Vizi László Tamás:„Kövesd példájokat vitéz eleidnek…”

Cikk dátuma 2015. március. 06. | KáVé
Vizi László Tamás:„Kövesd példájokat vitéz eleidnek…”

Csitáry-Hock Dávid írása - nemzetközi tanulmányok szak, II. évfolyam

Van igény a történelmi témákat tudományos igénnyel feldolgozó művekre

”Kövesd példájokat vitéz eleidnek…” A magyar nemesi felkelés a francia háborúk időszakában, különös tekintettel Székesfehérvár és Fejér vármegye inszurrekciós szerepére címmel jelent meg és került bemutatásra Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektor-helyettesének monográfiája. 

A kötet témája az 1792 és 1816 között zajlott francia háborúk alatti magyar nemesi felkelés, valamint Székesfehérvár és Fejér megye abban elfoglalt szerepe.

Az ünnepélyes bemutatót március 4-én Székesfehérváron, a Városi Levéltár és Kutatóintézet Szekfű Gyula termében tartották, ahol Dr. Csurgai Horváth József, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a levéltár gondozásában és kiadásában megjelent kötet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával látott napvilágot.  

Dr Vizi László Tamás köszönetet mond a kötet megjelenését támogatóknak

 

Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa mutatta be a könyvet a közönségnek.  Hermann Róbert többek között elmondta, hogy a szerző már több mint húsz éve foglalkozik a témával, aminek köszönhetően alapos és színvonalas munka jelenhetett meg a legfrissebb kutatási eredmények figyelembevételével. Vizi László Tamás fontosnak tartotta, hogy a francia háborúk alatti magyar nemesi felkelés mellett a török kiűzésétől egészen a tárgyalt korszakig ismertesse Magyarország, Fejér vármegye és Székesfehérvár viszonyait. A rövid tartalmi bemutató után végül a szerző mondott köszönetet azoknak, akik nélkül a kötet nem jöhetett volna létre. A frissen megjelent kötetből a történelem iránt érdeklődő olvasók részletesen megismerhetik „ a napóleoni háborúk nemesi felkeléseinek nemzetközi és országos előzményeit, katonai és politikai hátterét…, s azokat a helyi erőfeszítéseket, amelyekkel Fejér vármegye és Székesfehérvár szabad királyi városa az inszurrekciók sikeres megszervezéséhez hozzájárult”. A könyvbemutató, illetve az azt követő dedikálás szép számú közönsége jelzi, hogy napjainkban óriási igény mutatkozik a történelmi témákat tudományos igénnyel feldolgozó művekre.

A hivatalos programot követően nem ért véget az este, most sem maradt el a Városi Levéltár rendezvényeit fémjelző kellemes hangulatú beszélgetés, borozgatás.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat