Tudományos konferencia Fehérváron

Cikk dátuma 2014. november. 12. | KáVé
Tudományos konferencia Fehérváron

Tanácskoztak a Magyar Tudomány Napja alkalmából

„A társadalomtudományi kutatások szerepe a regionális és helyi jól-lét fejlesztésében” címmel szervezett tudományos konferenciát Székesfehérváron a Magyar Tudomány ünnepe alkalmából a Kodolányi János Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományi Szakbizottsága és az Alba Polisz Tudományos Park Egyesület.

A konferencia résztvevőit Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a Hiemer-Caraffa-Pfundt-Házban: „Egy nemzet jól-létét számos tényező befolyásolja, beleértve a gazdasági teljesítményt, az életminőséget, a környezet állapotát, a fenntarthatóságot, a társadalmi egyenlőséget és a személyes jóllétet. Éppen ezért fontos, hogy a tudomány eszközeivel „modellezzük le” a lehetőségeket, a várható hatásokat, és tanuljunk akár mások tapasztalataiból is.” – mondta többek között Mészáros Attila.

A konferencián terítékre került a társadalomtudományi kutatások regionális és lokális fejlesztő hatásának kérdésköre, és bemutatták az e fejlődés szempontjait figyelembe vevő szakbizottsági kutatások eredményeit a különböző tudományterületek és a jól-lét kontextusában. 

A konferencia plenáris ülésén Dr. Kiss Endre az ELTE egyetemi tanára tartotta meg az első előadást „A társadalomról való tudás fogalmának aktuális differenciálódásához” címmel, ezt követően Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér, a KJF tudományos rektorhelyettesének „Társadalmi haladás és jól-lét: a jól-léti közpolitikák kutatása a regionális és a helyi jól-lét nézőpontjából” című előadására került sor.

A plenáris ülésen a résztvevők további négy előadást hallgathattak meg: Dr. Szirmai Viktória egyetemi tanár, a KJF EVRT Intézeti Tanszékének tanszékvezetője „Társadalmi jó-lét és a nagyváros térségi társadalmi egyenlőtlenségek” című előadását, Dr. Szilágyi István PTE PFFRTT egyetemi tanárának „Modernizációs modellek és modernizációs kísérletek a félperifériás régiókban”című előadását, Dr. Csurgai Horváth József a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatójának „A kulturális jól-lét intézményei: a közgyűjtemények szerepe a helyi
és regionális identitás erősítésében” című előadását, valamint Dr. Michalkó Gábor egyetemi tanár „A városimázs és a jól-lét alapú társadalmi versenyképesség összefüggései a magyarországi nagyvárosokban” című előadását.

A plenáris ülést követően A társadalmi jól-lét gazdasági, politikai nézőpontjai, valamint a Társadalmi jól-lét, versenyképesség és turizmus szekciókban folytatódott a tudományos konferencia. A nap  végén a részvevőket egy különleges program várta: közösen megtekintették a Szent István Király Múzeumban kiállított Seuso kincseket.

A „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című, TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 projekt megvalósítása tavaly januárban kezdődött el a Kodolányi János Főiskolán, és 2015 januárjában fejeződik be. 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat