Nyílt nap előtt és után

Cikk dátuma 2020. január. 28. | Hangoskodó
Nyílt nap előtt és után

Gáti Anna Bianka -  SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium, közművelődési és közönségkapcsolati szak

Lelkes kodolányisok bátorítják a leendő gólyákat

Az Educatio Kiállítás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy elmentem a Kodolányi János Egyetem /KJE/ januári nyílt napjára. Nem ez az első alkalom, hogy igyekszem tájékozódni, voltaképpen rutinos továbbtanulóként érkeztem a Frangepán utcába. A  XVIII. kerületi Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban érettségiztem, jelenleg Budára járok OKJ-s képzésre a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnáziumba, ahol közművelődési és közönségkapcsolati szakon tanulok. Most fogok végezni májusban. 

A felsőoktatási szakkiállításon a KJE standjánál egy kommunikáció és média szakon tanuló fiúnál érdeklődtem, aki nagyon segítőkészen tájékoztatott nem csak a szakról, de a pezsgő egyetemi életről is. Valójában egy jót beszélgettünk. A lelkesedését látva és az elhangzottakat hallva felkeltette az érdeklődésemet az egyetem, így január 18-án el is mentem a budapesti nyílt napra.

Miközben az egyetem kapuja felé tartottam, kicsit szorongtam, mert még sosem mentem egyedül nyílt napra. Amint beértem az aulába, ez az érzés elmúlt, mivel nagyon közvetlenül és bátorítóan fogadtak az ott tanuló diákok, és rögtön útba is igazítottak. Elsőként összefoglaló tájékoztató előadást halhattunk Dr. Szabó Péter rektortól és Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettestől az egyetemi életről, a szakokról, valamint a gyakorlatorientált képzésekről. Már itt megfogott az a családias környezet, amit prezentáltak a leendő diákok felé. Érezhető volt az előadók mondatain, stílusán, hogy nem hallgatóként kezelnek minket, hanem leendő kollégaként.

Ez az a bánásmód, amit más egyetemi nyílt napon egyáltalán nem tapasztaltam. Úgy érzem, itt nem csupán egy szám lennék a rendszerben, hanem személyes kapcsolatom lehet az oktatókkal, és a kis létszám miatt könnyebben alakíthatok ki szorosabb barátságokat.

Amint véget ért az általános tájékoztató, minden szaknak volt egy külön bemutató órája. Ezen az órán olyan érzésem volt, hogy bátran kérdezhetek bármit, mert semmi sem kellemetlen, és nem kell félnem az előadótól sem. Már akkor, ott egy közösség  tagjának érezte magát az, aki a teremben ült.

Ezután jött a nyílt nap gyakorlati része, hiszen a kommunikáció és média szak iránt érdeklődők betekintést nyerhettek az egyetem rádió, valamint TV stúdiójába. Ez különleges élmény volt számomra, hiszen ki is próbálhattuk magunkat egy rádiós interjú keretében, melyet egy kedves és felkészült hallgatóval folytattunk. Itt tapasztaltam meg azt, hogy a felsőbb éves hallgatók teljesen nyitottak a fiatalabb tanulók felé, így egyáltalán nem éreztem magam én sem feszélyezve. Véleményem szerint mind a rádió, mind a TV stúdió sok izgalmat tartogat a szakon tanulók számára a jövőben.

A kellemes és befogadó légkörhöz hozzájárult a lelkes és elhivatott tanárok közvetlensége. Pozitív élményekkel távoztam a nyílt napról, úgy éreztem, hogy megtaláltam a helyemet, és most már tudom, hogy hova adom be a jelentkezésemet. Remélem, a következő tanév kodolányis nyílt napján már segítőként lehetek jelen, és én is megtapasztalhatom azt az összetartó közösséget, amelyre mindannyian vágyunk.

Fotó: Gombás Ádám

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat