Pótfelvételi, nyílt nap, ösztöndíjak

Cikk dátuma 2014. július. 30. | KáVé
Pótfelvételi, nyílt nap, ösztöndíjak

"Minden szakunkat és felsőoktatási szakképzésünket megnyitottuk a pótfelvételizőknek"

Izgalmas az augusztus 12-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy nem is felvételiztek, a jelentkezéseket pedig kizárólag az e-felvételi rendszerében, elektronikusan lehet benyújtani. A pótfelvételin csak egyetlen szakra felvételizhet a jelentkező, és jó tudni, hogy az egyetemek, főiskolák szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdetnek meg.

A KJF-en pénteken, augusztus 1-jén nyílt napot is tartanak, hogy a most jelentkező fiatalok még egyszer tájékozódhassanak a lehetőségekről. Vizi László Tamás oktatási rektor-helyettest kérdeztem minderről.


Melyik oktatási helyszíneiken tartanak nyílt napot, és kiket várnak erre?

A székesfehérvári és a budapesti oktatási központunkban egyaránt tartunk nyílt napot augusztus elsején, pénteken délelőtt tíz órától. A statisztikai adatok szerint az idei 106 ezer jelentkezőből 74 ezren kerültek be a felsőoktatásba, tehát több tízezer diáknak nem sikerült bejutnia a megjelölt helyek valamelyikére. Minden szakunkat és felsőoktatási szakképzésünket megnyitottuk a pótfelvételizők számára, a lehetőségekről pedig széleskörűen tájékozódhatnak, akik eljönnek a nyílt napra. Akik nem jutottak be első körben, mert nem érték el a 260 pontot, viszont elérték a 220 pontot, élhetnek a Kodolányi főiskola által indított ún. "felsőoktatási szakképzés" nyújtotta lehetőségekkel. A felsőoktatási szakképzések között a hallgatók válogathatnak a turizmus, gazdálkodás-menedzsment, szociális munka és még számos képzés közül.

Ezen szakképzések két évet ölelnek fel, viszont ennek az első éve megegyezik az azonos tudást nyújtó alapszak tanrendjével. Amennyiben a hallgató idő közben szorgalmasan végzi a tanulmányait, illetve megszerzi a megfelelő pontszámokat, lehetősége van arra, hogy átkerüljön a megfelelő alapképzésre. Ez fontos téma lesz a nyílt napon.

 

A következő tanévben új képzési modellt vezetnek be a főiskolán, milyen lesz ez, és szóba kerül-e a téma a nyílt napon?

Természetesen kitérünk az újfajta képzési modell ismertetésére. Ez a gyakorlatorientáltságra, munkaerőpiacra való felkészítésre, illetve a nyelvképzésre alapszik. A Kodolányi felkészülve a piaci változásokra, ezzel az újdonsággal várja a pótfelvételizőket is már 2014 szeptemberétől. Egy közel nyolc éves fejlesztés eredménye az a képzési modell, amelynek egyes elemei a nemzetközileg sikeres elit-egyetemek tapasztalataira épülnek a főiskolán. A PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellnek köszönhetően a Kodolányin végzettek vezetési – menedzsment ismeretekkel is felvértezve, felkészült munkavállalóként jelenhetnek meg a munkaerőpiacon. Ezt segíti elő, hogy a hallgatók szakjuktól függetlenül tanulmányaik során belehallgathatnak más képzésekbe is, s ezáltal más, speciális ismereteket is megszerezhetnek.

A program erőssége továbbá, hogy a Kodolányi János Főiskola rendelkezik egyfajta karriertanácsadói mentori rendszerrel. Ezeket a programokat diákmentorok és tanármentorok vezetik. Az ő feladatuk, hogy a főiskolánkra érkező hallgatókat tájékoztassák a fontos információkról, illetve segítsék őket egészen a képzés végéig.

Hallani arról, hogy vissza szeretnék hozni a régen jól bevált kétszakos képzést is.

Kidolgozás alatt áll egy két szakos képzési modell, ami arra fókuszál, hogy a hallgatók egyszerre két szakot is el tudjanak végezni. Ezáltal is sikeresebbek lehetnek a munkavállalás terén.

Minden felsőoktatásba vágyó hallgatót buzdítok arra, hogy jöjjenek el a nyílt napunkra, mert számos hasznos ismerettel lehetnek gazdagabbak.

Milyen hallgatói támogatások segítik a kodolányisokat?

Évek óta jól működő támogatási rendszerünk fő pillére a Kodolányi-díj nevet viselő ösztöndíj alap. Ezt pályázat útján lehet elnyerni. Sikeres az lehet, aki kiváló tanulmányi átlaggal, közéleti, vagy tudományos tevékenységgel öregbíti a Kodolányi János Főiskola hírnevét. Fontos megemlíteni a főiskola szociális támogatását is, ezzel segítjük a beiratkozást követően nehéz helyzetbe került hallgatóinkat. A hirtelen bekövetkezett krízishelyzet esetén számíthatnak a KJF segítségére a hallgatók. Újabb támogatási formaként hamarosan bevezetjük azt az ösztöndíjrendszert, amelyhez a forrást a volt hallgatóink, illetve a partnercégeink által nyújtott pénzalapok biztosítják.

 

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat