Térelemző, coach, közgazdász a projekthéten

Cikk dátuma 2019. november. 24. | Hangoskodó
Térelemző, coach, közgazdász a projekthéten

Tóth Fanni – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam

Álomtabló és karrier

Számos érdekes programon vehettek részt a kodolányis hallgatók a projekthét keretében. Juhász Ildikó Kíra is a meghívott előadók között volt; a coach-közgazdász „Karriertervezés” címmel tartott előadást A háromórás program félidejében az egyetem rádióstúdiójában készítettem interjút vele.

Lányoknak ajánlottad az előadásodat elsősorban. Mi az oka ennek, voltaképpen miről szól?

Térelemző, coach, közgazdász vagyok, tehát elsősorban a hallgatók  önismeretét fejlesztem. Másrészt kicsit bevezetem őket a színek, a szimbólumok világába, ami nagy hasznukra lehet az otthoni inspiráló környezet kialakításában, ami segíti a karrierjüket, segít tanulni, segít abban, ha állásinterjúra mennek, hogyan fogalmazzák meg céljaikat, hogy adják elő mit is szeretnének, milyen ruhában jelenjenek meg, milyen színben. Csak egyetlen példa: valaki vezető pozícióra pályázik, akkor nem mehet rózsaszínben, mert senki nem fogja komolyan venni, de ha egy sötétkék nadrágkosztümben vagy ruhában jelenik meg, akkor a magabiztosságot, a lojalitást, a tudást személyesítheti meg.

Úgy fogalmaztad meg a küldetésed célját, hogy szeretnéd a nőkben tudatosítani azt, hogy képesek változtatni…

Igen, ez nagyon fontos célom, komoly küldetés mindenképpen. Mindenki szeretné, ha az élete megváltozna, de változtatni kevésbé szeretnek. Ennek úgy kellene történnie, hogy ne legyen olyan fájdalmas, olyan nehézkes. Azt gondolom, ha térrendezéssel kezdünk, egyszerű coaching gyakorlatot viszünk be a mindennapjainkba, sokkal könnyebben, lépésről-lépésre tudjuk elindítani a változást. Így talán nem annyira félelmetes. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott vagyunk a célban.

Csak lányoknak tartod ezt az előadást. Miért, rájuk másabb hatással van?

Úgy gondolom, hogy a hölgyek sokkal nyitottabbak ezekre a témákra, mint a férfiak. Természetesen előfordulnak a szemináriumomon férfiak is, a nemrégiben megjelent könyvemet is sok férfi vásárolta meg. Ugyanakkor a célcsoportom továbbra is a hölgyek.

A közelmúltban jelent meg a „Ciao múlt, helló jövő!” című könyved. Ki a célközönség, miről írsz?

Tizenöt mai élethelyzetet mutatok be, amelybe életünk során többször belekerülünk. Például, ha egyedül élünk, hogyan léphetünk tartós párkapcsolatba, ha nincs karrierünk hogyan tudjuk elindítani. Egyáltalán hogyan válasszuk ki az új otthonunkat, ebben mind segítségetekre lehetnek a fejezetek, ugyanakkor ez nem csak egy szimpla térelemzés vagy lakberendezés, hanem sok minden más is van benne, például coaching gyakorlatok, spirituális bölcsességek.

Visszatérve a küldetésedre. Mi inspirált, mikor fogalmazódott meg benned, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Huszonkilenc éves voltam, amikor a barátnőmmel egy társközvetítő irodát akartunk nyitni. Mivel vállalkozásfejlesztési szakmérnökök vagyunk mindketten, tudtuk, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, de a pszichológiai ismeretink nem voltak alaposak. Elkezdtük képezni magunkat, s a tanulmányaink során találkoztam a térelemző, marketinges témával. Igaz, nem lett társközvetítői irodánk, de a hölgyeket azóta is erre tanítom, és időközben itt lelnek párra.

Több órás az előadásod, amelynek a félidejében kértelek erre a beszélgetésre. Várhatóak még meglepetések?

Biztosan, mert ezután jön a céljaink megfogalmazása, és annak tudatosítása, hogy mit szeretünk magunkban. Álomtablót fogunk készíteni és a célokat megjelenítjük kreatív formában.

Hogyan készül az álomtabló?

Fogsz egy A4-es lapot, és magazinokból vágsz ki olyan képeket, szavakat, amelyek megérintenek, amelyeket szeretnél az életedben is viszontlátni. Mondok egy példát: amikor tíz évvel ezelőtt éppen két állás között voltam, és sehogyan sem álltak össze kedvemre a dolgok, egy éjszaka nekiálltam, csináltam egy álomtablót. Ráragasztgattam az általam vágyott kifejezéseket, köztük azt a szót, hogy „életművész”. Amikor felvettek egy rendezvényszervező céghez ügyfélkapcsolati igazgatónak, akkor vettem észre, hogy nem életművészt, hanem egy kis elírással „ételművészt” ragasztottam az álomtablómra. Hihetetlennek tűnik, de az a cég, ahova felvettek, cateringgel foglalkozott, üzleti reggeliket csináltak, fogadásokat rendeztek, tehát az étel fontos szerepet töltött be a tevékenységben.

Az egyetemistáknak miért hasznos ez az előadás?

Az egyetemisták ezekben és a következő esztendőkben indítják el a karrierjüket, s ebben segíthetek. Azt tapasztalom, ha nem foglalkozunk tudatosan a céljainkkal, könnyen elsodródhatunk, nem alakul ki egy jövőre vonatkozó fókusz, mindenbe belekezdünk, de végül nem azt csináljuk, amit valóban szeretnénk. Fontos, hogy legyen egy nagyon erős fókuszunk, egy tűpontos meghatározásunk, és akkor elérjük mindazokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat