Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. január. 31. | KáVé
Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

...az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a nálunk tanuló diákok"

A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára ezekben a hetekben. 

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Csaknem kétszáz diák érkezett a KJF-en szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Berta Ákos általános rektorhelyettes, Budapesten pedig Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Dr. Vizi László Tamás elmondta, hogy az elmúlt több mint két évtizedben mintegy tizenhétezer diplomát adtak ki, a duális képzéshez történő partnerkapcsolatok kialakítása idején pedig örömmel tapasztalták, hogy a cégek, intézmények jelentős részénél egykori diákjaik vannak felelős beosztásokban.  Kiemelte, hogy a Kodolányi főiskolán két éve bevezetett  PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell során jelentős szerepet kapnak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítik a hallgatók minőségi gyakorlati képzését, hozzájárulnak a piacképes tudás, ismeretek megszerzéséhez, a mentori rendszer pedig biztos kapaszkodót jelent a sikeres tanulásban.

„Minden hallgató értékes, számunkra az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a nálunk tanuló diákok. A mentorálási munkának is köszönhető, hogy nálunk mindössze három százalékos a lemorzsolódás, szemben a felsőoktatásban tapasztalható egyharmados aránnyal” – emelte ki Dr. Vizi László Tamás. A rektorhelyettes elmondta továbbá, hogy három - gazdálkodási és menedzsment, szociális munka, turizmus-vendéglátás – szakon indul el a duális képzés a következő tanévtől kezdve,  amely során a hallgatók az elméleti képzéshez a főiskolán, míg az eddigiekhez képest több gyakorlathoz a főiskolával együttműködő vállalatoknál jutnak hozzá. A hallgatók közel ugyanannyi időt töltenek el a vállalatoknál, mint a felsőoktatási intézményben, és a teljes tanulmányi időre - hallgatói munkaszerződéssel - fizetést kapnak. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg.

A korábban beszüntetett kétszakos képzés lehetőségét is biztosítják a már beiratkozott hallgatók számára. Az alapképzés keretében tanulhatnak ebben a rendszerben a lehetőséggel élő hallgatók, akik egy tandíjjal két diplomát szerezhetnek a nyolc féléves tanulmányi idő alatt, hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 A nagyelőadóban megtartott közös programot követően szakonként tartottak tájékoztatókat a tanárok, tanszékvezetők. Ezeken a szűkebb körű programokon lehetőség nyílt arra, hogy részletesen megismerkedhessenek a fiatalok a képzéssel, az egyes szakokon rendelkezésre álló különleges lehetőségekkel.

Köztudott, hogy a Kodolányi János Főiskola kiemelt hangsúlyt helyez a gyakorlati képzésre is, és ehhez igyekeznek igazítani az infrastrukturális feltételeket. Például jól felszerelt rádió- és televízió stúdiókban gyakorolhatnak a kommunikáció és médiatudomány szakosok, sommelier és barista oktatóterem színesíti a gyakorlatszerzés palettáját a turizmus és vendéglátás szakosok számára. A főiskola internetes hírportálja – a Kodolányisok Világa - pedig virtuális teret biztosít bármely szakon tanuló hallgatónak, hogy a jól sikerült cikkeik megjelenhessenek.

Az idén először induló emberi erőforrások képzés mellett a Kodolányi János Főiskola tizenegy alap-, három mesterszakáról és öt felsőoktatási szakképzéséről gyűjthettek be információkat a leendő főiskolások.

Az alapszakokra jelentkezők andragógia, anglisztika, előadóművészet, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, pedagógia, szociális munka, történelem és turizmus-vendéglátás  szakok között választhatnak. Három mesterszak is várja a Kodolányi főiskolát választó jelentkezőket, nemzetközi tanulmányok, turizmus menedzsment és vállalkozásfejlesztés MA-szakokra lehet jelentkezni.

A felsőfokú szakképzést választóknak is számos lehetőséget kínál a KJF: gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és média, szociális és ifjúsági munka, televíziós műsorkészítő és turizmus-vendéglátás képzésekre várják a jelentkezőket.

Végezetül néhány adat, amelyek jelzik a felvételizők gondolkodását, határozott elképzeléseiket.

A GfK reprezentatív kutatást végzett a 16-18 éves gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók körében. A kutatás szerint a megkérdezett középiskolások 80%-a, ezen belül is a gimnazisták 91%-a szeretne továbbtanulni a középiskolai tanulmányai végeztével.
Fontos változás mutatkozik az elmúlt évek felméréseihez képest a diákok hitelhez való viszonyában, hiszen közel 10%-kal csökkent a hiteltermékeket elutasító tanulók aránya: míg két évvel ezelőtt 56% mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem venne fel hitelt, mostanra ez az arány 48%-ra csökkent.
A fiatalok egyre ambiciózusabban tekintenek a lehetőségeikre, az elmúlt évekhez képest nőtt azon diákok száma, akik vezető beosztásban szeretnének dolgozni a későbbiekben. Közel 80%-uk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben. A tavalyi évhez képest több mint 20%-kal nőtt a vállalkozni vágyó fiatalok aránya, a megkérdezettek 67%-a akár vállalkozóként is el tudja képzelni magát. A vállalkozói lét iránt nagyobb arányban érdeklődnek a szakközépiskolások, 73%-uk indítana saját céget.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat