Szabadtéri kiállítás Fehérváron

Cikk dátuma 2013. augusztus. 11. | Kitekintő
Szabadtéri kiállítás Fehérváron

Érdemes Székesfehérvárra látogatni, hiszen a 2013-as Szent István Emlékév jegyében számtalan különleges program várja az érdeklődőket. Most egy szabadtéri tárlat nyílt meg „Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években”címmel a Városi Képtár rendezésében. 

 

A tárlat a megszokottól eltérően, a hétköznapi utcaképben nyit ablakot a múltra. A képeken a 75 évvel ezelőtti Székesfehérvár épületei, ünnepi eseményei, a harmincas évekbeli polgárok, városvezetők, jól ismert családok jelennek meg a Felsővárostól a Városház téren át Maroshegyig.

 

Mint arról Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója beszámolt, a város újkori történetének egyik kiemelkedően sikeres korszaka,1931-től 1938-39-ig elevenedik meg a tablókon. „Három forrás alapján készítettük el az egész város történetére kiterjedő tárlatot. Célunk az volt, hogy az egykori helyszíneken elevenedjen meg a múlt; korabeli fotográfiák és rövid, tömör leírások segítsenek az emlékezésben.”

 

A tablók jelenlétének visszafogott, stílusos, mégis attraktív megjelenése arra bíztatja a járókelőket, hogy megálljanak és elmerüljenek az 1930-as évek Székesfehérvárának mindennapjaiban. Brájer Éva alpolgármester elmondta, a Szent István Emlékév küldetésének része, hogy a programok révén a polgárok Székesfehérvárról szóló ismeretei gazdagodjanak, elmélyüljenek, és erősítsék kötődésüket a városhoz. Ez a szabadtéri kiállítás pedig segít megértetni velünk és tudatosítani bennünk, hogy rendkívüli helyen élünk, egy értékekben gazdag városban.

 

Székesfehérvár gazdag történelmének egyik kiemelkedő, termékeny, példamutató korszakának állít emléket ez a kiállítás, mondta el Csutiné Schleer Erzsébet építész.

A kiállítás négy egységre oszlik. Az 1938-as év kiemelkedő eseményeit megidéző táblák a Városház téren kaptak helyet. A város korabeli építészetének emlékeiről, terek kialakulásáról, középületek, templomok, iskolák, bérházak, villák építéséről 46 tablón kaphat képet a sétáló látogató. Három kiemelkedő fotográfusa, fotográfiai műhelye volt az évtizednek, ezek munkásságáról működési helyükön, illetve annak közelében állítanak ideiglenes emléket a szervezők, míg a negyedik csoportban családtörténeteket ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiállítás rendezői hat család korabeli házára, vagy annak helyén álló épületre helyezték el a tablókat.

A különleges tárlat 75 tablója 2013. november 10-ig tekinthető meg Székesfehérvár utcáin és közterein.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat