orosházi intézetében kötötte meg a partnerségi megállapodást a két rektor április 28-án. Mindketten hangsúlyozták, régi a kapcsolat az intézetek között, sok közös projektben voltak már együttműködők, de ez a mostani közös munka új távlatokat nyit majd.

Tovább a teljes cikkhez »
NEMZETKÖZI HÉT HATODSZOR

NEMZETKÖZI HÉT HATODSZOR

Cikk dátuma 2016. április. 16.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Kodolányi János Főiskola a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 11-15. között, amelyre tizenkét ország huszonnyolc partnerintézményéből érkeztek vendégoktatók. Az eddigieknél is nagyobb volt az érdeklődés az immár hagyományosnak számító program iránt: idén kétszerannyi partnerintézmény jelezte részvételi szándékát, ahonnan félszáznál is több vendégelőadó érkezett, többek között Portugáliából, Törökországból, Belgiumból és Hollandiából.

Tovább a teljes cikkhez »
Fotókiállítás a Kodolányin

Fotókiállítás a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. április. 14.

Tehetséges kodolányisok és a  Kodolányi Art Gallery

A magyarországi vidék sokszínűségét bemutató fotókiállítás nyílt szerda este a Kodolányi Art Gallery (KAG) szervezésében, amelyet a KJF földszinti klubjában látogathatnak az érdeklődők. A kiállítók ezúttal Bolfert Richárd és Váradi Richárd másodéves kommunikáció- és média szakos hallgatók, akik évek óta foglalkoznak fotózással.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok Lodzban

Kodolányisok Lodzban

Cikk dátuma 2016. március. 31.

Terítéken az informális tanulás – konferencia és workshop Lodzban

Tizenöt tagú kodolányis oktatói-hallgatói csoport vehetett részt Lodzban a PAL projekt (www.palcpd.eu) keretében szervezett disszeminációs rendezvényen márciusban.  A résztvevők előadásokat hallhattak és workshopokon vettek részt az informális tanulás elismerésének lehetőségeiről, tudtam meg Dr. Kovács Lászlótól, aki maga is az előadók között volt.

A magyar csoport  többsége a KJF levelező tagozatos, gyakorló tanár hallgatóiból állt, akik a viszik tovább a saját iskolájukba a megszerzett tudást és élményeket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

Cikk dátuma 2016. március. 23.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

„Mindig tanulhatunk valami újat, ha egy másik országba látogatunk.”

Nem mindennapi vendéget láthatott vendégül a Kodolányi János Főiskola kedden este a nemzetközi tanulmányok és történelem tanszék szervezésében. A Nemzetközi Szalon aktuális eseményén Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete tartott előadást, majd invitált beszélgetésre Diplomacy and Beyond címmel.

Az eseményt Dr. Zachar Péter Krisztián főiskolai tanár nyitotta meg. A program fő témái között szerepelt a diplomáciai karrier, a kulturális diplomácia fontossága, a kubai-magyar bilaterális kapcsolatok, valamint egyéb, friss nemzetközi kérdések. A beszélgetést Beatriz Isaac vezényelte spanyol nyelvről angolra való fordítással.

Tovább a teljes cikkhez »
21. századi népvándorlásról a szabadegyetemen

21. századi népvándorlásról a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2016. március. 08.

Nemzetközi vándorlás, migráció

„A nemzetközi vándorlás társadalmi beágyazottsága” című előadással vette kezdetét a 2015/2016 II. félévének szabadegyetemi programsorozata. Dr. Koudela Pál szociológus, a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszékének főiskolai tanára egy napjainkban megkerülhetetlen témát járt körbe, amelyet az elmúlt évben Magyarországon is volt lehetőségünk testközelből megtapasztalni. Ez a témakör kicsit olyan, mint a foci vagy a politika: mindenki bennfentesnek, hozzáértőnek érzi magát, mondta bevezetésként az előadó, hozzátéve, 2001. szeptember 11-ei események óta a világ jelentős részén biztonságpolitikai kérdésnek számít a kérdéskör. 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató Székesfehérváron

Könyvbemutató Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. március. 07.

Tizenhétből tíz kodolányis szerző, köztük végzett hallgató is

Tíz kodolányis oktatót találhatunk annak a kötetnek a szerzői között, amelyet Székesfehérváron a Városháza Dísztermében mutatták be csütörtökön. A „Székesfehérvár, Magyarország és a Nagy Háború” című könyvet, amely az „…egy ezred év viharaiban meg nem rendült törhetetlen hűség” alcímet kapta,  Szakály Sándor tanszékvezető egyetemi tanár, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szerkesztésében adta ki a L’Harmattan Kiadó. 

Tovább a teljes cikkhez »
KJF-RETÖRKI  hallgatói konferencia

KJF-RETÖRKI hallgatói konferencia

Cikk dátuma 2016. február. 24.

Sikeresen teljesítettek a fiatal kutatók

A Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született az a megállapodás, amelynek keretében immár második alkalommal kaptak kutatói ösztöndíjat kodolányis hallgatók. A féléves ösztöndíj nagyívű tudományos munkák elkészültét teszi lehetővé évente négy-öt fiatal számára, akik a kiszabott határidő lejártakor nem csak leadják dolgozataikat, hanem konferencián számolnak be kutatási eredményeikről.

Tovább a teljes cikkhez »
Értékelt a Magyar Akkreditációs Bizottság

Értékelt a Magyar Akkreditációs Bizottság

Cikk dátuma 2016. február. 23.

 Gyakorlatorientáltak a KJF gazdasági képzései

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) jóra értékelte akkreditációs jelentésében a Kodolányi János Főiskola gazdaságtudomány területén elérhető alapszakjait, a gazdálkodási és menedzsment, valamint turizmus-vendéglátás képzéseket.  A 2021. január 31-ig érvényes akkreditációs minősítés szerint a képzések gyakorlatorientáltsága és a hallgatók elhelyezkedési lehetőségei kiemelkedőek.

„Azok az oktatás-módszertani fejlesztések, amelyeknek a hatása a gazdaságtudományi területen is érződik, okkal említhetők haladó gyakorlatként akár az egész hazai felsőoktatás számára is”, mondta el Dr. Szabó Péter rektor a MAB jelentés egyik legfontosabb üzenetét a kedden tartott székesfehérvári sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó ünnepségek a Kodolányin

Diplomaátadó ünnepségek a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. február. 21.

Oklevelek, eredmények és jazz

Négyszáztizennyolcan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Székesfehérváron és Budapesten. A végzősök kiváló teljesítményét a főiskola vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások. A diploma átadókat mindkét helyszínen Szabacsi Nándor és Rodek Balázs jazz tanszakos hallgatók műsora színesítette, akiknek előadásában a The Girl from Ipanema feldolgozását hallgathatta meg a közönség. Az 1962-ben született dal egyébként a világ egyik legtöbbször feldolgozott és előadott jazz-sztenderdjévé vált.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Cikk dátuma 2016. február. 15.

Új lehetőségek a dél-békési fiatalok számára

Szeptembertől egy szakon indul nappali képzés a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében, már szervezik a stratégiai megállapodásokat a környék középiskoláival.

Hatalmas lökést kap Orosháza oktatási rendszere, hiszen a nyáron ide teszi át központját a Kodolányi János Főiskola. Az eddig székesfehérvári központtal működő intézmény rektori tanácsa szeptembertől Orosházáról irányítja majd a helyi, a budapesti és a fehérvári főiskolai karokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Kávék és macskák

Kávék és macskák

Cikk dátuma 2016. február. 07.

Újabb gyakorlati hely, ezúttal állatbarátoknak

Együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a KultúrZoo Kft. között a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók gyakorlati lehetőségeinek bővítésére. Az erről szóló dokumentumot február 4-én írta alá Dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János Főiskola Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója, valamint Szépvölgyi Zoltán és Tóth Ádám, a Kultúrzoo Kft. által üzemeltetett Cat Café tulajdonosai.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. január. 31.

...az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a nálunk tanuló diákok"

A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára ezekben a hetekben. 

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Csaknem kétszáz diák érkezett a KJF-en szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Berta Ákos általános rektorhelyettes, Budapesten pedig Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
Borismeret felsőfokon

Borismeret felsőfokon

Cikk dátuma 2016. január. 25.

„A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem…”

A Kodolányi János Főiskolán már hagyománynak tekinthető, hogy Káli Ildikó sommelier, borszakíró vezetésével különböző szintű sommelier kurzusok indulnak. Korábban is írtam már erről különleges képzésről, így ismerős a közeg a januári évköszöntő összejövetelen. Sokakat ismerek azok közül, akik az alapozó tanfolyam után haladóra, extrára iratkoztak be és/vagy egyéb speciális kurzuson vettek részt. Szép számmal vannak, akik évek óta minden szemeszterben bővítik, csiszolják a bortudásukat, miközben észrevétlen szövődnek a barátságok is.

Tovább a teljes cikkhez »
KJF, Educatio, piacképes diploma

KJF, Educatio, piacképes diploma

Cikk dátuma 2016. január. 22.

Tizenegy alap-, három mesterszak, öt felsőoktatási szakképzés, idén először: emberi erőforrások képzés

Az idén először induló emberi erőforrások képzés mellett a Kodolányi János Főiskola tizenegy alap-, három mesterszakáról és öt felsőoktatási szakképzéséről gyűjthetnek be információkat a leendő főiskolások a fővárosi SYMA rendezvényközpontban szombatig tartó 16. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Mintegy harmincezer látogatóra számítanak a háromnapos eseményen, ahol idén több mint negyven magyar és csaknem negyven külföldi felsőoktatási intézmény mutatkozik be.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a KJF-en

Szakdolgozati workshop a KJF-en

Cikk dátuma 2016. január. 18.

Utolsó nagy próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy szakdolgozati workshopot rendeznek a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára. Ehhez a tradícióhoz csatlakoztak idén a gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók, akik számára most első alkalommal nyílt lehetőség a bemutatkozásra, illetve nemes versengésre. A szakdolgozati workshopra ezúttal január 14-én került sor a KJF Bupapesti Oktatási Központjában Budapesten, ahol a turizmus szakosok immáron 16. workshopjukon vehettek részt.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Februárban indul a KJF és a BÁV közös, hiánypótló képzése

Februárban indul a KJF és a BÁV közös, hiánypótló képzése

Cikk dátuma 2016. január. 13.

Magyarországon először: műkereskedelmi-művészeti menedzser diploma

Műkereskedelmi-művészeti menedzser felsőfokú szakképzést indít keresztféléves rendszerben, februári kezdéssel a Kodolányi János Főiskola, ezzel Magyarországon először indul felsőfokú végzettséget adó képzés a műkincskereskedelem területén. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyilvános vizsga a Mozsárban

Nyilvános vizsga a Mozsárban

Cikk dátuma 2015. december. 21.

Megcsillogtatták tehetségüket a kommédiás kodolányisok

Sokak kedvence volt régen a „Most mutasd meg” című tévés vetélkedő, ezt a címet adnám az elsőéves kommédiások gyakorlati vizsgájának. Lassanként hagyománnyá válik a Kodolányi János Főiskolán ez a félévi program, hiszen már a harmadik szemeszter, amikor a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében nyilvános vizsga keretében mutatják meg a hallgatók, miként tévéznek, rádióznak, írnak félévnyi gyakorlást követően.

Tovább a teljes cikkhez »
Címzetes főiskolai címekben részesültek a Nexon szakemberei

Címzetes főiskolai címekben részesültek a Nexon szakemberei

Cikk dátuma 2015. december. 16.


Címzetes főiskolai címeket adott át Dr. Szabó Péter a Kodolányi János Főiskola egyik legfontosabb stratégiai partnerének, a NEXON vezető munkatársainak a Főiskola december 16-i szenátusi ülésén, Székesfehérváron. Címzetes főiskolai tanár címmel ismerték el Dr. Henczi Lajos PhD. oktatói munkásságát, míg címzetes főiskolai docens címet kapott Ocskay Szilárd, Szücsy Márton és Ménesi Gizella.

Tovább a teljes cikkhez »
Duális képzés, piacképes diploma - nyílt nap a KJF-en

Duális képzés, piacképes diploma - nyílt nap a KJF-en

Cikk dátuma 2015. december. 12.

Köztudottan a legnehezebb kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a felvételi időszakban. A döntés nem egyszerű, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Életünk egyharmadát munkával töltjük, nem mindegy, hogy jól érezzük-e magunkat választott pályánkon. Minden fiatal igyekszik az adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük. 

Tovább a teljes cikkhez »
Duális képzés a KJF-en is

Duális képzés a KJF-en is

Cikk dátuma 2015. december. 09.

Szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon indul az új rendszer

A duális képzés a tanév felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. A képzési idő ugyanúgy három vagy három és fél év, de egy-egy tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet tölt a hallgató. A cégek évente négy hét fizetett szabadságot biztosítanak.

A Kodolányi János Főiskola szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon kínál  duális képzési lehetőséget a jelentkezők számára. Erről számoltak be szerdán a főiskola vezetői, illetve a duális képzésben résztvevő cégek képviselői a Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Európa-érem: Simon János

Európa-érem: Simon János

Cikk dátuma 2015. december. 08.

Tizenhetedik alkalommal nyújtották át a magyar alapítású nemzetközi újságíródíjat, az Európa-érmet. A medált ez alkalommal Simon János közíró, politológus, a Kodolányi János Főiskola tanára vehette át.

A Szabadelvű Médiaműhely – korábban Magyar Média Műhely – tizenhét éve rendezi meg szokásos évzáró nemzetközi médiakonferenciáját. Ez alkalommal nyújtják át a kitüntetettnek az Európa-érmet, Ligeti Erika alkotását.

Idén prof. Simon János szociológus vehette át a rangos elismerést, amelyet december 3-án  M. Szabó János újságíró a Kossuth Klubban nyújtott át a 2015-ös év kitüntetettjének.   Molnár Pál alapító újságíró, az est házigazdája bevezetőjében felsorolta, hogy többek között Balázs Géza, Oplatka András, Kondor Katalin, Jonathan Sunley, Fricz Tamás, Gregorz Gorny is tulajdonosai ennek az elismerésnek.

Molnár Pál hangsúlyozta, hogy az európai szellemiségű, demokratikus elkötelezettségű politológus tanulmányaiból, könyveiből, televíziós nyilatkozataiból sokat tanultak a magyar média munkatársai az utóbbi másfél évtizedben.

Tovább a teljes cikkhez »
PROJEKTZÁRÓ  OROSHÁZÁN

PROJEKTZÁRÓ OROSHÁZÁN

Cikk dátuma 2015. december. 01.

Lezárult a „KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén” című nagyszabású uniós projekt Orosházán.

A 2015.03.16. és 2015.11.30. között megvalósult TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005 kódszámú és KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén elnevezésű kutatás-fejlesztési projekt keretében számos olyan szakmai program, rendezvény, tanácsadás, kompetenciafejlesztés, tananyag, illetve informatikai háttérfejlesztés valósult meg a Kodolányi János Főiskola, és ezzel együtt Békés megyében, melyek növelték a főiskola és a megye hírnevét és értékeit.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Történeti Műhelyben

Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Történeti Műhelyben

Cikk dátuma 2015. november. 24.

Újdonságok a Teleki-kutatásban, avagy mit rejthet még néhány vidéki kúria padlása

A Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelyének novemberi programja valódi "kettő az egyben" élményt kínált a résztvevők számára. Egyfelől egy kerekasztal-beszélgetés keretében terítékre kerültek a két világháború közötti Magyarország legégetőbb és leginkább vitatott témakörei. Másfelől pedig egy ehhez kapcsolt könyvbemutató révén az érdeklődők megismerkedhettek Teleki Pál miniszterelnök életútjával, személyiségével, a politikatörténetben játszott szerepével.

Tovább a teljes cikkhez »
Képzési klaszter, duális képzés

Képzési klaszter, duális képzés

Cikk dátuma 2015. november. 10.

A Békés Megyei Képzési Klaszter megalapításáról döntöttek október 29-én, a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében. A képzési klaszter hatékonyan segíti elő a jövőben a meglévő oktatási kapacitások hatékonyabb működtetését, a régió munkaerő minőségének javítását és a foglalkoztatottság növelését.

Simonka György, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy komplex  programra van szükség a térség felzárkóztatásához, s a klaszter erre törekszik. A szakemberek pontos felméréseket készítenek arról, hogy mennyi és milyen képesítésű munkavállaló van, és ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, a munkaadóknál milyen szakmákra van szükség. A duális képzés erősítését emelte ki a képviselő. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, hogy testületi ülésen döntöttek  a klaszterhez történő csatlakozásról.

Tovább a teljes cikkhez »
KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

Cikk dátuma 2015. november. 07.

Ultraviola Baráth Bálinttal és Halmi-Horváth Istvánnal

Nagyszerű este kerekedett egy kiállítás megnyitója apropóján; a Kodolányi János Főiskola klubjában baráti hangulatú beszélgetésen került terítékre a vizuális kultúra helye, szerepe és hiánya. Ezúttal a Kodolányi Art Gallery és a ByArt Galéria közös szervezésének köszönhetően Baráth Bálint és Halmi-Horváth István "Ultraviola" című kiállításának nyitóünnepségére jöttünk össze, tanárok, főiskolai hallgatók és mindenki más, akit érdekel a kortárs művészet. 

Tovább a teljes cikkhez »
Történelemszak távoktatásban elsőként a Kodolányin

Történelemszak távoktatásban elsőként a Kodolányin

Cikk dátuma 2015. november. 06.

Korszerű módszerek a történelem vitatott és mára  tisztázott kérdéseinek megismerésére

Hazánkban elsőként indítja el a történelem alapszakos képzést távoktatási formában a Kodolányi János Főiskola. Ez bizonyára sokak érdeklődését felkelti, hiszen a távoktatásos képzés előnyei napjainkban egyre jobban felértékelődnek. Ez a tanulási forma lehetővé teszi, hogy munka – és akár család – mellett is szerezhessünk új ismereteket.

Tovább a teljes cikkhez »
Orosz nyelven folyt a munka

Orosz nyelven folyt a munka

Cikk dátuma 2015. november. 02.

Leendő ukrán újságírók gyakoroltak, tanultak a Kodolányin 

Diákok és tanáraik számára is munkával teli őszi szüneten vagyunk túl, már ami az ukrán diákok kodolányis  szakmai gyakorlatát, illetve itteni tanulmányait illeti. A rivnei Nemzetközi Köz­gazdasági-Humán Egyetemről érkeztek azok a másodéves kommunikáció szakos hallgatók, akik Dr. Győrffy Miklós, Dr. Gyuricza Péter és Dr. Petőcz András óráin mélyítették el elméleti tudásukat, majd a szakmai gyakorlat keretében a Kodolányi főiskola rádió és televízió stúdiójában töltöttek egy napot. Az orosz nyelven beszélő és tanuló ukrajnai hallgatók magyarországi munkáját Molnár Jenő külügyi tanácsadó segítette.

Tovább a teljes cikkhez »

Abszolutórium/záróvizsga határidők

Cikk dátuma 2015. október. 26.

Határidők az abszolválásra, azaz a végbizonyítvány megszerzésére és a záróvizsga letételére

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. tv. nyári módosítása határidőket állapít meg az abszolválásra (végbizonyítvány megszerzésére) és a záróvizsga letételére.

Ezeket a határidőket a tanulmányok megkezdésének ideje alapján három csoportra lehet osztani (a felsőoktatásra vonatkozó törvények hatályossága szerint: 1993. évi LXXX tv., 2005. évi CXXXIX tv.., 2011. évi CCIV tv.):

Tovább a teljes cikkhez »
Abszolutóriummal diploma nélkül

Abszolutóriummal diploma nélkül

Cikk dátuma 2015. október. 14.

Utolsó lehetőség  a 2006 előtt tanult, de nem államvizsgázott hallgatóknak

A 2006 előtt felsőoktatásban tanuló, ám diplomáig el nem jutott egykori hallgatók számára fontos információ, hogy kapnak még egy utolsó esélyt a sikeres államvizsgára. A lehetőség időkorláthoz kötött, és a záróvizsgára jelentkezés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény nyári módosításának megfelelően történik minden hazai felsőoktatási intézményben. Dr. Bartha Adrienn, a Kodolányi János Főiskola tanulmányi igazgatója a következőkben tájékoztatta a KV-t, illetve az érintett egykori kodolányisokat:

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Cikk dátuma 2015. október. 12.

Fórum a Kárpát-medencében élő turizmuskutatók számára

A hazai turizmustudomány egyik legrangosabb seregszemléjének, az V. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak adott otthont a Kodolányi János Főiskola (KJF) Budapesten október 9-én.

A „Turizmus és transzformáció" című tudományos tanácskozást a Kodolányi János Főiskola, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet és a Magyar Földrajzi Társaság rendezte meg az MTA X. Osztály Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottsága Turizmusföldrajzi Albizottságával együttműködésben. 

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

Cikk dátuma 2015. október. 09.

A Kodolányi János Főiskola beépíti oktatási programjába az Emlékpont nyújtotta lehetőségeket

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendezett az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola (KJF).

Az előadók sorában foglalt helyet Dr. Vizi László Tamás, a KJF rektor-helyettese, Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, Kiszelly Zoltán politológus, a KJF docense, Dr. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem docense, Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár, Dr. Zachar Péter Krisztián, a KJF tanszékvezetője, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF intézetvezető főiskolai tanára.

A konferenciához kapcsolva írta alá Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes és Dr. Miklós Péter intézményvezető azt az intézmények közötti megállapodást, amely hosszú távú oktatási, képzési együttműködést foglal magában.

Tovább a teljes cikkhez »
Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

Cikk dátuma 2015. október. 08.

A kínai tea-ceremóniától a táblagépekig

A Kínai Köztársaság, ismertebb nevén Tajvan a Csendes-óceáni Tajvan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól mintegy kétszáz kilométerre délkeletre. Napjainkban Tajvan a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legdinamikusabb gazdasága. Lakossága alig hatvan esztendő alatt nyolcmillióról huszonhárommillióra nőtt, noha a Kínai Köztársaság területe alig fele Magyarországénak. Mindezidő alatt a gazdaság éves szinten 9,7 százalékos növekedést produkált. Ma a szigetország világelső a számítógép-gyártás, az LCD monitorok, számítógépes alaplapok, táblagépek és okostelefonok gyártása területén. Ugyanakkor viszont egy többezer éves kultúra őrzője és az egyik legősibb civilizáció hordozója. E kérdésekről és az Európával való együttműködésről számolt be a Nemzetközi Szalon október 6-i előadásán Wen Lung Tao tajvani képviseletvezető.

Tovább a teljes cikkhez »
Fókuszban a Horizont 2020

Fókuszban a Horizont 2020

Cikk dátuma 2015. október. 05.

Tanulnak a kodolányis munkatársak

A Kodolányi János Főiskola az elmúlt évekhez hasonlóan idén is pályázati forrásból szervezi meg munkatársai továbbképzését. A harmincórás továbbképzés célja a kutatási képességek és kapacitás fejlesztése.

A hangsúly ezúttal a Horizont 2020-ra, az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájára, illetve az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségekre helyeződik. Mint ismeretes, a nagyívű program minden eddiginél nagyobb, közel hetvenkilenc milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Cikk dátuma 2015. szeptember. 28.

Tudomány minden mennyiségben, zárásként tudós zenélés

A Kutatók Éjszakája program kora délután elkezdődött pénteken a Kodolányi János Főiskola budapesti intézetében, ahol egy nagyszabású TÁMOP projekt nyitórendezvényével indították az esti rendezvényt. A március közepétől november végéig megvalósuló projekt a RIQ&Lead modell alapján professzionális kutatásfejlesztési szervezet, szolgáltatások és kutatási irányok kialakítását valósítja meg. 

Tovább a teljes cikkhez »
Partnerség a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal

Partnerség a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal

Cikk dátuma 2015. szeptember. 16.

A magas minőségű oktatás magas minőségű gyakorlati helyszínt kíván

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője és Dr. h.c. Szabó Péter a Kodolányi János Főiskola rektora stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a főiskola budapesti campusán szeptember 16-án. Az együttműködés célja, hogy a Főiskola, valamint a BFTK közös kutatási és képzési programokat, rendezvényeket dolgozzon ki és valósítson meg saját erőforrásaikra támaszkodva, valamint konzorciális partneri együttműködésben közös pályázati projektek keretében. 

 

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Vállalati ügyviteli szakember diploma diplomásoknak

Vállalati ügyviteli szakember diploma diplomásoknak

Cikk dátuma 2015. szeptember. 09.

Októberben indul az Alcoa és a Kodolányi közös képzése

Vállalati ügyvitel szakirányú továbbképzést indít a Kodolányi János Főiskola az Alcoa-Köfém Kft.-vel közösen kialakított tanterv alapján, a Shared Services szektor szakember utánpótlásának támogatására, várhatóan már 2015 őszén.

Nemzetközi vállalati igényekre épülő képzési programot dolgozott ki közösen az Alcoa Global Business Services és Kodolányi János Főiskola.

Tovább a teljes cikkhez »
Megérkeztek az Erasmus-hallgatók a KJF-re

Megérkeztek az Erasmus-hallgatók a KJF-re

Cikk dátuma 2015. szeptember. 03.

Romkocsmába mentek a hivatalos program után

Megérkeztek az Erasmusos hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, csütörtökön délután szinte kizárólag angol beszédfoszlányokat hallhatunk a folyosókon, a külföldi fiatalok jókedvűen igyekeztek „belakni” a főiskolát az elkövetkezendő szemeszterre. Délutánra megérkeztek a KJF székesfehérvári oktatási helyszínéről is az oda jelentkezett Erasmus-diákok, négy óra után el kezdődhetett az ismerkedési program.

Tovább a teljes cikkhez »
Csillebérc - Origo Napok

Csillebérc - Origo Napok

Cikk dátuma 2015. augusztus. 31.

Megismerkedtek, beiratkoztak, jól érzik magukat

Elkezdődött az idei Origo Napok programsorozat, mintegy másfélszáz gólya érkezett a csillebérci ifjúsági központba hétfőn. A Kodolányi János Főiskola elsőéves hallgatói a háromnapos rendezvény nyitónapját nem tarthatták eseménytelennek, hiszen reggeltől estig várták őket a különféle elfoglaltságok. Dr. Szabó Péter rektor és Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes is köszöntötte a kodolányis gólyákat, akik nem csak a mentortanáraikkal ismerkedtek meg az első napon, hanem  PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell sajátosságival is, valamint dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgató segítségével a beiratkozáshoz kapcsolódó feladatokat is elvégezték.

Tovább a teljes cikkhez »
Origo Napok 2015

Origo Napok 2015

Cikk dátuma 2015. augusztus. 27.

Tartalmas programok, környezetvédő gólyák

Az Origo Napok szervezői idén is tartalmas programokkal várják a kodolányis gólyákat, ezúttal Csillebércre. A hétfőn kezdődő eseménysorozat keretében az első éves hallgatók tájékozódhatnak a tanuláshoz kapcsolódó tudnivalókról –megismerkedhettek mentortanáraikkal és csoporttársaikkal-, másrészt ízelítőt kapnak a főiskola életéből. Az első évfolyamos nappali tagozatos hallgatókat a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központba várják augusztus 31-től, ahol önkéntességi program is szerepel a palettán; a Normafa környékén vállaltak gallygyűjtést a kodolányisok. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szent István napi kitüntetések Székesfehérváron

Szent István napi kitüntetések Székesfehérváron

Cikk dátuma 2015. augusztus. 21.

Az élet különböző területén Székesfehérvárért sokat tett polgárok munkáját ismerték el

A Városháza Dísztermében tartották Székesfehérvár Önkormányzatának ünnepi közgyűlését. Szent István napján itt került sor a városi kitüntetések – a Székesfehérvár Díszpolgára, a Pro Civitate és a Tiszteletbeli Polgár címek – átadására is. Városunk díszpolgára lett dr. Demeter Zsófia és dr. Forgó Béla, valamint posztumusz elismerésben részesült Májer Lajos. Pro Civitate díjat kapott dr. Busics György, Dr Hoffer Györgyné Dr. Koltai Sarolta, Horváth Imre és Virágh Ildikó. Dr. Hermann Róbert és Kubik Anna Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára lett. 

Tovább a teljes cikkhez »
Alba Regia Feszt II.

Alba Regia Feszt II.

Cikk dátuma 2015. augusztus. 04.

Eric Essix’s Move Trio a Városházán is

Mits Gergely, az Alba Regia Feszt egyik főszervezője, a KJF Művészeti Tanszékének vezetője a KV-nak elmondta, hogy személyes, illetve szakmai kapcsolataikat felhasználva sikerült Székesfehérvárra csábítani a jazzvilág élvonalának zenészeit, így az Eric Essix’s Move Trio vagy az Electro Deluxe csapatát. 

Tovább a teljes cikkhez »
Alba Regia Feszt 2015.

Alba Regia Feszt 2015.

Cikk dátuma 2015. július. 29.

Dominique di Piazza és az Electro Deluxe Székesfehérváron

Székesfehérvár nyári kulturális kínálata nem csak a helybelieket örvendezteti meg tartalmas programokkal, a különböző műfajú rendezvények évről-évre egyre több látogatót vonzanak a városba az ország minden részéből. A jövő hét legelején kezdődő Alba Regia Feszt a jazz szerelmesei számára jelent igazi zenei csemegét, a tavalyi tapasztalatok legalábbis ezt mutatják. 

Tovább a teljes cikkhez »

Pótfelvételi: augusztus 10-ig

Cikk dátuma 2015. július. 27.

Nyílt napot is tartanak a KJF-en

Izgalmas az augusztus 10-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A KJF-en pénteken, július 31-én nyílt napot is tartanak, hogy a most jelentkező fiatalok még egyszer tájékozódhassanak a lehetőségekről. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy nem is felvételiztek, a jelentkezéseket pedig kizárólag az e-felvételi rendszerében, elektronikusan lehet benyújtani. 

Tovább a teljes cikkhez »

Felvettek? Üdv a Kodolányin!

Cikk dátuma 2015. július. 23.

Megvannak a ponthatárok, készülhetnek a gólyák

„ A korábbi évek tapasztalatai alapján az alapszakok esetében 300 körüli ponthatárokra számítottunk, ez be is jött”- mondta el dr. Bartha Adrienn, a Kodolányi János Főiskola tanulmányi igazgatója a KV-nak. Hozzátette: gratulál a kodolányis gólyáknak, akik a július 27-ei héttől kezdődően kapják meg a felvételről és a beiratkozási tudnivalókról szóló kiértesítéseket.

Tovább a teljes cikkhez »
Mentorokat keres az ESN-KJF

Mentorokat keres az ESN-KJF

Cikk dátuma 2015. július. 20.

Nemzetközi közegben való tevékenykedésre várnak jelentkezőket

Akik nem ismerik az ESN-KJF-et, azoknak a kodolányis színes kézlenyomatokra hívnám fel a figyelmüket, hiszen a szervezet egyik legnépszerűbb programja az „Imprint-party”. Az immár hagyományosnak számító rendezvény keretein belül az Erasmus ösztöndíjas cserediákok kézlenyomatukat hagyják az intézmény falán; Budapesten és Székesfehérváron is évente szaporodnak a „színes tenyerek” az itt töltött szemeszterek emlékeként. A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Irodájának részeként tevékenykedő  ESN-KJF most bővíteni szeretné csapatát, és várja mindazokat a jelentkezőket, akiket érdekelnek az alábbiak.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2015.

Diplomaátadó 2015.

Cikk dátuma 2015. július. 06.

Friss diplomások ünnepe Székesfehérváron és Budapesten

Az elmúlt tanévben több mint hatszázan fejezték be főiskolai tanulmányaikat a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek diplomaátadó ünnepséget Székesfehérváron és Budapesten. A Fehérváron végzettek szombaton délelőtt vehették át okleveleiket a Városháza Dísztermében, a fővárosban végzettek pedig vasárnap kapták meg okleveleiket a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kutatói pályázat nyertesei a RETÖRKI-ben

Kutatói pályázat nyertesei a RETÖRKI-ben

Cikk dátuma 2015. június. 30.

Ösztöndíjjal támogatják a tehetséges fiatalokat

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója ünnepélyes keretek között adott át ösztöndíj-szerződéseket június 25-én azoknak a nemzetközi tanulmányok és történelem szakos kodolányis hallgatóknak, akiket  kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján tanáraik erre  javasoltak. 

Ez alkalommal négyen kaptak féléves ösztöndíjat a Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született megállapodás keretében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Meglepetés könyvünnep a Kossuth Klubban

Meglepetés könyvünnep a Kossuth Klubban

Cikk dátuma 2015. június. 25.

„A történelemtudományt közösen érdemes művelni”

Különleges hangulatú könyvbemutatón vehettek részt Dr. Zachar Péter Krisztián kollégái és barátai június 24-én a Kossuth Klubban. Nagyon szerethetik és tisztelhetik a fiatal történészt mindazok, akik eljöttek erre a könyvünnepre, hiszen csak maga a szerző nem tudott arról, hogy akkor és ott őt, illetve a „Gazdasági válságok, társadalmi feszültségek, modern válaszkísérletek Európában a két világháború között”című, a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent kötetét ünneplik majd a részvevők.

Tovább a teljes cikkhez »
Lezárult az ötvenmilliós projekt a "Kiskodóban"

Lezárult az ötvenmilliós projekt a "Kiskodóban"

Cikk dátuma 2015. június. 23.

Új utak, új módszerek a közoktatásban

Míg korábban az innováció leginkább az üzleti szektorhoz kapcsolódott, napjainkban egyre gyakrabban találkozunk az oktatásban megjelenő innovációval. Az Európai Unió pályázati forrással támogatja azokat az oktatási intézményeket, amelyek új utakat, új lehetőségeket keresnek. A Kodolányi János Középiskola és Kollégium ötven millió forintot nyert el az „Innovatív iskolák fejlesztése” című program keretében, amelynek segítségével két évig egészíthették ki különböző előadások, vetélkedők, tanulmányi kirándulások, sport- és egyéb rendezvények szervezésével a hagyományos oktató-nevelő munkát.

Tovább a teljes cikkhez »
Amerikai ösztöndíj a jazz-dob szakos hallgatónak

Amerikai ösztöndíj a jazz-dob szakos hallgatónak

Cikk dátuma 2015. június. 17.

A maximumot nyújtották a hallgatók

 

A The Collective School of Music NYC-vel kötött együttműködési megállapodás alapján a New York-i intézmény minden tanévben ösztöndíjat adományoz egy kodolányis művészeti szakos hallgató részére. Idén Joubert Flóra előadóművészet jazz dob szakos hallgató vehet részt tandíjmentesen az amerikai intézmény nyári kurzusain, mondta el Mits Gergely, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének tanszékvezetője a KV-nak.

Tovább a teljes cikkhez »
Közös gyakornoki program is lesz

Közös gyakornoki program is lesz

Cikk dátuma 2015. június. 08.

Újabb két stratégiai partner a gyakorlatorientált oktatáshoz

Stratégiai együttműködésről állapodott meg a Magyar Hadtudományi Társaság /MHTT/ és az Institute for Cultural Relations Policy / ICRP/, valamint a Kodolányi János Főiskola /KJF/ vezetése június 3-án Budapesten. Az erről szóló dokumentumokat ünnepélyes keretek között írta alá  Dr. Nagy László ny. ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, illetve  Lőrincz András, az Institute for Cultural Relations Policy alapítója Dr. Szabó Péterrel, a KJF rektorával. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Kodolányisok határok nélkül

Kodolányisok határok nélkül

Cikk dátuma 2015. június. 03.

Interjú Mits Péterrel szakmaiságról, közösségépítésről, hazáról

Közel tíz esztendős hagyomány a Kodolányi János Főiskolán, hogy a hallgatók olyan szakmai kirándulásokon vehetnek részt, amelynek keretében megismerkednek a határainkon túli magyarlakta területek földrajzi szépségeivel, kulturális értékeivel, tradícióival, az ott élő emberek életével. Mindez érzelmileg is sokat jelent a hallgatóknak, ugyanakkor szakmai ismereteik gyarapítását és a közösségépítést is szolgálja.

Tovább a teljes cikkhez »
PAL-Promoting Accreditation of Learning

PAL-Promoting Accreditation of Learning

Cikk dátuma 2015. május. 27.

Újabb szakaszba érkezett a főiskola nemzetközis csapatának pályázata

Főiskolánk immáron harmadik alkalommal vesz részt a BMC (Belfast Metropolitan College) partnereként az Erasmus+ program keretei között egy nemzetközi projektben. A projekt célja, hogy olyan keretrendszer kerüljön kidolgozásra, amely segítségével az informális ill. non-formális tanulás eredményei is elismerhetők egy szervezetben. A projekt eredményeit az ír, a litván és a lengyel partnerek mellett, bárki hasznosíthatja, hiszen az informális ill. non-formális tanulási eredmények elismerése egy szervezett számára egyértelműen a tanulási lehetőségek bővülését jelenti, alapvető jelentőséggel bírhat különösen a VET szektor szereplői, oktatói számára az oktatás és a munka világa közötti kapcsolatok erősítésében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Interjúkötet a katonákról

Interjúkötet a katonákról

Cikk dátuma 2015. május. 21.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében mutatták be ma Virágh Ildikó, a KJF kommunikációs vezetőjének legújabb interjúkötetét. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, Kardokkal ékesített – Afganisztánban tűzharcot átélt magyar katonák visszaemlékezései című kötetet Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök méltatta.

 

Tovább a teljes cikkhez »
A harcot békévé oldotta az emlékezés

A harcot békévé oldotta az emlékezés

Cikk dátuma 2015. május. 14.

Vizi László Tamás

Az első világháborúban elesett olasz és magyar katonák emlékezete

Emlékbeszéd a 17-es székesfehérvári honvéd gyalogezred emlékművénél

Mélyen Tisztelt Nagykövet Asszony, Polgármester úr, Rektor úr, Vezérőrnagy úr! Tisztelt emlékezők, kedves olasz és magyar barátaink!

Egy felemelő, méltóságteljes rendkívüli megemlékezés és emlékkonferencia utolsó hivatalos programján, a 17-es székesfehérvári honvédek emlékművénél köszöntöm Önöket.

A mai napon olaszok és magyarok együtt emlékeztek meg az első világháború olasz és magyar áldozatairól, a frontokon harcoló katonákról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kollégák, hallgatók százai emlékeznek rá

Kollégák, hallgatók százai emlékeznek rá

Cikk dátuma 2015. május. 12.

In memoriam dr. Náthon István (1942-2015)

Hirtelen távozott közülünk, egy örök Gondolkodó, egy komoly Pedagógus, egy nagyszerű Diplomata, egy igaz Ember. Mindig barátságos, joviális, elegáns, de ugyanakkor könnyed megjelenése az oktatásban szakmai felkészültséggel, és ha szükséges volt, komoly, kitartó tárgyalási technikákkal párosult a diplomáciai gyakorlatban. Egy segítőkész kollégával, tudására büszke, felkészült diplomatával és az ismereteit továbbörökíteni akaró oktatóval lettünk ismét szegényebbek.

Tovább a teljes cikkhez »
 A Nagy Háborúra emlékeztek

A Nagy Háborúra emlékeztek

Cikk dátuma 2015. május. 09.

Interjú Dr. Zachar Péter Krisztiánnal

Olaszország I. világháborús hadba lépésének 100. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát rendeztek Székesfehérváron. A konferencia szervezői Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelye, a Gruppo Alpini Ungheria, valamint a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága és a Magyar Történelmi Társulat, a konferencia fővédnöke pedig Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Az emlékülést megelőzően, a Szentlélek katonatemetőben, a rendezvény zárásaként a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred emlékművénél, a Zichy-ligetben került sor koszorúzásra, amelyen részt vett Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete is.

Tovább a teljes cikkhez »

Jazz, sztárok az Alba Regia Feszten

Cikk dátuma 2015. május. 06.

Dominique di Piazza és az Electro Deluxe is fellép Székesfehérváron

Egyedülálló zenei különlegességeket kínál az Alba Regia Feszt 2015. májusi különkiadása. A világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza és Kim Plainfield dobos tart mesterkurzust és koncertet május 22-én Székesfehérváron. Együtt még soha nem léptek fel Magyarországon, és az is megismételhetetlennek ígérkezik, hogy két ekkora kvalitású zenésztől tanuljanak a jazz szerelmesei. A koncert a Városháza Dísztermében lesz 20.00 órától. Az Alba Regia Feszt idei különkiadásáról és a nyári fesztiválról a szervezők, Vörös Tamás és Mits Gergely közösen számoltak be. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is.
Tovább a teljes cikkhez »
KONA 2015.

KONA 2015.

Cikk dátuma 2015. április. 29.

Színes programok, lelkes résztvevők Budapesten és Székesfehérváron

Sokéves múltra tekint vissza az a tavaszi rendezvénysorozat a Kodolányi főiskolán, amely KONA néven vált népszerűvé a hallgatók körében. A KONA, azaz a Kodolányi Napok idei programsorozatát április 28-29-én rendezték meg a KJF Budapesti Oktatási Központjában és a Székesfehérvári Campuson.

Tovább a teljes cikkhez »
Államtitkárt látott vendégül a Nemzetközi Szalon

Államtitkárt látott vendégül a Nemzetközi Szalon

Cikk dátuma 2015. április. 28.

"Én mindig azt mondom, amit gondolok”

Blogot vezet, külügyekben publikál, az evangélikusokat képviseli a nagykövetség után jelenleg államtitkár Prőhle Gergely, aki a protestáns felelősség mellett a kormányzati dilemmákról, a kritikai igényekről és a „gyökértelen diplomatagyerekekről” is beszélt a főiskola rendezvényén. A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének szervezésében ismét "jelentkezett" a Nemzetközi Szalon, amelynek április 21-én Prőhle Gergely volt a vendége. A KJF Budapesti Oktatási Központjában rendezett program moderátora ezúttal is Dr. Kossuth Borbála, a Mikes Kelemen Alapítvány alapítója, az idei előadás-sorozat támogatója volt.

Tovább a teljes cikkhez »
Címzetes egyetemi tanári cím Ljubov Shiselinának

Címzetes egyetemi tanári cím Ljubov Shiselinának

Cikk dátuma 2015. április. 26.

„…jobban megismerem az országot, ha ismerem a nyelvet.”

Címzetes egyetemi tanári címet adományozott Prof. Dr. Ljubov Shiselinának Dr. Szabó Péter PhD, a Kodolányi János Főiskola rektora. A kitüntető cím átadása alkalmából Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes mondta el a laudációt KJF Budapesti Oktatási Központjában megtartott ünnepi programon.

Tovább a teljes cikkhez »
Régi-új együttműködés japán egyetemmel

Régi-új együttműködés japán egyetemmel

Cikk dátuma 2015. április. 20.

Első lépésként diákcseréket tervez a két felsőoktatási intézmény vezetése

Régi-új együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem között  hétfőn Budapesten. Dr. Szabó Péter, a KJF rektora és Masafumi Miyaraki, a japán felsőoktatási intézmény rektora aláírták azt az új megállapodást, amelynek előzményei 2004-re nyúlnak vissza.

Tovább a teljes cikkhez »
KJF-es könyvbemutató a Rózsavölgyi Szalonban

KJF-es könyvbemutató a Rózsavölgyi Szalonban

Cikk dátuma 2015. április. 19.

Megszületett a Szirmai Műhely 

A Rózsavölgyi Szalon emeleti vendégterme zsúfolásig megtelt péntek délután: „A területi egyenlőtlenségektől a társadalmi jól-lét felé” című kötet bemutatóján láthatóan nagy volt az érdeklődés az esemény, a szerkesztő és a könyv iránt.  A Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományos Bizottsága és a Kodolányi János Főiskola szervezésében került sor a budapesti könyvbemutatóra, ahol Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a megjelenteket. A főiskola kiadásában megjelent tudományos kiadványt maga a szerkesztő, Prof. Dr. Szirmai Viktória mutatta be elsőként a közönségnek. 

Tovább a teljes cikkhez »
TársalKodó, GazdálKodó

TársalKodó, GazdálKodó

Cikk dátuma 2015. április. 15.

Nyelvvizsgaközpontról, vizsgarendszerekről, újdonságokról - interjú Gruber Krisztinával

Több tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az elmúlt tizenkét évben a Kodolányi János Főiskola Nyelvvizsgaközpontjában.

A székesfehérvári és budapesti vizsgahelyeken kívül tizenkilenc további aktív vizsgahellyel rendelkeznek, hazánk számos nagy- és kisebb városában lehet vizsgázni, mára országos lefedettségű központtá váltak.  2003-ban még kizárólag általános nyelvvizsga lehetőséggel álltak rendelkezésükre az angol és német nyelven vizsgázni szándékozóknak, 2007 májusától pedig szerveznek szaknyelvi vizsgákat is angol és német nyelvből, minden szinten

Tovább a teljes cikkhez »

Ösztöndíj, gyakornoki lehetőség a versenyzőknek

Cikk dátuma 2015. április. 09.

Felsőoktatási hallgatókat is várnak az Országos Bérügyviteli Bajnokságra

Harmadik alkalommal rendezi meg az Országos Bérügyviteli Bajnokságot (OBB) a NEXON humánügyviteli szolgáltató vállalat. A Kodolányi János Főiskola a bajnokság támogatói között van, mivel a szervező vállalat együttműködő partnere az intézménynek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Felkészítőt tartott a TDK-bizottság

Felkészítőt tartott a TDK-bizottság

Cikk dátuma 2015. március. 23.

A KJF-nek fontos a hallgatók sikere

A TDK-dolgozatok a diplomamunkák előszobájának tekinthetőek, hiszen az elkészült munkák később a szakdolgozatokban teljesedhetnek ki. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a megkezdett kutatások gyakran szolgálnak alapul a tudományos pályára készülő hallgatók doktori dolgozatának is.  Mindez jól mutatja, hogy tudományos diákköri mozgalom fontos terepe a magyar felsőoktatás tehetséggondozási tevékenységének; ebben az ösztönző légkörben születnek meg a tehetséges diákok első tudományos élményei, illetve sikerei.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Kutatási eredményeiket mutatták be a kodolányisok

Kutatási eredményeiket mutatták be a kodolányisok

Cikk dátuma 2015. március. 20.

Sikeres volt a tudományos együttműködés első éve

Tudományos szimpózium keretében értékelte a Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) az elmúlt egy év együttműködését. Ennek keretében a RETÖRKI fiatal kutatói ösztöndíjának nyertesei is bemutathatták kutatási eredményeiket.

Tovább a teljes cikkhez »
KJF - Fehérvár Médiacentrum - partnerség

KJF - Fehérvár Médiacentrum - partnerség

Cikk dátuma 2015. március. 19.

Van hagyománya a két fehérvári intézmény együttműködésének

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a Kodolányi János Főiskola és a Fehérvár Médiacentrum Kft., annak érdekében, hogy a főiskola hallgatói kiváló gyakorlati helyen szerezzenek a munkaerőpiacon is hasznosítható tapasztalatokat.

 

Tovább a teljes cikkhez »
KJF Nemzetközi Szalon 2015

KJF Nemzetközi Szalon 2015

Cikk dátuma 2015. március. 18.

Szuperlektornak hívták a főcenzort

Rég nem látott újságírót látott vendégül a Kodolányi főiskola kedden délután a nemzetközi tanulmányok és történelem tanszék, valamint a Mikes Kelemen Alapítvány szervezésében. A KJF Nemzetközi Szalon meghívása  Kondor Katalin „A média, mint negyedik hatalmi ág, avagy a média hatása a politikai történésekre” témájú előadására szólt, valójában érdekes beszélgetés volt, amelyet Kossuth Borbála, a szervezést segítő alapítvány alapítója vezetett. 

Tovább a teljes cikkhez »
Vizi László Tamás:„Kövesd példájokat vitéz eleidnek…”

Vizi László Tamás:„Kövesd példájokat vitéz eleidnek…”

Cikk dátuma 2015. március. 06.

Csitáry-Hock Dávid írása - nemzetközi tanulmányok szak, II. évfolyam

Van igény a történelmi témákat tudományos igénnyel feldolgozó művekre

”Kövesd példájokat vitéz eleidnek…” A magyar nemesi felkelés a francia háborúk időszakában, különös tekintettel Székesfehérvár és Fejér vármegye inszurrekciós szerepére címmel jelent meg és került bemutatásra Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektor-helyettesének monográfiája. 

Tovább a teljes cikkhez »
Történelmi határokról a szabadegyetemen

Történelmi határokról a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2015. március. 04.

Időutazás Sallai János professzorral

A tavaszi szemeszter első szabadegyetemi programjában Prof. Dr. Sallai János, tanszékvezető, egyetemi tanár (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) „Magyarország történelmi határai a honfoglalástól napjainkig” címmel tartott kiváló előadást. Az érdeklődést jelzi, hogy a KJF Budapesti Oktatási Központjának nagyelőadójában a nappali és levelező tagozatos hallgatókon kívül a távoktatásban tanulók is nagy számban képviseltették magukat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó ünnepségek a KJF-en

Diplomaátadó ünnepségek a KJF-en

Cikk dátuma 2015. február. 22.

Diplomaátadó Székesfehérváron és Budapesten

Közel hatszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Székesfehérváron és Budapesten. A végzősök kiváló teljesítményét a főiskola vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások.

Tovább a teljes cikkhez »
Befejeződött a jól-lét kutatási program

Befejeződött a jól-lét kutatási program

Cikk dátuma 2015. február. 20.

Székesfehérváron rendezett projektzáró konferenciát a KJF

Tudományos konferenciával zárult február 19-20. között Székesfehérváron a Kodolányi János Főiskola "Társadalmi konfliktusok - társadalmi jól-lét és biztonság - versenyképesség és társadalmi fejlődés" című nagyszabású kutatás-fejlesztési projektje. 

Tovább a teljes cikkhez »
Államtitkár mutatta be a KJF új köteteit

Államtitkár mutatta be a KJF új köteteit

Cikk dátuma 2015. február. 12.

Nemzeti identitás és a haza fogalma

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mutatta be a közönségnek a Kodolányi János Főiskola kiadásában megjelent  „A közös haza konfliktusai” és a „Történelmi traumáink” című köteteteket Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Díjak, ösztöndíjak, kétszakos képzés

Díjak, ösztöndíjak, kétszakos képzés

Cikk dátuma 2015. február. 01.

Interjú Dr. Szabó Péter rektorral

Jól hasznosítható tapasztalatok és két rangos díj bizonyítja, hogy az a hallgatóbarát képzési modell, amelyet bevezettek a Kodolányi János Főiskolán, beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az új módszer a gyakorlatorientáltságon, munkaerőpiacra való felkészítésen, illetve a nyelvképzésen alapszik.

Dr. Szabó Péter rektort a tavaszi szemeszter megkezdése előtt először erről kérdeztem. 

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvári középiskolai igazgatók a KJF-en

Fehérvári középiskolai igazgatók a KJF-en

Cikk dátuma 2015. január. 21.

Fontos a humán felsőoktatás jelenléte a városban

A székesfehérvári középfokú intézmények vezetőit hívta meg Dr. Szabó Péter január 20-án a KJF Irányi utcai Csitáry épületébe, hogy rektori tájékoztató keretében tudhassanak meg többet a főiskoláról, az ott folyó képzésekről, az újdonságokról. A főiskolára minél több székesfehérvári középiskolás jelentkezését várják, s mivel ebben sokat jelenthetnek a naprakész információk, Dr. Szabó Péter minden részletre kiterjedő prezentációval kezdte a programot. A baráti hangulatú fórumon részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Európai Innovációs Díjat kapott a KJF

Európai Innovációs Díjat kapott a KJF

Cikk dátuma 2015. január. 19.

Újabb elismerés a PIQ&Lead Felsőoktatási Képzési Modellnek

A „Minőség Innováció” pályázat finn Koordinációs Bizottsága Budapestet kérte fel a 2014. évi nemzetközi díjak átadásának színhelyéül Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett. A rangos eseményt január 19-én rendezték meg a Hotel Gellértben, ahol a díjátadó ünnepséghez kapcsolódóan szakmai konferenciát is tartottak a minőségorientált innovációról.

Tovább a teljes cikkhez »
Újra lesz kétszakos képzés a KJF-en

Újra lesz kétszakos képzés a KJF-en

Cikk dátuma 2015. január. 18.

Piacképes diploma, az elméleti és gyakorlati képzés egyensúlya – nyílt nap a KJF-en

Köztudottan a legnehezebb kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatásin válasszanak a felvételi időszakbanA döntés nem egyszerű, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Életünk egyharmadát munkával töltjük, nem mindegy, hogy jól érezzük-e magunkat választott pályánkon. Minden fiatal igyekszik az adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük. 

Tovább a teljes cikkhez »
Beszámoltak a mentorok

Beszámoltak a mentorok

Cikk dátuma 2015. január. 15.

Eredmények és  megoldásra váró feladatok

Első összegző értekezletét és tapasztalatcserére alapuló fórumát tartotta meg a Kodolányi János Főiskola mentortanári csoportja a Budapesti Oktatási Központban szerdán. Mint ismeretes, a főiskolán ebben a tanévben vezették be a  PIQ & Lead™ képzési modellt, amelynek egyik fontos újdonsága, hogy a hallgatók tanulmányi munkáját, főiskolai életét mentorok segítik. 

Tovább a teljes cikkhez »
Előadás a trianoni békediktátum aláíróiról

Előadás a trianoni békediktátum aláíróiról

Cikk dátuma 2014. december. 18.

Merényi Péter írása – történelem szak, II. évfolyam

Tévhitetek, legendák, mítoszok kontra történelmi tények - Vizi László Tamás az Aranytízben

„Kik voltak a trianoni békediktátum magyar aláírói?” címmel tartott előadást Dr. Vizi László Tamás, a KJF oktatási rektorhelyettese, a Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszék tanára a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület (ZMTE) szervezésében Budapesten az Aranytíz Kultúrházban. A számos legenda övezte történelmi eseményről objektív, a háttereket és részleteket is feltáró, átfogó képet kapott a hallgatóság. 

Tovább a teljes cikkhez »
Partnerségek, gyakorlat, piacképes tudás

Partnerségek, gyakorlat, piacképes tudás

Cikk dátuma 2014. december. 17.

Együttműködési megállapodások a PIQ & Lead™ jegyében

Sorra köti a Kodolányi János Főiskola vezetése azokat a stratégiai együttműködési megállapodásokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a szeptemberben bevezetett  PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellhez, illetve annak elvárásaihoz. A Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett módszerben jelentős szerepet kapnak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítik a hallgatók minőségi gyakorlati képzését, hozzájárulnak a piacképes tudás, ismeretek megszerzéséhez.

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsonyi adománygyűjtés a KJF-en

Karácsonyi adománygyűjtés a KJF-en

Cikk dátuma 2014. december. 09.

A jótékonykodás természetes és rendszeres cselekedetté válhat

Karácsonyi adománygyűjtést szerveznek a Kodolányi János Főiskolán, ezúttal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőlád rászorulói számára szeretnék szebbé tenni az év végi ünnepeket. A jótékonysági akcióról Halász Leventét, a KJF tudományos munkatársát, az idei adománygyűjtés egyik ötletgazdáját, szervezőjét kérdeztem meg.

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségi kert az együttműködésben

Közösségi kert az együttműködésben

Cikk dátuma 2014. december. 08.

Jó Fehérváron iskolásnak lenni

Együttműködési megállapodást írt alá a Kodolányi János Főiskola és az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. A jövőbeli együttműködés alapja a főiskola közösségi kertje, valamint a speciális szakiskola kertészeti képzése. 

Tovább a teljes cikkhez »
Díjátadó Budapesten

Díjátadó Budapesten

Cikk dátuma 2014. december. 07.

Kelemen Krisztián kapta a Mikes Kelemen Alapítvány díját

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese,  Dr. Zachar Péter Krisztián a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszékének tanszékvezetője, Horváth Péter, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum gazgasági igazgatója, valamint a főiskolán  tanuló nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatók vettek részt azon az ünnepségen csütörtökön a KJF Budapesti Oktatási Központjában, ahol dr. Kossuth Borbála, a Mikes Kelemen Alapítvány alapítója és Simon János professzor oklevelet és díjat adott át az idei díjazott kodolányis hallgatónak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kazah nagykövet a KJF-en

Kazah nagykövet a KJF-en

Cikk dátuma 2014. december. 02.

A művészeti képzés területén várható újabb együttműködés

Magasrangú vendége volt ma a Kodolányi János Főiskolának: Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott a Budapesti Oktatási Központba. A program részeként Nurbakh Rustemov és Dr. Szabó Péter, a KJF rektora megbeszélést folytattak a közel egy évtizedes kapcsolat továbbfejlesztéséről, majd a kazah nagykövet ünnepélyes keretek között adta át a díjakat az immár hagyományosnak számító, tanévenkénti kazah-kodolányis vetélkedő győztes hallgatóinak.

Tovább a teljes cikkhez »
Kötetben a Magyar Rádió történetének újabb korszaka

Kötetben a Magyar Rádió történetének újabb korszaka

Cikk dátuma 2014. december. 01.

Simándi Irén könyvbemutatója a Magyar Rádióban

Dr. Simándi Irén a Magyar Rádió történetének második kötetét „Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1949-1952” címmel írta meg. A könyv bemutatója december 1-jén délután négy órakor lesz a Magyar Rádió Márványtermében, ahol Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Koltay András, a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja ajánlja az olvasók figyelmébe a hiánypótló művet.

Tovább a teljes cikkhez »
Fotókiállítást szervezett a KAG

Fotókiállítást szervezett a KAG

Cikk dátuma 2014. november. 29.

Mágó Armand: A világ Virágh Ildikó szemével

/ A szerző a Metropol szerkesztője, a Kodolányi János Főiskola egykori hallgatója/

A Kodolányisok Világa portál főszerkesztőjének, Virágh Ildikónak nyílt fotókiállítása a KJF Budapesti Oktatási Központjában. A tárlatot Dr. Tarbay Gabriella nyitotta meg, külön érdekesség, hogy a kiállítás „portré szekciójában” a róla készült képet is megtekinthetjük.

Tovább a teljes cikkhez »
2019-ig szól az akkreditációs oklevél

2019-ig szól az akkreditációs oklevél

Cikk dátuma 2014. november. 25.

A fejlesztések egyik központja Székesfehérvár lesz

Ünnepélyes keretek között adta át a sikeres akkreditációról szóló oklevelet tegnap délután Dr. Bakacsi Gyula, a Magyar Akkreditációs Bizottság /MAB/ társelnöke Dr. Szabó Péter rektornak Székesfehérváron. A közel egy évig tartó akkreditációs folyamat a főiskola által elkészített önértékeléssel kezdődött, majd a MAB Látogató Bizottságának munkájával folytatódott márciusban. A Főiskola képzési helyszíneinek vizsgálatát alapos és hónapokig tartó értékelő munka követte, s a folyamat utolsó fázisaként kapta meg az intézmény a 2019-ig szóló akkreditációt.


Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus-Party Székesfehérváron

Erasmus-Party Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. november. 18.

Színes kéznyomok és nemzetközi szerelmek

Ezúttal a KJF Székesfehérvári Oktatási Központja adott otthont az immár hagyományos Erasmus Party-nak, amelyen a főiskolán tanuló külföldi diákok vettek részt. A méltán nemzetközinek nevezhető diákrendezvényen tizennyolc náció képviseltette magát, köztük olasz, spanyol, orosz, német, holland, kazah, kínai és mexikói  hallgatók, akik a tudás mellett barátokat is szereznek magyarországi tanulmányuk ideje alatt. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tudományos konferencia Fehérváron

Tudományos konferencia Fehérváron

Cikk dátuma 2014. november. 12.

Tanácskoztak a Magyar Tudomány Napja alkalmából

„A társadalomtudományi kutatások szerepe a regionális és helyi jól-lét fejlesztésében” címmel szervezett tudományos konferenciát Székesfehérváron a Magyar Tudomány ünnepe alkalmából a Kodolányi János Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományi Szakbizottsága és az Alba Polisz Tudományos Park Egyesület.

Tovább a teljes cikkhez »
Időutazás a szabadegyetemen

Időutazás a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2014. november. 11.

A nem szakmabeliek is szívesen hallgatják a történészeket

A Kodolányi János Főiskola és a Pannon Lapok Társasága székesfehérvári szabadegyetemi sorozatában legutóbb Dr. Vizi László Tamás, a KJF oktatási rektorhelyettese „Napóleon magyar ellenfelei: a magyar nemesség a francia háborúk korában” címmel tartott kiváló előadást. Kétségkívül felvillan a téma történelmi tanulmányainkból, ugyanakkor átfogó ismereteink nincsenek erről a történészek köreiben is sokat vitatott szerepvállalásról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt hét a KJF-en

Nyílt hét a KJF-en

Cikk dátuma 2014. november. 10.

November 15. a jelentkezési határidő a keresztféléves képzésekre – elkezdődött a nyílt hét a Kodolányin

Tanévenként háromszor van lehetőségük a továbbtanulni vágyóknak arra, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezzenek. A szeptemberi kezdéshez februárban és a nyári pótfelvételi időszakban, a keresztféléves februári kezdéshez pedig november közepéig lehet jelentkezni.

Tovább a teljes cikkhez »
Nagykövet a Nemzetközi Szalonban

Nagykövet a Nemzetközi Szalonban

Cikk dátuma 2014. november. 06.

Sivatagi vihar, pápai áldás és cowboy-csizma – harmincnégy év a diplomácia szolgálatában

Milyen kiskapuk és furfangok segítségével kellett kimenekíteni a Kuvaitban rekedt háromszázötven magyar állampolgárt az első Öböl-háború idején? Miként tudta ellátni tevékenységét a megosztott Cipruson egy magyar nagykövet? Miért kapott George W. Bush egy magyar cserzett bőr pásztorcsizmát ajándékba? Hogyan kellett elszállásolni Magyarországon a hazánkba látogató Jasszer Arafatot? Mit gondolt Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója a magyarokról? Micsoda élményt jelentett egy nagykövet számára, amikor két pápa is magyarul köszöntötte? Mindezekre a kérdésekre kaphattak választ a kodolányis hallgatók a „Nemzetközi Szalon” legutóbbi előadásán.

Tovább a teljes cikkhez »
Kihelyezett tanóra a levéltárban

Kihelyezett tanóra a levéltárban

Cikk dátuma 2014. október. 20.

Vizsgálati és operatív dossziék, mikrofilmek

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában tartotta meg „kihelyezett” óráját Dr. Simándi Irén, amelynek keretében huszonkilenc harmadéves szociális munka szakos hallgató ismerkedhetett meg az intézmény tevékenységével, illetve az ottani kutatómunka lehetőségével. A kodolányis hallgatók előadást hallgattak meg, majd bepillanthattak az őket érdeklő aktákba is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomás sommelier képzés is lesz

Diplomás sommelier képzés is lesz

Cikk dátuma 2014. október. 19.

Sommelier tanfolyamon jártam

A Kodolányi János Főiskolán immár hagyománynak tekinthető, hogy Káli Ildikónak, a Magyar Sommelier Szövetség elnökének vezetésével különböző szintű borismereti kurzusok indulnak. Az egyre népszerűbb tanfolyamokon a résztvevők egyrészt megtanulják a szakmai ismereteket, másrészt – ahogyan a tapasztalatok mutatják – baráti társaságok alakulnak, akik újabb, magasabb szintű tanfolyamok szervezését kérik.  

Tovább a teljes cikkhez »
Véradás volt a KJF-en is

Véradás volt a KJF-en is

Cikk dátuma 2014. október. 15.

Nemes verseny kilencedszer

Az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a 2005. évi Véradók Világnapi Ünnepségen hirdette meg az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a véradást a fiatalok körében, bátorítsák őket, hogy a későbbiekben is rendszeres véradóvá váljanak. A nemes célt szolgáló verseny az eltelt évek alatt népszerű mozgalommá vált a hazai felsőoktatási intézményekben, így a Kodolányi János Főiskolán is. A főiskola – hasonlóan az előző évek gyakorlatához - csatlakozott a IX. Országos Felsőoktatási Véradóversenyhez is. Székesfehérváron október második hetében szervezték meg a véradó napot, amelyen tanárok és diákok egyaránt részt vettek.

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmus Maraton a KJF-en

Turizmus Maraton a KJF-en

Cikk dátuma 2014. október. 06.

Valódi előadások érdekességgel fűszerezve

Az Egyesült Nemzetek Világturisztikai Szervezete 1979-ben szeptember 27-ét jelölte ki a Turizmus Világnapjává. Magyarország ezt jeles szakmai napot a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére és a turisztikai szakemberek együttműködésével 2011. óta ünnepli. 

Tovább a teljes cikkhez »
Városi kertészet a szabadegyetemen

Városi kertészet a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2014. október. 02.

Közösségépítés, biozöldségek, környezettudatosság

Folytatódott a szabadegyetemi programsorozat, szerdán Budapesten Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese „Városi kertészkedés” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Fenntarthatóság és környezettudatosság – ezt a két fogalmat manapság többnyire az alulról szerveződő csoportosulások tűzik zászlajukra. Egyre több ételmegosztó oldal, telekocsi szolgálat, termelői- és biopiac működik világszerte, ebbe a sorba tartozik az idehaza még egészen fiatal jelenségnek számító közösségi kertek mozgalma. Annak ellenére, hogy mindössze néhány éve alapították az első közösséginek nevezett kertet az országban, már könyvek is jelentek meg a témában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem

Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem

Cikk dátuma 2014. szeptember. 26.

Tudomány minden mennyiségben - Építészeti barangolások Székesfehérváron

Elstartolt az új szemeszter és ezzel együtt a szabadegyetemi programok is a Kodolányi János Főiskola mindkét oktatási helyszínén. Székesfehérváron Igari Antal, Fejér megye főépítésze Székesfehérvár XX. század első felének építészetét mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek szeptember 24-én. A városépítészeti kérdések, egyes épületek és alkotóik bemutatásán túl Igari Antal igyekezett az ezekhez szorosan kapcsolódó, közterületen máig fellelhető képzőművészeti alkotásokat is prezentálni.

Tovább a teljes cikkhez »
Megalakult a Kodolányi Sportiroda

Megalakult a Kodolányi Sportiroda

Cikk dátuma 2014. szeptember. 24.

Cél a sportoló hallgatók számának növelése

Egy felsőoktatási intézmény életében fontos szerepet játszik a sportélet, hiszen minőségi tartalommal egészítheti ki a fiatalok szabadidős tevékenységét. A Kodolányi János Főiskolán kiemelt szerepet játszik a választható szabadidősport tevékenységek köre, ezt a törekvést segíti a jövőben az új tanévben megalakult sportiroda is.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kiemelt célként nevezte meg az intézményi sportolási lehetőségek biztosítása területén – a nemzeti felsőoktatási törvényben foglaltak megvalósulása érdekében – a felsőoktatási sportiroda-hálózat létrehozását és a sportszervezés fejlesztését, valamint a tehetséges élsportolók számára – a sporttörvényben megfogalmazott elvárás szerint – a kettős életpálya modell, a mentorrendszer kialakítását.

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetem 2014.

Szabadegyetem 2014.

Cikk dátuma 2014. szeptember. 23.

Székesfehérváron és Budapesten is lesznek előadások

A Kodolányi János Főiskola és a Pannon Lapok Társasága a 2014/2015-es tanév I. félévében Székesfehérváron a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyetem közös programsorozatát indítja el „Társadalmi jól-lét a generációk közötti kapcsolatokban” címmel. Az immár hetedik alkalommal sorra kerülő előadások sorát szeptember 24-én Igari Antal, Fejér megye főépítészének „Székesfehérvár építészete a XX. század első felében” című előadása nyitja. A szabadegyetemi programok minden alkalommal a KJF Irányi Dániel utcai Bory Jenő épületében lesznek szerdánként, a kezdési időpont is mindig délután négy óra.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2014.

Diplomaátadó 2014.

Cikk dátuma 2014. szeptember. 14.

Friss diplomások ünnepe Székesfehérváron és Budapesten

Az elmúlt tanévben több mint félezren fejezték be főiskolai tanulmányaikat a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek diplomaátadó ünnepséget Székesfehérváron és Budapesten.


Tovább a teljes cikkhez »
A Horizont 2020-ra készül a KJF

A Horizont 2020-ra készül a KJF

Cikk dátuma 2014. szeptember. 10.

Kétnapos meeting, szándéknyilatkozat, konzorcium

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett a Kodolányi János Főiskola Székesfehérváron 2014. szeptember 8-9-én, ahol egyrészt megvitatták és összegezték a 2015 februárjában záruló, kétéves „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című, közel háromszázmillió forintos forrásból megvalósuló projektet, másrészt egy újabb nemzetközi projekt előkészítéséről tárgyaltak. 

 

Tovább a teljes cikkhez »
 Origo-hét: „ismétlésre ítélve”

Origo-hét: „ismétlésre ítélve”

Cikk dátuma 2014. szeptember. 05.

Tartalmas programok, aktív gólyák

Nincs okuk a panaszra a kodolányis gólyáknak, az Origo-hét szervezői és szereplői igazán tartalmas programokkal vezették be őket a főiskolai életbe. A hétfőtől csütörtök éjszakáig tartó egész napos eseménysorozat során tájékozódhattak egyrészt a tanuláshoz kapcsolódó tudnivalókról – így például megismerkedhettek mentortanáraikkal és csoporttársaikkal-, másrészt ízelítőt kaptak a főiskola mozgalmas közösségi életéből. 

Tovább a teljes cikkhez »
A Parlamentben adták át a KJF díját

A Parlamentben adták át a KJF díját

Cikk dátuma 2014. szeptember. 04.

A PIQ & Lead™ a minőségi oktatás alapja lehet

 A Kodolányi János Főiskola a 2014/15. tanévben vezeti be a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellt, amely a 2014. évi Magyar Termék Nagydíj pályázaton elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet, amelyet Dr. Szabó Péter rektor vett át a Parlamentben szeptember 3-án, szerdán. 

Tovább a teljes cikkhez »
 PIQ & Lead szerint tanultak a tanárok

PIQ & Lead szerint tanultak a tanárok

Cikk dátuma 2014. augusztus. 28.

Új képzési modell - felkészítés a mentoroknak - Origo-hét

A Kodolányi János Főiskola a 2014/15. tanévben vezeti be a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellt, amely a 2014. évi Magyar Termék Nagydíj pályázaton elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet, amelyet szeptember 3-án, szerdán adnak át a Parlamentben. 

Tovább a teljes cikkhez »
KJF-es előadó a Magyar Napokon

KJF-es előadó a Magyar Napokon

Cikk dátuma 2014. augusztus. 26.

Dr. Vizi László Tamás: "Kik is voltak valójában azok, akik aláírásukkal szentesítették a békeszerződést"

A trianoni békeszerződés témájában tartott nagysikerű előadást a Kolozsvári Magyar Napok keretében Dr. Vizi László Tamás, a KJF rektorhelyettese. A kérdéskör sokakat foglalkoztat, ezt jelzi, hogy a „Trianon: tények és tévhitek” című előadás alkalmával zsúfolásig megtelt a kolozsvári Bocskai ház Óvári terme. 

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi, nyílt nap, ösztöndíjak

Pótfelvételi, nyílt nap, ösztöndíjak

Cikk dátuma 2014. július. 30.

"Minden szakunkat és felsőoktatási szakképzésünket megnyitottuk a pótfelvételizőknek"

Izgalmas az augusztus 12-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy nem is felvételiztek, a jelentkezéseket pedig kizárólag az e-felvételi rendszerében, elektronikusan lehet benyújtani. A pótfelvételin csak egyetlen szakra felvételizhet a jelentkező, és jó tudni, hogy az egyetemek, főiskolák szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdetnek meg.

A KJF-en pénteken, augusztus 1-jén nyílt napot is tartanak, hogy a most jelentkező fiatalok még egyszer tájékozódhassanak a lehetőségekről. Vizi László Tamás oktatási rektor-helyettest kérdeztem minderről.


Tovább a teljes cikkhez »
Folkmanushowk a KJF képviseletében

Folkmanushowk a KJF képviseletében

Cikk dátuma 2014. július. 14.

A legjobb férfitáncosok díját hozták el a Nyitrai Egyetemi NéptáncFesztiválról

 

A Folkmanushowk nevű fiúcsapat képviselte a Kodolányi főiskolát a Nyitrai Egyetemi Néptánc csoportok múlt heti megmérettetésén. A versenyen tizenhét táncegyüttes vett részt, főleg hazaiak, de a magyarok mellett cseh, olasz és orosz csoportok is neveztek.

Tovább a teljes cikkhez »
Campus Hungary ösztöndíjjal Bécsben

Campus Hungary ösztöndíjjal Bécsben

Cikk dátuma 2014. július. 10.

Gyermekmúzeum, gyermek információs központ, gyermekbarát város

Dr. Torgyik Judit a Kodolányi János Főiskola Neveléstudományi Tanszékének vezetője a Bécsi Egyetemen a gyermekmúzeumok világát kutatta az elmúlt hetekben. Az ausztriai tudományos tevékenységet a Campus Hungary ösztöndíj tette lehetővé a KJF főiskolai tanárának. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis oktató Jekatyerinburgban

Kodolányis oktató Jekatyerinburgban

Cikk dátuma 2014. július. 08.

Tizenöt felsőoktatási intézmény a nemzetközi programon

Building the Bridge between the Continents címmel nemzetközi hetet tartottak Jekatyerinburgban az Ural Federal University szervezésében június 2 – 6. között. A nemzetközi programra a világ minden tájáról érkeztek az egyetemi és tudományos élet képviselői. A következő intézmények képviseltették magukat a rangos eseményen:

- International University of Ecuador, Ecuador
- Coventry University, UK
- Utara University, Malaysia
- University of Johannesburg, South Africa
- IUT of Chambery, University of Savoie, France
- Bogor Agricultural University, Indonesia
- King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang (KMITL), Thailand
- University Of Technology (UTM), Malaysia
- Kodolányi János University of Applied Sciences, Hungary
- Elgin Community College, USA
- Laurea University of Applied Sciences, Finland
- Balassi Institute (Campus Hungary program), Hungary
- Lines Education (recruitment agency), Turkey
- Big Choice Group (recruitment agency), UK
- Siemens LLC (Corporate Technology Department), Moscow

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Akikre büszke a KJF

Akikre büszke a KJF

Cikk dátuma 2014. július. 04.

Dr. Balog Zoltán miniszter "A magyar felsőoktatásért emlékplakett" elismerést adományozott Dr. Michalkó Gábornak, Dr. Kovács Istvánnak, Lőrinczné Dr. Bencze Editnek és Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvérnek. Az okleveleket Dr. Szabó Péter rektor a július 2-án a szenátusi ülésén adta át a kitüntetetteknek. 

Ez a magas rangú kitüntetés a felsőoktatási intézményben dolgozóknak kiemelkedő munkájuk elismerésére adományozható. Évente hatvanan kaphatják meg Pedagógus Nap alkalmából. 

Tovább a teljes cikkhez »
Másoddiploma személyügyiseknek

Másoddiploma személyügyiseknek

Cikk dátuma 2014. július. 03.

HR-szakma új minőségét kínáló másoddiplomás képzés indul Magyarországon

Közös programok kidolgozásával és megvalósításával kívánja új szintre emelni a HR-képzést Magyarországon a humánügyvitelben piacvezető NEXON és a Kodolányi János Főiskola.

A főiskola oktatói a NEXON szakembereivel együtt olyan megújított tematikát állítottak össze, aminek eredményeként egy piacképes szakmát adó másoddiplomás képzés jön létre. A szakirányú továbbképzés célja, hogy az itt végző személyügyi szakemberek kiléphessenek az adminisztratív HR feladatok sablon tevékenységéből, és a vállalatvezetés üzleti partnereként járuljanak hozzá a vállalat sikeréhez. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Mesterszak, alapszak, államvizsga

Mesterszak, alapszak, államvizsga

Cikk dátuma 2014. július. 03.

Egy emeleten izgultak az inkluzív nevelés tanára mesterszakosok és szociális munka alapszakosok

Selye János a stresszt "az élet sava-borsának" nevezte, ami nélkül csak vegetálnánk, hiszen a stressznek védelmi-alkalmazkodási funkciói vannak. Tanításaiból tudjuk, hogy a stressz akkor válik károssá, ha túllép egy bizonyos, minden embernél más, változó küszöböt.  Nos, hogyan történik mindez az államvizsgázók esetében, nehéz lenne kideríteni, annyi azonban bizonyos, hogy a levegőben is érezni lehet a feszültséget a vizsgára várakozók között. Inkluzív nevelés tanára mesterszakosokkal és szociális munka alapszakosokkal „vizsgáztam” ezen a napon.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a KJF-en

Szakdolgozati workshop a KJF-en

Cikk dátuma 2014. június. 29.

Turizmus minden mennyiségben – próbatétel az államvizsga előtt

 

Tizenharmadik alkalommal rendeztek szakdolgozati workshop-ot a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára június 24-én a Kodolányi János Főiskolán. Az elhangzott előadásokat háromtagú szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke Dr. Tasnádi József professzor volt, tagjai pedig Dr. Szalai Katalin és Kátay Ákos. A délután kettőkor kezdődő szakmai programra bizakodva érkeztek a végzős hallgatók: az államvizsga előtti utolsó próbatétel előkelő helyezettjei mentesülnek a szakdolgozati védés alól. 

Tovább a teljes cikkhez »
Államvizsga 2014.

Államvizsga 2014.

Cikk dátuma 2014. június. 27.

Xantus Barbara is frissdiplomás andragógus

Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Kedden andragógia és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók államvizsgáztak a Kodolányin, most velük mentem izgulni, tételt húzni, felelni a bizottság előtt. Az emeleti folyosókon, a várakozásra kijelölt tantermekben a levegőben érezni a feszültséget. Aztán ahogyan telik az idő, kijönnek az első „végzettek”, valamiféle különleges hangulatra vált a szorongás, valahogyan mindenkit megérint a diploma szele.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi a művészeti tanszéken

Felvételi a művészeti tanszéken

Cikk dátuma 2014. június. 24.

Énekelnek, gitároznak, zongoráznak, dobolnak

Közel félszázan jöttek el a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékére felvételizni hétfőn. Volt, aki hangszerrel, volt, aki anélkül érkezett, mindez annak függvényében, hogy melyik tanszakot választotta. Jazzhangszer előadóművész és jazzének előadóművész szakra jelentkeztek valamennyien,  gitár, dob, zongora és ének meghallgatás is szerepel a felvételi vizsgakövetelményben. Az írásbeli megmérettetés délelőtt volt, egy órától kezdődött a második rész. 


Tovább a teljes cikkhez »
Államvizsga a művészeti tanszéken

Államvizsga a művészeti tanszéken

Cikk dátuma 2014. június. 18.

Tételt húznak, zenélnek, előadóművészek, tanárok lesznek

Az államvizsga kapcsán az embernek évtizedek múlva is eszébe jutnak az áttanult éjszakák, a tételhegyek, a vizsgadrukk miatti gyomorgörcsök, de a „túl vagyok rajta” érzés boldog pillanata is beugrik. Mert hát a felsőoktatásban tanulók számára előbb-utóbb mindenkinek elérkezik a várt, ugyanakkor rettegett államvizsga ideje. A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének hallgatói június 17-18-án tették le legfontosabb főiskolai vizsgájukat Székesfehérváron.


Tovább a teljes cikkhez »
Jól-léti kutatások a KJF-en

Jól-léti kutatások a KJF-en

Cikk dátuma 2014. június. 10.

Interjú Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettessel

Az utóbbi évtizedekben egyre hangsúlyosabbá válik az életminőség társadalmi és egyéni szintű vizsgálata a társadalomkutatásokban. Az életminőségnek az objektív tényezők mellett vannak szubjektív összetevői és ezek mérésével kaphatunk teljes képet a lakosság jóllétéről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a Nemzeti Múzeummal

Együttműködés a Nemzeti Múzeummal

Cikk dátuma 2014. június. 05.

Újabb statégiai partner az új képzési programhoz

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola /KJF/ és a Magyar Nemzeti Múzeum /MNM/ között, az erről szóló dokumentumot tegnap írta alá ünnepélyes keretek között Dr. Szabó Péter rektor és Dr. Csorba László főigazgató a Nemzeti Múzeum Széchényi termében.

Az eseményen részt vett Dr. Császtvay Tünde a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese és Dr. Mócz Dóra, a KJF Kulturális Tanulmányok Tanszékének intézeti tanszékvezetője is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Környezetvédelem a KJF-en

Környezetvédelem a KJF-en

Cikk dátuma 2014. június. 02.

A KJF menedzsmentje már régóta elkötelezett a fenntartható fejlődés, ezen belül a környezetvédelem problémái, illetve az ezekért való tenni akarás iránt. Különböző intézményi dokumentumok foglalkoznak a kérdéskörrel, illetve az e témakörökben megfogalmazott elvekkel, vagy adott esetben cselekvési tervekkel. A KJF minőségfilozófiáról megfogalmazott nézetei, vagy a fenntartható fejlődésről szóló stratégiai program ugyancsak jelzik a menedzsment e téma iránti elkötelezettségét. Mindez hozzájárult azoknak a minőségi díjaknak az elnyeréséhez, amelyekkel a KJF tevékenységét 2003 óta napjainkig elismerték.  A hazai felsőoktatási intézmények között elsőként a Kodolányi János Főiskola kapta meg 2009-ben a Nemzeti Minőségi Díjat; ezzel az elismeréssel együtt a KJF kilenc hazai és nemzetközi minőség díjjal rendelkezik.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a fővárosi levéltárral

Együttműködés a fővárosi levéltárral

Cikk dátuma 2014. május. 28.

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola /KJF/ és Budapest Főváros Levéltára /BFL/ között, az erről szóló dokumentumot ma írta alá ünnepélyes keretek között Dr. Szabó Péter rektor és Dr. Kenyeres István főigazgató a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Az eseményen részt vett Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF Társadalom- és Bölcsészettudományi Intézetének igazgatója, Dr. Zachar Péter Krisztián a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszékének tanszékvezetője és Dr. Simándi Irén, az intézeti tanszék főiskolai tanára, valamint Fazekasné Dr. Toma Katalin, a BFL tájékoztatási és közművelődési osztályának vezetőhelyettese. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kollégái köszöntötték a professzort

Kollégái köszöntötték a professzort

Cikk dátuma 2014. május. 19.

László Attila professzort köszöntötték kollégái a KJF-en

Különleges hangulatú ünnepségen vehettek részt május 16-án a KJF történelem szakos hallgatói. Dr. László Attilát köszöntötték abból az alkalomból kollégái, hogy a KJF Szenátusa Professor Emeritus címet adományozott a professzornak. A KJF Budapesti Oktatási Központjában megtartott ünnepségen részt vett Dr. Vizi László Tamás, a főiskola oktatási rektorhelyettese, Dr.habil Ujváry Gábor, a KJF történelem szakának alapítója, Lőrinczné Dr. Bencze Edit főiskolai tanár, intézetigazgató, Dr. Zachar Péter Krisztián, főiskolai tanár, intézeti tanszékvezető, Dr. habil. Simándi Irén, főiskolai tanár. A bensőséges hangulatú ünnepségen Dr. Zachar Péter  mondott laudációt, ennek szövegét tesszük most közzé.

Tovább a teljes cikkhez »
Kínai nagykövet a KJF-en

Kínai nagykövet a KJF-en

Cikk dátuma 2014. május. 13.

Chinese Bridge -Kínai Nyelvi Híd verseny és kínai nyelvi kurzusok a KJF-en

A Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központja adott otthont a Magyarországon 13. alkalommal megrendezett Chinese Bridge Competition, azaz a „Kínai Nyelvi Híd – Magyar Egyetemisták és Főiskolások Kínai Nyelvi Versenyének május 9-én. Ez a vetélkedő Kína és Magyarország jelentős kulturális projektje, amelyen egyetemi és főiskolai hallgatók mérik össze évente kínai nyelvtudásukat és Kínával kapcsolatos ismereteiket. 

Tovább a teljes cikkhez »
TDK-KJF-2014

TDK-KJF-2014

Cikk dátuma 2014. május. 12.


Igényes dolgozatok a főiskolai konferencián

Megtartották az Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát pénteken a Kodolányi János Főiskolán, ezúttal tizenegy hallgató mutatta be dolgozatát Székesfehérváron, a főiskola Csitáry-épületében. A Kodolányi főiskola minden tanévben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy mind az oktatók, mind pedig a hallgatók motiváltak legyenek a nagy hagyományokra visszatekintő TDK-mozgalomban való részvételre, ennek köszönhetően a kodolányis diákok szép eredményeket érnek el a kétévenkénti országos konferencián. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetem:generációk együtt

Szabadegyetem:generációk együtt

Cikk dátuma 2014. május. 11.

Intergenerációs együttműködések: Érdemes átgondolni a családi jövedelem és vagyonstratégiákat

A székesfehérvári szabadegyetemi programsorozat záró előadásán Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér fejlesztési és minőségirányítási rektorhelyettes „Generációk együttműködésben: Új irányok az ifjúsági és időspolitikában, az európai uniós és nemzeti programokban” címmel tartott előadást május 7-én.

Tovább a teljes cikkhez »
KONA Sportnap 2014

KONA Sportnap 2014

Cikk dátuma 2014. május. 07.

A kodolányisok szeretnek sportolni

A Kodolányi Napok idei rendezvénysorozata sportprogramokkal folytatódott május 7-én, szerdán. Több sportágban is rendeztek versenyeket, asztalitenisz, sakk, fekve nyomás és futball szerepelt a KONA 2014-es sportpalettáján. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Napok 2014

Kodolányi Napok 2014

Cikk dátuma 2014. május. 06.

Turizmus "szakdélután" és szépíró műhely-est

Sokéves múltra tekint vissza az a tavaszi rendezvénysorozat a Kodolányi főiskolán, amely KONA néven vált népszerűvé a hallgatók körében. A KONA, azaz a Kodolányi Napok idei programsorozatát május 6-7-én rendezik meg a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kazah kutatási központ a KJF-en

Kazah kutatási központ a KJF-en

Cikk dátuma 2014. április. 28.

 

Kazah-magyar kulturális, kutató és felsőoktatási központot adtak át hétfőn a Kodolányi János Főiskolán. Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a főiskola kazah oktatási kapcsolata, az intézmény  2003-ban vette fel a kapcsolatot az első kazah partner-intézménnyel, az Al-Farabi Egyetemmel. Az oktatási kapcsolat most újabb fázisba érkezett azzal, hogy ünnepélyes keretek között felavatták „A kazah út és N. Nazarbayev Tiszteletbeli Tanszéket” Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Erdélyi középiskolások a KJF-en

Erdélyi középiskolások a KJF-en

Cikk dátuma 2014. április. 27.

Szovátai és fehérvári középiskolások vendégeskedtek a KJF-en

Szovátai és fehérvári középiskolások tanáraikkal együtt vendégeskedtek pénteken a Kodolányi János Főiskolán. Az erdélyi Domokos Kázmér Líceum és a székesfehérvári Deák Ferenc Szakközépiskola diákjai jó ismerősként, mondhatom, hogy barátként, együtt érkeztek a főiskolára, hiszen a Határtalanul program keretében több-kevesebb időt együtt töltöttek már korábban. 

Tovább a teljes cikkhez »
A folytatásban: workshop

A folytatásban: workshop

Cikk dátuma 2014. április. 17.

A "Nemzeti és etnikai konfliktusok a Kárpát-medencében a 19-20. században" című kétnapos tudományos rendezvény workshoppal folytatódott április 16-án a Kodolányi János Főiskolán. Mint ismeretes, a mostani nemzetközi programot a „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című projekt keretében rendezték meg. 

Tovább a teljes cikkhez »
Konferencia a Jakobinus Teremben

Konferencia a Jakobinus Teremben

Cikk dátuma 2014. április. 15.

Fókuszban a nemzeti és etnikai konfliktusok

"Nemzeti és etnikai konfliktusok a Kárpát-medencében a 19-20. században" címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Kodolányi János Főiskola, az MTA Bölcsészettudományi Kutató Központ Történettudományi Intézete /MTA BTK TTI/ és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete Budapesten április 15-én.

Tovább a teljes cikkhez »
Előadások és születésnap

Előadások és születésnap

Cikk dátuma 2014. április. 13.

Az idei Nemzetközi Hét keretében tartották meg a Kodolányi János Főiskolán az  „Inkluzív társadalom – Jól-lét -Társadalmi részvétel” című nemzetközi konferenciát. A nagyszabású tudományos program egy kétéves pályázati projekt része.

Tovább a teljes cikkhez »
Kínai nap a KJF-en

Kínai nap a KJF-en

Cikk dátuma 2014. április. 09.

Mint ismeretes, a Kodolányi főiskolán  április 7-11. között kerül sor a Nemzetközi Hét programsorozatra, amelyre az idén tizenöt ország harmincöt partnerintézményéből érkeztek vendégoktatók. A programsorozat  részeként a Budapesti Oktatási Központban Kína délnyugati tartományaiban készült fotográfiákból rendeztek kiállítást. A Duló Károly Balázs Béla-díjas filmrendező különleges felvételeit bemutató tárlat kedden nyílt meg a kínai nap keretében a főiskola földszinti  klubjában a Kodolányi Art Gallery csapatának szervezésében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi Hét 2014.

Nemzetközi Hét 2014.

Cikk dátuma 2014. április. 08.

Megkezdődött a Nemzetközi Hét programsorozata a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában tegnap. A délután folyamán a 401-es nagyelőadóban a főiskola vezető oktatói mutatták be a vendégeknek az intézményben folyó munkát, majd sor került az ünnepélyes megnyitóra, ahol Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a megjelenteket. A hivatalos eseményeket követően kulturális programmal és fogadással folytatódott a nyitónap programja.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi emlékgyűrű a munkáért

Kodolányi emlékgyűrű a munkáért

Cikk dátuma 2014. április. 02.

Elismeréseket adtak át a szerdai szenátusi ülésen

Ünnepélyes percekkel kezdődött a legutóbbi szenátusi ülés a KJF-en, ketten vehették át munkájuk elismeréseként a Kodolányi emlékgyűrűt. Folmegné Czirák Julianna gazdasági főigazgatónak és Dr. Győrffy Miklósnak, a kommunikáció és médiatudomány tanszék vezetőjének nyugdíjba vonulásuk alkalmából ünnepélyes keretek között mondott köszönetet Dr. Szabó Péter rektor.

Tovább a teljes cikkhez »
Tanulás élethosszig+zoopedagógia

Tanulás élethosszig+zoopedagógia

Cikk dátuma 2014. április. 01.

A Székesfehérváron tanuló kodolányisok rendhagyó tanórája Veszprémben 

A zoopedagógiai foglalkozás is része volt annak az állatkerti látogatásnak, amelyet Dr. Hoffmann Orsolya szervezett az élethosszig tartó tanulás módszerei óra keretében tanítványainak. A veszprémi állatkerti programra az órát kötelezően látogató harmadéves andragógusok és az azt szabadon választható tantárgyként tanuló turizmus, történelem és művészeti szakos hallgatók jöttek el.  

Tovább a teljes cikkhez »
Százmilliós támogatást kap a KJF

Százmilliós támogatást kap a KJF

Cikk dátuma 2014. március. 30.

A kormányzati támogatás az önkormányzaton keresztül érkezik a főiskolára

 

Egy, a közelmúltban meghozott kormánydöntésnek köszönhetően Székesfehérvár százmillió forint támogatásban részesül, melyet teljes egészében a Kodolányi János Főiskola finanszírozására, kizárólag a székesfehérvári felsőoktatás erősítésére költ a város. 

Tovább a teljes cikkhez »
Történelem szakosok Pákozdon

Történelem szakosok Pákozdon

Cikk dátuma 2014. március. 28.

Csitáry-Hock Dávid írása – történelem szak, II. évf.

Felavatták a megújult emlékparkot

1848. szeptember 29. reggelén, Josip Jelačić horvát bán azzal a szándékkal indított támadást a Pákozd mellett állást kialakító Móga János altábornagy vezette fiatal honvédsereg ellen, hogy majd a Velencei-tóba szorítva őket továbbnyomul Pest felé. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Russkiy Myr Alapítvány - KJF

Russkiy Myr Alapítvány - KJF

Cikk dátuma 2014. március. 26.

Másodszor indult orosz nyelvi és kulturális kurzus a Kodolányin

A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszéke orosz nyelvi és kulturális kurzus indított a Russkiy Myr Alapítvány támogatásával. A nyelvi órák mellett orosz civilizációtörténeti órákon is részt vesznek a tanfolyamra járó hallgatók és oktatók. 


Tovább a teljes cikkhez »
Retörkis ösztöndíj kodolányisoknak

Retörkis ösztöndíj kodolányisoknak

Cikk dátuma 2014. március. 24.

"Ezek a tehetséges fiatalok érdemesek a támogatásra"

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója ünnepélyes keretek között adott át ösztöndíj szerződéseket március 20-án azoknak a nemzetközi tanulmányok szakos kodolányis hallgatóknak, akiket  kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján tanáraik erre  javasoltak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a BÁV Zrt-vel

Együttműködés a BÁV Zrt-vel

Cikk dátuma 2014. március. 23.

Műkereskedelmet is tanulnak a kodolányisok

Együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a Báv Zrt. között, az erről szóló szerződést március 20-án írta alá ünnepélyes keretek között Dr. Szabó Péter rektor és dr. Kulcsár Krisztián vezérigazgató.

Tovább a teljes cikkhez »
Látogatott a bizottság

Látogatott a bizottság

Cikk dátuma 2014. március. 20.

Akkreditációs látogatás képben-szövegben

Kétnapos látogatást tartott a Kodolányi főiskolán a Magyar Akkreditációs Bizottság /MAB/ Látogató Bizottsága. Székesfehérváron és Budapesten is eltöltöttek egy-egy napot, hogy tüzetesen megvizsgálják az oktatás tartalmi vonatkozásaival együtt az infrastrukturális és személyi feltételeket, az európai standardok meglétét.

Tovább a teljes cikkhez »
KARC – Kodolányi Art Cinema

KARC – Kodolányi Art Cinema

Cikk dátuma 2014. március. 13.

Újabb „kulturális bomba robban” a Kodolányin

Sorra alakulnak az öntevékeny csoportok az utóbbi időben a Kodolányi főiskolán, amelyek jelzik a hallgatók kulturális, szakmai és közösségépítési igényeit, valamint a kreativitásukat, ha a Kodolányi Art Gallery-re /KAG/ vagy az éppen most induló Kodolányi Art Cinemára /KARC/ gondolok.

Tovább a teljes cikkhez »
 Szabadegyetem Székesfehérváron

Szabadegyetem Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. március. 07.

Milyen is valójában a hazai felsőoktatás

Gyakran hallani, hogy túl sok diplomás van Magyarországon. Olvastam valahol, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, például az Egyesült Államokban vagy Kanadában a lakosság ötvenegy, illetve negyven százaléka rendelkezik felsőfokú intézményben szerzett oklevéllel, míg Magyarországon ezekhez képest alig húsz százalék ez az arányszám.

Tovább a teljes cikkhez »
Sommelier tanfolyamon jártam

Sommelier tanfolyamon jártam

Cikk dátuma 2014. február. 25.

„Legyen a neve Kadarkai”

A Kodolányi János Főiskolán már hagyománynak tekinthető, hogy Káli Ildikónak, a Magyar Sommelier Szövetség elnökének vezetésével sommelier tanfolyamot indítanak. A KáVé hasábjain korábban már készítettem interjút az ismert borszakíróval, most pedig arra kértem, hogy részt vehessek egy tanfolyami foglalkozáson. 

Tovább a teljes cikkhez »
Közel ötszázan diploma a KJF-en

Közel ötszázan diploma a KJF-en

Cikk dátuma 2014. február. 24.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Négyszáznegyvennyolcan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nő és férfi kapcsolata a kiállításon

Nő és férfi kapcsolata a kiállításon

Cikk dátuma 2014. február. 21.

Kodolányi Art Gallery: tárlatmegnyitó szerdán ötkor

A KJF andragógia szakán tanító Dr. Tarbay Gabriella tavaly ősszel keresett meg, hogy egy nagyszerű kezdeményezés van folyamatban; a hallgatók egy lelkes csoportjával különleges kiállítást terveznek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Akkreditációs eljárás a KJF-en

Akkreditációs eljárás a KJF-en

Cikk dátuma 2014. február. 19.

Interjú Dr. Kovács Lászlóval

A Magyar Akkreditációs Bizottságtól /MAB/ 2013 októberében érkezett az értesítés a KJF-re, hogy esedékessé vált az akkreditációs eljárás megkezdése a főiskolán. A hivatalos menetrend azzal kezdődött, hogy a főiskola rektora kérte a Bizottságot a vizsgálat lefolytatására. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetem a KJF-en

Szabadegyetem a KJF-en

Cikk dátuma 2014. február. 18.

Budapest: Társadalmi jól-lét és versenyképesség

A Kodolányi János Főiskola a 2013/2014-es tanév második félévében – a hagyományoknak megfelelően – Budapesten is meghirdeti a Kodolányi Szabadegyetemet.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis szerző új könyve

Kodolányis szerző új könyve

Cikk dátuma 2014. február. 17.

Kevin és „Áron, a királyi beteg”

A Kodolányisok Világa face-oldalára érkezett a hír arról, hogy a Kodolányi főiskolán tanuló Gyümölcsfalvai Györgynek a közelmúltban látott napvilágot egy kisregénye. A szociális munka szakos, most harmadéves szerzővel első évben a szakmai kommunikáció tantárgy keretében találkoztam, és nem csak sokirányú érdeklődése miatt figyeltem fel rá, hanem a készülő regénye is érdekelt. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetem a KJF-en

Szabadegyetem a KJF-en

Cikk dátuma 2014. február. 13.

Székesfehérváron február 19-én kezdődik a programsorozat

A Kodolányi János Főiskola és a Pannon Lapok Társasága a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az idei tanév második félévében is megrendezi a szabadegyetemi programsorozatot és a Harmadik Kor Egyetemet Székesfehérváron.

Tovább a teljes cikkhez »
Ösztöndíjprogramról is tárgyaltak

Ösztöndíjprogramról is tárgyaltak

Cikk dátuma 2014. január. 31.

Első lépések a tudományos együttműködés és új hallgatói ösztöndíjak irányába

Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes meghívására a Kodolányi János Főiskola vendége volt Prof. Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója. 

Tovább a teljes cikkhez »
Több százan a KJF-es nyílt napon

Több százan a KJF-es nyílt napon

Cikk dátuma 2014. január. 25.

Megnézték a stúdiókat, beszélgettek a tanárokkal

Nyílt nap dömpinggel indult az idei felvételi kampány is; ezekben a hetekben a felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára. 

Tovább a teljes cikkhez »
Félezren „buliztak” a nyílt napon

Félezren „buliztak” a nyílt napon

Cikk dátuma 2014. január. 20.

A KJF is ott volt a TV2 Akadémia nyílt napján

Együttműködő partnerként vett részt a Kodolányi János Főiskola a TV2 Akadémia nagyszabású nyílt napján, amit tegnap délután tartottak Budapesten, a Symbolban. Az exkluzív eseményen tanárok, vezető képernyősök, jelenlegi és volt hallgatók osztották meg tapasztalataikat a több száz érdeklődővel, akik eljöttek a nyílt nap programjaira. 

Tovább a teljes cikkhez »
Educatio 2014 - sportaréna - KJF

Educatio 2014 - sportaréna - KJF

Cikk dátuma 2014. január. 16.

A Kodolányi főiskola is bemutatkozik a 14. Educatio kiállításon

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást Budapesten a Papp László Sportarénában.  A ma kezdődő és szombatig tartó programon több mint száz kiállító vesz részt, csaknem valamennyi hazai felsőoktatási intézmény standdal képviselteti magát, hogy a legújabb oktatási fejlesztésekkel, módszerekkel ismerkedhessenek meg a látogatók.Tovább a teljes cikkhez »
Fergeteges táncok, igazi közösség

Fergeteges táncok, igazi közösség

Cikk dátuma 2014. január. 14.

Számadás és számvetés Táncol"KODO" módra

A Számadás című gálaműsorral ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját a Táncol”KODO” Táncegyüttes hétfőn este a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Fergeteges tánccal indult a műsor, majd Dr. Szabó Péter rektor és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte az ünneplőket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Húsz éves a Táncol”KODO”

Húsz éves a Táncol”KODO”

Cikk dátuma 2014. január. 10.

Színházi gálaműsorral ünnepelik a jubileumot

A Kodolányi János Főiskola Táncol”KODO” Táncegyüttese immár két évtizedes múltra tekint vissza, csaknem napra pontosan egyidős a főiskolával. Most jubileumi gálaműsorral ünnepelik meg a sikereket hozó éveket: a Vörösmarty Színházban „Számadás” című műsorukkal lépnek a közönség elé január 13-án. 

Tovább a teljes cikkhez »
Győrffy Miklóst ünnepelték a KJF-en

Győrffy Miklóst ünnepelték a KJF-en

Cikk dátuma 2013. december. 20.

Győrffy Miklós, a KJF kommunikáció és médiatudomány tanszékének alapító tanszékvezetője ezen a napon ünnepeli 70. születésnapját. Ez alkalomból felköszöntötték kollégái, régi és jelenlegi munkatársai, valamint barátai a főiskolán. Győrffy Miklós hazánk első kommunikáció tanszékét hozta létre 1993-ban a Kodolányi János Főiskolán.

 

                        Elsőként Dr. Szabó Péter rektor mondott köszöntőt 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Imprint party harmadszor

Imprint party harmadszor

Cikk dátuma 2013. december. 18.

Kéznyomok a falon és nemzetközi szerelmek

A KJF Budapesti Oktatási Központjának földszinti folyosóján a fehér falra immár harmadjára kerültek fel színes kéznyomatok, hogy megőrizzék az itt tanuló külföldi hallgatók emlékét. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt nap kávéval

Nyílt nap kávéval

Cikk dátuma 2013. december. 13.

Kávézhattak is a középiskolások

Különleges programmal indult a KJF Budapesti Oktatási Központjában a nyílt nap, barista képzésre alkalmas oktatótermet adott át ünnepélyesen Dr. Szabó Péter rektor. 

Tovább a teljes cikkhez »
Díjátadó a nagyelőadóban

Díjátadó a nagyelőadóban

Cikk dátuma 2013. december. 12.

„Azokkal az értékekkel találkoztam, amit otthonról is hoztam”

A KJF-en tanuló nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók teljes létszámban részt vettek azon a díjátadó ünnepségen tegnap a KJF Budapesti Oktatási Központjában, ahol dr. Kossuth Borbála, a Mikes Kelemen Alapítvány alapítója és Simon János professzor oklevelet és díjat adott át két kodolányis hallgatónak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sas István a KJF-en

Sas István a KJF-en

Cikk dátuma 2013. december. 11.

Na mi van, mégis szeretjük a reklámokat?

Mivel mással kezdhette volna Sas István jeles reklámpszichológus, reklámfilm rendező izgalmasnak ígérkező az előadását, mint a Grumpy Cat sztorival. A KJF negyedik emeleti nagyelőadójában tehát indításként egy gyorsteszt: ki ismeri a zsémbes macska történetét. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Szabadegyetem: Filozófus motoron

Szabadegyetem: Filozófus motoron

Cikk dátuma 2013. december. 09.

A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete 

Azóta készültem a Filozófus motoron című előadásra, amióta meghirdették a KJF-en az őszi szabadegyetemi programsorozatot.  Egyrészt, mert Dr. Kovács László jó előadó, másrészt pedig évek óta nem sikerült megbirkóznom Pirsig értékvizsgálati esszéregényével. 

Tovább a teljes cikkhez »
Felsőoktatásnak - felsőoktatásról

Felsőoktatásnak - felsőoktatásról

Cikk dátuma 2013. december. 08.

Sárdi Csilla /szerkesztő/

A felsőoktatás-pedagógia kihívásai a 21. században

Az Eötvös József Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott kötetben a felsőoktatás napjaikban zajló gyökeres átalakulásának fontos kérdései kerülnek górcső alá. Ezt az átalakulást olyan tényezők indukálják, mint a globalizáció és a tudásalapú társadalom, amelyek következményeként a felsőoktatási képzések tömegessé váltak, és a hallgatók életkorukat, társadalmi hátterüket és földrajzi helyüket tekintve is heterogén csoportokat alkotnak.

Tovább a teljes cikkhez »
Vendégünk volt a kazah nagykövet

Vendégünk volt a kazah nagykövet

Cikk dátuma 2013. december. 03.

Erősödnek a kazah-magyar kapcsolatok a KJF-en

Különleges vendége volt hétfőn a Kodolányi János Főiskolának: Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott a Budapesti Oktatási Központba. A program részeként Nurbakh Rustemov és Dr. Szabó Péter, a KJF rektora megbeszélést folytattak a közel egy évtizedes kapcsolat továbbfejlesztéséről, majd a kazah nagykövet előadást tartott a kodolányis hallgatóknak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sportolóira is büszke a KJF

Sportolóira is büszke a KJF

Cikk dátuma 2013. november. 29.

Csabai Dóra és Kovács Sarolta sportösztöndíjat kaptak

Az idei év legsikeresebb egyetemi, főiskolai sportolóit részesítették elismerésben csütörtökön, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) díjátadó gáláján. A rangos eseményre meghívást kapott Dr. Szabó Péter, a KJF rektora is, hiszen a Kodolányi főiskolán tanuló Csabai Dóra vízilabdázó és Kovács Sarolta világbajnok öttusázó is a díjazottak között volt. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt hét a Kodolányin

Nyílt hét a Kodolányin

Cikk dátuma 2013. november. 27.

KJF-es tanórák a középiskolásoknak Budapesten és Székesfehérváron

A felvételi előtt álló középiskolásoknak különleges lehetőséget kínál ezen a héten a Kodolányi János Főiskola. Köztudott, hogy ebben az időszakban az a legnehezebb kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a hamarosan beköszöntő felvételi időszakban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyv az élethosszig tartó tanulásról

Könyv az élethosszig tartó tanulásról

Cikk dátuma 2013. november. 26.

Torgyik Judit: A tanulás színterei felnőtt és időskorban

Az élethosszig tartó tanulás eszméjének terjedésével mindinkább figyelmet kapott a felnőttek tanulásának sokféle formája, színtere, gazdag lehetősége. A sikeres országokban a lakosság jelentős része a tankötelezettség évei után is tudatosan fejleszti, formálja személyiségét, s ennek érdekében felnőtt- és idős korban is megragadja a kínálkozó önfejlesztési alkalmakat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tudásgyarapodás, magatartásforma

Tudásgyarapodás, magatartásforma

Cikk dátuma 2013. november. 22.

Szabadegyetem Budapesten

A legutóbbi szabadegyetemi programban Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF főiskolai tanára  „Horvát csatlakozás magyar szemmel” címmel tartott kiváló előadást. Az érdeklődést jelzi, hogy a KJF Budapesti Oktatási Központjának nagyelőadója zsúfolásig megtelt, a nappali és levelező tagozatos hallgatókon kívül a távoktatásban tanulók is nagy számban képviseltették magukat. 

Tovább a teljes cikkhez »
A szerzők: kodolányis tanárok

A szerzők: kodolányis tanárok

Cikk dátuma 2013. november. 18.

Könyvbemutató volt szombaton a KJF-en

Öt kodolányis szerző öt kitűnő könyvét mutatták be szombaton délután a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Különleges hangulatú rendezvényen  vehettünk részt, hiszen a KJF oktatóin kívül a tanár-szerzők régi és jelenlegi tanítványai valamint más felsőoktatási intézmények vezetői, tanárai is eljöttek a Frangepán utcába. 


Tovább a teljes cikkhez »
Szakesti mulatságok - komolyságok

Szakesti mulatságok - komolyságok

Cikk dátuma 2013. november. 13.

Kiállítás, kabaré, kerekasztal beszélgetés - jól sikerült az első szakest

Megkezdődött az Aula Szakestek programsorozat a KJF Budapesti Oktatási Központjában tegnap este.

Elsőként a Kulturális, Kommunikáció és Médiatudomány Intézet rendezte meg szakesti programját, amelynek keretében Dr. Szabó Péter rektor és Dr. Tarbay Gabriella megnyitották a Kodolányi Art Gallery-t. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyelv és kép konferencia a KJF-en

Nyelv és kép konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2013. november. 08.

A színházi előadások akadálymentesítése is téma volt

Hogyan kommunikál az olvasóval egy útikönyv, hogyan nézhetnek meg színházi előadásokat a látáskárosultak, hogyan értékelik magukat a nyelvszakos egyetemi hallgatók, milyen spanyol eredetű metaforák vannak a magyar nyelvben, mit tehet egy tolmács, ha nem látja azt, akinek szavait tolmácsolja – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az ELTE és a KJF közös Alkalmazott Nyelvészeti Konferenciáján.

Tovább a teljes cikkhez »
Marad a jól bevált nemzetközi csapat

Marad a jól bevált nemzetközi csapat

Cikk dátuma 2013. november. 08.

Turizmus és életminőség - márciusban a KJF-en lesz az Erasmus IP

Finn, holland és spanyol együttműködő partnerekkel folyt egész napos tárgyalás szerdán a KJF-en a 2014. március 10-21. között a Kodolányin megrendezendő Erasmus IP (intenzív program) megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kérdésekről, valamint az induló új Erasmus Plus programra való felkészülésről, illetve a lehetséges jövőbeni együttműködési formákról.

Tovább a teljes cikkhez »
Amikor februárban kezdődik a tanév

Amikor februárban kezdődik a tanév

Cikk dátuma 2013. november. 06.

Keresztféléves képzések a KJF-en

Tanévenként háromszor van lehetőségük a továbbtanulni vágyóknak arra, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezzenek. A szeptemberi kezdéshez februárban és a nyári pótfelvételi időszakban, a keresztféléves februári kezdéshez pedig november közepéig lehet jelentkezni.

A Kodolányi János Főiskola keresztféléves képzéseiről Dr. Szabó Péter rektort kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Art Gallery - november 12.

Kodolányi Art Gallery - november 12.

Cikk dátuma 2013. november. 04.

Szerveznek, kiállítanak, hagyományt teremtenek

A Kodolányi János Főiskolán először szervez kiállítást a Kodolányi Art Gallery, ám a sokszorosan is a hallgatókról szóló művészeti rendezvénnyel hagyományt szeretne teremteni az andragógia szakos hallgatók egy csoportja. A lelkes csapatot Dr. Tarbay Gabriella tanárnő látja el szakmai tanácsokkal, és november 12-én ünnepélyes keretek között meg is nyílik a különleges tárlat a KJF Budapesti Oktatási Központjában.  

Tovább a teljes cikkhez »
 Belfast Metropolitan College + KJF

Belfast Metropolitan College + KJF

Cikk dátuma 2013. október. 30.

A Kodolányisok Világa lehet az újabb közös projekt alapja

Egy újabb közös projekt előkészítése céljából ezen a héten a KJF-en tárgyal Lynda Bryans és Dr. John Coulter a Belfast Metropolitan College (BMC) képviseletében. A Kodolányi János Főiskola és a BMC között 2009-ben született meg az intézmények közötti együttműködési megállapodás. 

Tovább a teljes cikkhez »
Határok nélküli Európa

Határok nélküli Európa

Cikk dátuma 2013. október. 29.

Részletek egy nemzetközi konferenciáról

A Kodolányi János Főiskola budapesti campusán megtartott, „Az Európai Unió kilátásai: Határok nélküli Európa?” című nemzetközi konferencia előadóiról és a témáikról érdemes részletesen szólni. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mesterszakosaink az előadók között

Mesterszakosaink az előadók között

Cikk dátuma 2013. október. 26.

 

Nemzetközi konferencia a KJF-en

Az Európai Unió kilátásai: Határok nélküli Európa?”címmel nemzetközi konferenciának ad otthont a Kodolányi János Főiskola budapesti campusa ezen a hétvégén.

A program szervezői az Institute for Cultural Relations Policy (ICRP) és a Kodolányi János Főiskola. A civilszervezetként 2012-ben létrehozott ICRP és a KJF közös szervezésében ez már a második nemzetközi konferencia 2013-ban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Festmények és söralátétek

Festmények és söralátétek

Cikk dátuma 2013. október. 21.

Tivornya a Szépművészeti Múzeumban 

A múzeumok 21. századi útkereséséről, újfajta szemléletéről és módszereiről sok szó esik napjainkban. A Szépművészeti Múzeum különleges tárlatvezetése jó példa erre, „18-99 év közötti” felnőtt látogatókat hívnak meg azokra a programokra, ahol többek között a szerelem áldozatai, tragikus románcok, tivornyák, impressziók a téma. 

Tovább a teljes cikkhez »
Múltunk gyökerei és azok hatása

Múltunk gyökerei és azok hatása

Cikk dátuma 2013. október. 19.

„Eleink iránymutatásaira ma is figyeljünk”

A székesfehérvári Szent István Emlékév programjaihoz kapcsolódó „Magyarság és Európa Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme - Székesfehérvár helye és szerepe a történeti térben/az ország történetében” című szabadegyetem keretében Ujváry Gábor történész „Székesfehérvár és a magyar kultúrpolitika a két világháború között” címmel tartott nagysikerű előadást.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat