Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Cikk dátuma 2015. október. 12. | KáVé
Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Fórum a Kárpát-medencében élő turizmuskutatók számára

A hazai turizmustudomány egyik legrangosabb seregszemléjének, az V. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak adott otthont a Kodolányi János Főiskola (KJF) Budapesten október 9-én.

A „Turizmus és transzformáció" című tudományos tanácskozást a Kodolányi János Főiskola, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet és a Magyar Földrajzi Társaság rendezte meg az MTA X. Osztály Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottsága Turizmusföldrajzi Albizottságával együttműködésben. 

Kocsis Károly, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének igazgatója köszöntőjében többek között elmondta, az idei szimpózium negyvennyolc előadása nyolcvanhárom szerző tudományos munkáját tükrözi.

Gábris Gyula, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke ugyancsak köszöntötte a tudományos tanácskozás résztvevőit. Beszédében kiemelte, a földrajztudomány - mint minden tudomány  -folyamatosan változik, újabb irányzatok születnek, ami válasz a társadalmi kihívásokra.

A plenáris ülésen, amelynek elnöke Dr. Rátz Tamara, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója volt, két kiváló előadásra került sor. Régi Tamás, a Kodolányi János Főiskola docense „Turizmus és transzformáció” címmel, míg Horváth Alpár, a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa „A bunkerek üzenete: a hadszínterek öröksége és a nemzeti identitásturizmus kihívásai” címmel tartott előadást. A plenáris ülést követően szekciókban folytatódott a tanácskozás, ahol a hazai turizmuskutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a turizmus szakterületén mit jelent a transzformáció. Elméleti szempontból ugyanis kevésbé tisztázott kérdés, hogy ténylegesen mit is jelent a transzformáció. Kétségkívüli tény, hogy a turista-élmény változással és átalakulással jár együtt, testünk-lelkünk vagy éppen látásmódunk változáson esik át. Garantált változást ígér a turizmus marketing, a turizmus ipar a legtöbb utazási formában testi-lelki felfrissülést kínál: a spirituális, a hátizsákos, az egészségügyi vagy posztmodern turizmus egyik fő ígérete a transzformáció.

A szimpózium fő célkitűzése, hogy fórumot teremtsen a Kárpát-medencében élő turizmuskutatók számára azzal a céllal, hogy a jövőbeli együttműködéseik sikere még hatékonyabban táplálhassa a turizmusról mint tudományról gondolkodó szakmai közösségek oktatási és kutatási tevékenységét. A tanácskozás az eredmények formális, prezentációkban való közzététele mellett a párbeszédre helyezte a hangsúlyt.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat