Ötvenezer forintból élnek havonta

Cikk dátuma 2015. július. 24. | Kitekintő
Ötvenezer forintból élnek havonta

Vizsgálódott az Aktív Fiatalok Kutatócsoport

A Magyar Nemzet a közelmúltban az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozva közölt adatokat a magyar diákok külföldi munkavállalását illetően. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan ötvenezer forintból élnek havonta. A külföldi munkavállalást érintő válaszok szerint a diákok hatvanhárom százaléka rövidebb ideig, ötvenkét százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külhonban. 

Lehet azon vitatkozni, hogy a havi ötvenezer forintos apanázs sok vagy kevés, mindenesetre azt olvashattuk a Magyar Nemzetben, hogy a fiatalok szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is pozitívan látják a jövőjüket, elhelyezkedési esélyüket. E megállapítás esetében is az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozott a napilap.

A megkérdezettek hatvan százaléka mondta, hogy a pénze okos beosztásával jól kijön, egynegyedük azt állította, hogy anyagi gondok nélkül él.

A diákság legnagyobb hányada étkezésre és utazásra költi a pénzét, havi átlagban nyolc-tizenhatezer forintot, emellett a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást, átlagosan havi huszonhatezer forintot költenek erre a hallgatók.

A diákok tizenegy százaléka tanult már külföldön, tizennyolc százalékuk pedig a közeljövőben szeretne kimenni valahova a felmérés szerint. A diákok harminchét százaléka végleg is hajlandó lenne más országban letelepedni a kutatás szerint.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport egy már 2009 óta működő ifjúságkutató munkaközösség felfrissítésével jött létre 2011 tavaszán. Céljuk, hogy minél szélesebb ismeretekkel szolgálhassanak napjaink fiataljairól – elsősorban közélethez, politikához fűződő viszonyukról.

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat