Városi kertészet a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2014. október. 02. | KáVé
Városi kertészet a szabadegyetemen

Közösségépítés, biozöldségek, környezettudatosság

Folytatódott a szabadegyetemi programsorozat, szerdán Budapesten Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese „Városi kertészkedés” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Fenntarthatóság és környezettudatosság – ezt a két fogalmat manapság többnyire az alulról szerveződő csoportosulások tűzik zászlajukra. Egyre több ételmegosztó oldal, telekocsi szolgálat, termelői- és biopiac működik világszerte, ebbe a sorba tartozik az idehaza még egészen fiatal jelenségnek számító közösségi kertek mozgalma. Annak ellenére, hogy mindössze néhány éve alapították az első közösséginek nevezett kertet az országban, már könyvek is jelentek meg a témában. 

A legtöbben a felfedezés örömével vágnak bele a dologba, aztán munka közben tanulják meg, sokszor a saját kárukon, hogy a palántázás, a kapálás, a gyomirtás komoly ismereteket igényel, de legalábbis tapasztalatokra épül. Előkerülnek az ősrégi praktikák is, amelyek a vegyszernélküli világba nyúlnak vissza. A városi kertészek sorra megoszthatják egymással a tapasztalataikat, és a szépen fejlődő növényeik gondozása közben összebarátkoznak egymással.

A közösségi kertek története a második világháború idején kezdődött. Nagy-Britanniában az élelmiszerhiány enyhítésére az önkormányzatok művelhető területeket adtak a lakosságnak. A városi kertészet újabb hulláma a hatvanas évek végén indult, 1973-ban Liz Christy és az általa szervezett Zöld Gerillák mozgalom nyitotta meg New Yorkban az első városi közösségi kertet. Napjainkban egyébként New Yorkban kétezer veteményes virul, nem egy közülük valamelyik égbe nyúló felhőkarcoló tetején. Washingtonban pedig a Fehér Ház parkjában Michelle Obama állt neki kertészkedni, nem kis sikerrel.

Magyarországon 2010-ben hozták létre az első közösségi kertet. A csoport egy magántelken kezdte a munkát, így bár közösségépítésre alkalmas volt a kert, a másik alapvető cél nem valósult meg: a városképen nem javítottak. A közösségi kertek lényege pedig éppen az, hogy kifejezetten lakótelepi, városi környezetben, lehetőség szerint kihasználatlan területet vegyenek művelés alá. Az utóbbi években számos belvárosi grundot foglaltak el a lelkes kertészkedők, ilyen a budapesti Leonardo-kert vagy az Első Kis-Pesti Kert.

De nemcsak Budapesten, más hazai városokban is gombamód szaporodnak a közösségi kertek. A szabadegyetemi előadáson többek között a székesfehérváriakkal ismerkedhettünk meg, köztük a Kodolányi János Főiskola ottani campusának veteményesével. Dr. Hoffmann Orsolya kezdeményezésére állt össze a főiskola dolgozóiból álló csapat, akik idén tavasszal ástak, veteményeztek, majd egész nyáron locsoltak, kapáltak és szüretelték a termést. Egészségnek, közérzetnek és közösségnek egyaránt jót tesz a veteményeskert, ezt tartotta szem előtt a rektorhelyettes, aki köztudottan szenvedélyes kertész a családi konyhakertben is.

Úgy fest, hogy a közösségi kertészkedés hazai csapatába végérvényesen beírta nevét Hoffmann Orsolya. A szabadegyetemi előadásának nem titkolt célja volt az is, hogy élményei átadásával a kodolányis hallgatókat arra buzdítsa; csatlakozzanak a mozgalomhoz. A közösségi kertészkedés ugyanis olyan dolgokra is megtanít, amit könyvből nemigen sajátíthatunk el: nagyszüleink, dédszüleink kerti praktikáit kipróbálva – kezdetben - idegen emberekkel élhetjük át a közös munka örömét. A megtermelt zöldségek és fűszerek az önellátás és a lokalitás fontosságát is jelzik, arról nem is beszélve, hogy egészséges zöldségek kerülnek az asztalra.

A közösségteremtő erőn, a biozöldségeken túl ezek a kicsinyke veteményesek abban is segítenek, hogy a városban lakó emberekben, illetve az itt felnövő gyerekekben környezettudatos szemlélet alakuljon ki.

Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat