Régi-új együttműködés japán egyetemmel

Cikk dátuma 2015. április. 20. | KáVé
Régi-új együttműködés japán egyetemmel

Első lépésként diákcseréket tervez a két felsőoktatási intézmény vezetése

Régi-új együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem között  hétfőn Budapesten. Dr. Szabó Péter, a KJF rektora és Masafumi Miyaraki, a japán felsőoktatási intézmény rektora aláírták azt az új megállapodást, amelynek előzményei 2004-re nyúlnak vissza.

A hivatalos programon részt vett Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes,  Horváti Éva, a KJF Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központjának igazgatója, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF Társadalom- és Bölcsészettudományi Intézetének igazgatója, Dr. Zachar Péter Krisztián a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszékének tanszékvezetője, valamint Osamu Kosaka, a  Kanazawa Seiryo Egyetem  nemzetközi tanulmányok szak vezetője is.

A főiskola és a japán egyetem vezetői több mint egy évtizeddel ezelőtt vették fel egymással a kapcsolatot, majd tanár- és diákcserék formájában építettek ki együttműködést. Japán diákokat már akkor fogadott a Kodolányi főiskola, és kodolányis hallgatók is tanultak a Kanazawa Seiryo Egyetemen. Akkoriban még nem voltak párhuzamos képzések a két intézményben, így leszűkült a diákcserék lehetősége. A közelmúltban azonban elindították a japán egyetemen a turizmus, valamint a nemzetközi kapcsolatok képzést, és az intézmény vezetése azzal kereste meg a KJF-et, hogy készen állnak a kétoldalú együttműködésre.

A tegnapi ünnepélyes programon Dr. Szabó Péter a vendégeknek elmondta, hogy milyen változások történtek a hazai felsőoktatásban, illetve a főiskolán az elmúlt évtizedben. Bemutatta a főiskola új oktatási modelljének főbb jellegzetességeit, amely az elméleti tudás átadásának szem előtt tartása mellett óriási hangsúlyt helyez a piacképes gyakorlati ismeretekre is.

Masafumi Miyaraki köszönetét fejezte ki, hogy meghívást kaptak a KJF idei Nemzetözi Hét programsorozatára, amit arra is szeretnének felhasználni, hogy megújítsák a korábbi együttműködési megállapodást. Kiemelte, számukra nagyon fontosak az európai kapcsolatok, s szeretnék megújítani a régi kodolányis együttműködést. Hozzátette, szeretnének mielőbb diákokat küldeni a KJF-re. Az elindított új szakjaik esetében valamennyi hallgatójuknak részt kell vennie külföldi részképzésben, és ebben hangsúlyozottan számítanak a Kodolányi főiskolára. A professzor kifejezte azon szándékát is, hogy egyéb területeken (közös kutatások, pályázatok) is számít az együttműködésre.

Az együttműködési szerződés aláírását követően a partnerek megbeszélésen egyeztették elképzeléseiket. Lőrinczné Dr. Bencze Edit és Dr. Zachar Péter Krisztián beszéltek intézetükről, illetve tanszékükről, Horváti Éva pedig ismertette az Erasmus Plus ösztöndíjprogram nyújtotta lehetőségeket, illetve az ehhez kapcsolódó kodolányis pályázatot. Ez utóbbi biztosíthat lehetőséget arra, hogy Japánban tanulhassanak majd a KJF-es hallgatók.

V.I.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat