Nyilvános vizsga a Mozsárban

Cikk dátuma 2015. december. 21. | KáVé
Nyilvános vizsga a Mozsárban

Megcsillogtatták tehetségüket a kommédiás kodolányisok

Sokak kedvence volt régen a „Most mutasd meg” című tévés vetélkedő, ezt a címet adnám az elsőéves kommédiások gyakorlati vizsgájának. Lassanként hagyománnyá válik a Kodolányi János Főiskolán ez a félévi program, hiszen már a harmadik szemeszter, amikor a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében nyilvános vizsga keretében mutatják meg a hallgatók, miként tévéznek, rádióznak, írnak félévnyi gyakorlást követően.

Nincs ebben semmi különleges számunkra, akik évtizedeket töltöttünk már a pályán, a hallgatók számára viszont komoly megmérettetés. A helyszínválasztás sem véletlen; nem maradunk a főiskola megszokott falai között, a Mozsár Kávézó konferenciatermében „komolykodunk”, a leendő médiamunkások számára ez is felkészülés a későbbi ezernyi helyszínre, interjúra, váratlan helyzetre, egyszóval az újságírói létre. Most még csak körvonalazódik a pálya, nem látszanak az összefüggések az egyes területek között, ki-ki készül az általa megálmodott feladatokra. Kezdetben időpazarlásnak tűnt számukra a szakmai alapvetőségek megtanulására szánt idő, majd rájöttek, csak látszólag tudható azonnal minden. Kicsit megkapargáljuk a felszínt, és látszódni kezd a szakmaiság fontossága, a médiamunkás lét összes írott és íratlan szabálya, a tehetség-szorgalom-kitartás-szakmai alázat négyesének egysége, a pálya összes gyönyörűsége. Amit aztán életünk végéig tanulunk és gyakorlunk, legyen az tévés, rádiós, írott sajtós feladat. Jól látszik, napjainkban már összemosódnak a területek, a huszonegyedik századi médiaszakember televíziózik, rádiózik, könyveket ír. Erre készülnek a kodolányisok.

Leszögezhetem, a „mi” hallgatóink nem csak megérezték, miről szól ez a pálya, komolyan készülnek a feladatokra. Öt szemeszterük van még arra, hogy megtanulják mindazt, amivel megalapozhatják a pályájukat. A jövő szakemberei az elmúlt félév alatt azt is megtanulták, hogy a nagy elszántság mellé szükség van a szakma alapos ismeretére. Erről szólt a vizsgájuk is, ahol megcsillogtathatták tehetségüket, megmutathatták mindazt, amit egyetlen félév alatt megtanultak. Jók voltak egytől-egyig, és ez még csak a kezdet.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat