Tanulás „élethosszig”

Cikk dátuma 2013. szeptember. 03. | Kitekintő
Tanulás „élethosszig”

Szabóné Erőss Anna a monori Szterényi József  Szakközépiskola és Szakiskolában tanít, és jelenleg a KJF multikulturális nevelés tanára mesterszakon tanul. Azt mondja, szereti a foglakozását, az iskoláját és a tanár létet. Az Arany Katedra-díjas pedagógus több mint három évtizeddel ezelőtt szerezte meg első diplomáját népművelő-történelem szakon, ám azóta is szinte folyamatosan képezi magát. 


Először arra voltam kíváncsi, hogy mi motiválja esetében az „élethosszig tartó tanulást”.

Az én esetemben valóban működik az élethosszig tartó tanulás, amiről oly sokszor esik szó napjainkban. Egyrészt tantrajógásként tudom, mennyire fontos az ember agyának tréningben tartása, másrészt pedig meggyőződésem, hogy a mai, rohanóan fejlődő világban szükségünk van a folyamatos tanulásra.

A multikulturális nevelés tanára szakra nem véletlenül jelentkeztem, több mint negyedszázada tanítok, ezalatt sokféle nemzetiségű diák ment át a kezem alatt, gyakran szembesültem a problémáikkal. Ezek a problémák jelen voltak a népművelői tevékenységemben is. A felmerülő kérdésekkel kapcsolatos megoldások mindig is érdekeltek, ám amikor a családomba is bekerült egy más nemzetiségű családtag, még közelebbről láthattam mindezt. A lányom egy török férfihoz ment férjhez, és amikor a letelepedését intéztük, számtalan bürokratikus és egyéb gonddal találkoztam, alaposan megismertem a migráció problémáit. Hét évig itt éltek együtt magyar állampolgárként, de most Isztambulban vannak. A jól érzékelhető előítélet számtalan vonatkozásban gátolta a kétdiplomás, több nyelvet anyanyelvi szinten beszélő, török vőm érvényesülését, ezért eldöntötték, hogy Törökországba költöznek. Most Isztambulban élnek és dolgoznak, én pedig az ott élő migránsok életét vizsgálom a lányomék családján keresztül. Ez is benne lesz a szakdolgozatomban.

A kodolányis mesterszak előtt is folyamatosan tanultál valamit. Milyen tanulmányok voltak ezek?

tanítás mellett először megszereztem a színjátszó-rendező C-kategóriás oklevelet, aztán ahogyan jöttek az iskolánkban az új szakok, én azoknak megfelelően képeztem magam. Vendéglátó-menedzser végzettséget, irodavezető szakképesítést, majd marketing és reklámmenedzser felsőfokú szakképesítést is szereztem. Az európai üzleti asszisztens tantárgy kompetencia alapú kidolgozásában a mi team-ünk is részt vett. Munkámért cserébe a minisztériumtól kaptam egy tanulmányutat Írországba, ahol instruktori szakképesítést kaptam. Ma már főként szakmai tantárgyakat, többek között tanirodai gyakorlatot, marketing szakmai alapozókat, gazdasági ismereteket tanítok.

Hogyan látod a mai középiskolások kilátásait a továbbtanulásra, milyen tapasztalataid vannak?

A továbbtanulási esélyek változóak, a diákok hátországától is függnek. Ha a családban elvárják tőlük a jó teljesítményt, a jó előmenetelt, akkor természetes számukra a továbbtanulás. A mi iskolánkból sokan mennek felsőfokú szakképzésekre, főiskolára. Szakközépiskola és szakiskola vagyunk, tehát főleg szakirányban tanulnak tovább a diákjaink. Érettségi után nálunk is van két-három középfokú szakképzés, amit szívesen választanak, hiszen egyrészt piacképes szakmát kapnak, másrészt a megszokott közegben maradhatnak. Ezekre a képzésekre egyébként a helyi és környékbeli gimnáziumokból is jelentkeznek. A szakiskolásaink jelentős része pedig a későbbiekben leérettségizik.

Egyébként azt a tapasztalatom, hogy ma sokkal többen tanulnak tovább, mint a hetvenes-nyolcvanas években. A nagyon tehetséges diák most is bejut a főiskolákra, egyetemekre államilag finanszírozott képzésre, a többiek pedig soha nem látott, széles palettán válogathatnak a felsőoktatási intézmények költségtérítéses képzései közül. És akkor még nem beszéltem a felsőfokú szakképzésekről, amelyek nagyon népszerűek a fiatalok körében. Az új moduláris rendszer, ha komolyan veszik folyamatos fejlődést, „papír” és szakmagyűjtést tesz lehetővé. Érdemes folyamatosan tanulni, egyrészt a tudásért, másrészt az elhelyezkedési lehetőségek miatt. Egy-két modult rátesz a végzettségére az ember, és máris van egy új szakmája. A munkaerő piac természetesen szelektál, akik okosan gondolkodnak, olyat oktatnak, illetve tanulnak, amire szükség van.

 

-virágh-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat