Véradás volt a KJF-en is

Cikk dátuma 2014. október. 15. | KáVé
Véradás volt a KJF-en is

Nemes verseny kilencedszer

Az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a 2005. évi Véradók Világnapi Ünnepségen hirdette meg az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a véradást a fiatalok körében, bátorítsák őket, hogy a későbbiekben is rendszeres véradóvá váljanak. A nemes célt szolgáló verseny az eltelt évek alatt népszerű mozgalommá vált a hazai felsőoktatási intézményekben, így a Kodolányi János Főiskolán is. A főiskola – hasonlóan az előző évek gyakorlatához - csatlakozott a IX. Országos Felsőoktatási Véradóversenyhez is. Székesfehérváron október második hetében szervezték meg a véradó napot, amelyen tanárok és diákok egyaránt részt vettek.

Magyarországon az elmúlt három évben csaknem negyvenezer diák adott vért a verseny keretében, közülük több mint tízezren első véradók voltak. A programnak köszönhetően nőtt a tizennyolc évesen vért adók száma is; míg 2005-ben 6016-an, addig 2013-ban már 8464-en adtak vért.

 A 2013/14-es tanévben az Országos Felsőoktatási Véradóverseny keretein belül közel tizenháromezer nappalis hallgató nyújtotta segítő karját a véradásra. 

Dr. Jákó Kingától, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójától megtudtam, hogy hetente tízezer embert kell megmozgatni ahhoz, hogy elegendő vér legyen az országban. A véradás, a véradás biztonsága, az ország vérkészletének fenntartása olyan alapvető feladat, amit mindenképpen fókuszban kell tartaniuk egyéb feladataik mellett. Mint ismeretes, az OVSZ hármas feladatrendszerét a vérellátás, a szerv transzplantáció, illetve annak koordinációja, valamint az őssejt donáció alkotja.

A főigazgató kiemelte, szeretnék, ha a fiatalok közül minél többen csatlakoznának a véradók táborához. Hozzátette, jó lenne elérni, hogy minél több ember érezze azt, hogy a vér ajándék, és ő is ajándékozni szeretne.

 -v-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat