Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

Cikk dátuma 2015. október. 08. | KáVé
Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

A kínai tea-ceremóniától a táblagépekig

A Kínai Köztársaság, ismertebb nevén Tajvan a Csendes-óceáni Tajvan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól mintegy kétszáz kilométerre délkeletre. Napjainkban Tajvan a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legdinamikusabb gazdasága. Lakossága alig hatvan esztendő alatt nyolcmillióról huszonhárommillióra nőtt, noha a Kínai Köztársaság területe alig fele Magyarországénak. Mindezidő alatt a gazdaság éves szinten 9,7 százalékos növekedést produkált. Ma a szigetország világelső a számítógép-gyártás, az LCD monitorok, számítógépes alaplapok, táblagépek és okostelefonok gyártása területén. Ugyanakkor viszont egy többezer éves kultúra őrzője és az egyik legősibb civilizáció hordozója. E kérdésekről és az Európával való együttműködésről számolt be a Nemzetközi Szalon október 6-i előadásán Wen Lung Tao tajvani képviseletvezető.

Magyarország és a Kínai Köztársaság (Tajvan) között a hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiányában mindösszesen "képviseletek" látják el a gazdasági, politikai, konzuli ügyekben a nemzetközi együttműködést. A magyarországi Tajpej Képviseleti Irodát közvetlenül a rendszerváltozás után, 1990-ben hozták létre Budapesten, amely egyben a Tajvani Kínai Köztársaság első képviseleteként jelent meg Közép-Kelet Európában. A képviselet vezetését 2014 óta Wen Lung Tao látja el. A tapasztalt diplomata korábban szolgált Párizsban, valamint vezette a külképviseletet Burkina Fasoban. Hazájában több éven keresztül az innovációért és fejlesztésért felelős állami alap főtitkára volt. Mindennek ellenére látogatása során a tapasztalt diplomaták laza eleganciájával és önfeledt hanyagságával számolt be országa fejlődéséről, hagyományairól. Valós kötöttségek nélkül elemezte a Kínai Népköztársasághoz fűződő viszonyt, amely a mindennapok szintjén a kölcsönös együttműködésre épít még akkor is, ha a hivatalos politika nem mindig ilyen közvetlen. Jól szemlélteti az egymásrautaltságot  a heti 800 (!) repülőjárat a szárazföldi Kína és Tajvan között. Hasonlóan problémamentes a viszonyulás Japánhoz, amely több évtizeden keresztül megszállva tartotta a korábbi Formosa szigetét. A legutóbbi hatalmas cunami esetén például a tajvani polgárok több segélyt juttattak el Japánba, mint a világ többi országa együttvéve.

Az előadás során megtudhattuk, hogy a tajvani "sárkány" fejlődési motorja a felsőoktatás volt: a korábbi alkotmányi szabályozás értelmében az ország költségvetésének 15 százalékát, az egyes megyék költségvetésének 25 százalékát és a helyi önkormányzatok költségeinek 35 százalékát voltak kötelesek az oktatásra fordítani. Ennek köszönhetően napjaink fejlődésében a GDP 85 százalékát kis- és középvállalkozások adják, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a duális szakképzés rendszerének aktív fenntartására. Az oktatás és a nyitott piacgazdaság egyértelművé tette, hogy a kínai tradíciók őrzése mellett is Tajvan kultúrája nagyon közel áll az európaihoz, jóval nyitottabbnak és befogadóbbnak tűnik, mint a szárazföldi kínai. Ez a mentalitás rendkívüli módon tükröződött Wen Lung Tao közvetlen és laza előadásában, valamint a Képviseleti Iroda munkatársai által elkészített könnyed tea-ceremóniában is.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat