Nagykövet a Nemzetközi Szalonban

Cikk dátuma 2014. november. 06. | KáVé
Nagykövet a Nemzetközi Szalonban

Sivatagi vihar, pápai áldás és cowboy-csizma – harmincnégy év a diplomácia szolgálatában

Milyen kiskapuk és furfangok segítségével kellett kimenekíteni a Kuvaitban rekedt háromszázötven magyar állampolgárt az első Öböl-háború idején? Miként tudta ellátni tevékenységét a megosztott Cipruson egy magyar nagykövet? Miért kapott George W. Bush egy magyar cserzett bőr pásztorcsizmát ajándékba? Hogyan kellett elszállásolni Magyarországon a hazánkba látogató Jasszer Arafatot? Mit gondolt Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója a magyarokról? Micsoda élményt jelentett egy nagykövet számára, amikor két pápa is magyarul köszöntötte? Mindezekre a kérdésekre kaphattak választ a kodolányis hallgatók a „Nemzetközi Szalon” legutóbbi előadásán.

A KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének immár évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozatának vendége volt november 4-én dr. Bokor Balázs nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai főtanácsadója. A rendkívüli szakmai karrierre és külügyi tapasztalatra visszatekintő diplomata nemcsak életútjának egyes stációival ismertette meg a hallgatóságát, de az egyes betöltött tisztségek apropóján pontos képet vázolt fel a diplomáciai munka mibenlétéről is.

Bokor Balázs 1981-től áll a Külügyminisztérium szolgálatában, immár a tizenötödik kormányt segíti szakmai munkájával. Diplomáciai karrierje során számos magyar külképviseleten dolgozott: 1981-ben Jemenben volt attasé, majd Tripoliban konzul. A rendszerváltozás időszakában tanácsos és első beosztott Damaszkuszban, Szíriában. 1992-ben, igen fiatalon, alig harmincöt évesen, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek nevezték ki Libanonba, majd Cipruson volt nagykövet. 1997-2000 között a KÜM Közel-keleti és Afrikai Főosztályát vezette. 2000 és 2005 között Szíriában és Jordániában irányította a nagykövetség munkáját. 2005 és 2007 között, egy politikailag rendkívül kényes és izgalmas időszakban a KÜM protokollfőnöke volt. 2007-től öt éven át Los Angeles-i főkonzulként dolgozott. 2012-től az idei év nyaráig a KÜM Afrikai és Közel-keleti Főosztályának helyettes vezetője.

Előadásában számos történelmi eseményt mutatott be első kézből származó információkkal. Így a hallgatók megismerkedhettek a magyar-líbiai együttműködés tető alá hozásával, a kint dolgozó magyar munkások életében – az alkoholtilalomból és a nőkre vonatkozó szigorú erkölcsi szabályokból fakadó – nehézségekkel. Bokor Balázs beszámolt Tripoli bombázásáról, ahogy az Öböl-háború, a Sivatagi vihar hadművelet időszakának feladatairól is, mikor első beosztottként – nagykövet hiányában – a damaszkuszi nagykövetség vezetését kellett ellátnia.

Az újabb korból részletesen ismertette Jasszer Arafat magyarországi látogatását, II. János Pál pápa első arab országba tett útjának körülményeit, személyes találkozóját a lengyel pápával és XVI. Benedekkel, illetve a protokollfőnököt és stábját George W. Bush amerikai elnök, majd Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása során ért kihívásokat.

Amerikai kalandjai közül felelevenítette Arnold Schwarzenegger kormányzó baráti nyilatkozatait a magyarok 1956-os szerepéről, az összetartó magyar kolónia számára szervezett kulturális programokat, valamint Sarah Palin a Republikánus Párt egykori alelnök-jelöltjének, korábbi alaszkai kormányzó-asszonynak derültséget kiváltó politikus-személyiségét.

A „Nemzetközi Szalon” rendezvényének érdeme ez alkalommal azonban nem csak a visszaemlékezésben, a rendkívül esemény-gazdag karrier megismerésében rejlett. Bokor Balázs nagy ívű előadásában életútjának minden egyes korszakához kapcsolódóan részletesen bemutatta a diplomáciai pozíciók tényleges súlyát, jelentőségét és feladatait. A jelenlévők azzal a tudattal távozhattak a majd két órás előadásról, hogy immár a vizsgák során sem fogják elfelejteni milyen diplomáciai rangok is léteznek, miért felel egy konzul, mi a szerepe egy referensnek majd egy vezetőnek egy adott főosztályon, mit is jelent az agrément egy nagykövet életében és hogyan kell egy ország és állampolgárai érdekeit egy főkonzulnak védenie.

A következő „Nemzetközi Szalon” december 2-án várja az érdeklődőket dr. Nanofszky György nagykövet előadásával.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat