TársalKodó, GazdálKodó

Cikk dátuma 2015. április. 15. | KáVé
TársalKodó, GazdálKodó

Nyelvvizsgaközpontról, vizsgarendszerekről, újdonságokról - interjú Gruber Krisztinával

Több tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az elmúlt tizenkét évben a Kodolányi János Főiskola Nyelvvizsgaközpontjában.

A székesfehérvári és budapesti vizsgahelyeken kívül tizenkilenc további aktív vizsgahellyel rendelkeznek, hazánk számos nagy- és kisebb városában lehet vizsgázni, mára országos lefedettségű központtá váltak.  2003-ban még kizárólag általános nyelvvizsga lehetőséggel álltak rendelkezésükre az angol és német nyelven vizsgázni szándékozóknak, 2007 májusától pedig szerveznek szaknyelvi vizsgákat is angol és német nyelvből, minden szinten

Gruber Krisztinával, a Nyelvvizsgaközpont új vezetőjével az elmúlt két évtized történéseiről és a nyelvvizsgaközpont egyre szélesedő tevékenységéről beszélgettünk. Először a személyes vonatkozásokról kérdeztem.


Mit jelent neked a Kodolányi főiskolán eltöltött két évtized?

Amikor elkezdtem itt dolgozni, ez egy új, akkor induló főiskola volt. 1994 augusztusa óta dolgozom itt, amint megkaptam a diplomámat az ELTE német-magyar szakán, azonnal idekerültem az idegen nyelvi lektorátusra, ahol németet tanítottam. Szerencsém volt, az utolsó kollokviumomon Szász Ferenc tanár úr megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a Kodolányi főiskolán dolgozni, tulajdonképpen ő segített abban, hogy frissdiplomásként azonnal munkába állhattam. 2002-ben megalakítottuk a nyelvvizsgaközpontot, amelyet idén januártól vezetek.

Milyen nyelvvizsgákat lehet tenni a Kodolányi nyelvvizsgaközpontjában?

Ez egy államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgaközpont, bárki vizsgázhat nálunk. Két nyelvből, angolból és németből tartunk általános és szakmai nyelvvizsgákat alap, közép és felsőfokon. A szakmai nyelvvizsga két profilból áll, idegenforgalmi és üzleti profilból. A legkeresettebb az általános középfokú angol nyelvvizsga, mert a középiskolai diákoknak a nyelvvizsga plusz pontot jelent a továbbtanulásuk során, és nagyon sok diplomának ez a kimeneti követelménye.

2015-től a kétnyelvű vizsgarendszerek mellett új, egynyelvű vizsgarendszereket is akkreditáltattunk. A vizsgázók  valós, kommunikatív készségeit mérjük egy egyszerű vizsga keretében amely egyszerre szolgálja a  vizsgázók igényeit és megfelel a Közös Európai Referenciakeret elvárásainak. Vizsgázóink pozitív visszajelzései azt mutatják, hogy az új egynyelvű vizsgarendszerünk változatlan értékek mellett biztosítja a készségek hatékony mérését. Hiszünk abban, és a visszajelzések is azt mutatják, hogy a vizsgázók erősségeire építő, korrekt, jó hangulatú és kedvező árú vizsga hozzájárulhat a hallgatók sikeres vizsgájához. 

Hány vizsgáztató tanárral dolgoztok, és hányan tesznek vizsgát évente?

Több mint száz szerződéses vizsgáztató tanárunk van, és évente mintegy ötezren vizsgáznak a társalKodó elnevezésű általános vizsgarendszerünkben. A gazdálKodó szaknyelvi vizsgáinkon vizsgaidőszakonként három-négyszázan tesznek nyelvvizsgát. A Kodolányi vizsgaközpontjának közel húsz vizsgahelye van országszerte és folyamatosan törekszünk arra, hogy új vizsgahelyeket is találjunk.

Ezeknek a vizsgahelyeknek évről évre képzünk szóbeli vizsgáztatókat, hogy legyen, aki helyben meg tudja tartani a nyelvvizsgát. A vidéki helyszíneink közül Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Kecskemét, Győr és Veszprém a legnépszerűbbek. Ezekkel a vizsgahelyekkel szoros kapcsolatot tartunk, már csak azért is, mert a képzésen minden vizsgáztatóval találkozunk.

Az Európai Unió célkitűzése az, hogy 2020-ra a felsőoktatásban részt vevő hallgatók húsz százaléka rendelkezzen külföldi tanulmányi vagy szakmai tapasztalattal, ami nyelvtudás nélkül elképzelhetetlen. Mi a tapasztalatod, hogyan állunk most az idegennyelvek ismeretében?

Az elmúlt években egyre inkább javul a helyzet, a diákok igyekeznek minél korábban, lehetőleg a középiskolai évek alatt megszerezni a nyelvvizsgát. Érdemes úgy érkezni a felsőoktatásba, hogy már megvan egy nyelvvizsga, hiszen nem jellemző, hogy van kötelező nyelvóra az egyetemeken és a főiskolákon. A diplomához pedig elengedhetetlen a nyelvvizsga megléte, vannak szakok, ahol nem is elég egy. Jól jött a fiataloknak a közelmúltban indított diplomamentő program, sokan készülnek a támogatott nyelvtanfolyamokon a vizsgára. Most kezdjük érezni a hatását, szép számmal akadnak már vizsgázók közülük. A munkaerőpiacon eladható tudásnak, kompetenciáknak és készségeknek Magyarországon is egyre fontosabb része a nyelvismeret. Nemcsak az EU-n belüli munkavállalás, mobilitás, hanem a multinacionális cégek magyarországi jelenléte miatt is nélkülözhetetlenné vált a nyelvismeret.

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat