Múzeumpedagógia határok nélkül

Cikk dátuma 2013. november. 07. | Kitekintő
Múzeumpedagógia határok nélkül

Ungváron hasznosulnak a magyarországi tapasztalatok

Dr. Torgyik Juditot, a KJF Neveléstudományi Intézeti Tanszékének tanárát kérte fel ösztöndíjas magyarországi tartózkodásához kapcsolódóan témavezetőnek Dr. Reho Anna, az ungvári Kelet-Európai Szláv Egyetem oktatója. 

A kárpátaljai tanárnő a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungaricum ösztöndíj programjának keretében pályázott sikeresen, és kutatási tervére támogatást kapott. Ez az ösztöndíjprogram egyébként a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét támogatja, segítve bekapcsolódásukat a magyarországi tudományos életbe, akadémiai és egyetemi kutatásokba, magyarországi témavezetők és befogadó intézmények közreműködésével. 

 A Magyarországra szóló több hetes ösztöndíj keretében Dr. Reho Anna tanulmányozta a hazai múzeumpedagógia elméletét és gyakorlatát, rendszeres könyvtári kutatómunkát végzett, és több jelentős magyar múzeum munkáját is megismerte. Járt a fővárosi Szépművészeti Múzeumban, ahol születésnapi múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt, meglátogatta a martonvásári Brunszvik-kastélyt és az óvodamúzeumot. Ez utóbbi azért is volt különösen lényeges számára, mert Kárpátalján óvodapedagógusokat oktat, és doktori dolgozatát is az óvodaügy neveléstörténeti fejlődéséből írta helyi, kárpátaljai vonatkozásban.

Anna a KV-nak elmondta, hogy a Magyarországon látottakkal és tapasztaltakkal jól ki tudja egészíteni otthoni oktató munkáját. Jól tudja majd hasznosítani a székesfehérvári látogatás tapasztalatait is, itt a Hetedhét Játékmúzeumban vett részt egy iskolásoknak szervezett, izgalmas projektnapon. A budapesti Nemzeti Múzeumban és a Mezőgazdasági Múzeumban szintén járt, ahol a helyi múzeumpedagógus szakemberek látták el didaktikai, módszertani tanácsokkal, és megmutatták azokat az eszközöket, amelyek a gyermekfoglalkozásokon használatosak. A Nagytétényi Kastélymúzeumban a múzeumandragógia gyakorlati megvalósításába is bepillanthatott, itt olyan kosztümös tárlatvezetésen vett részt, ahol az érdeklődő felnőtteket öltöztették be korabeli ruhákba, s a tárlatvezető ezzel illusztrálta, milyen volt a régi korok ruhatára. Innen múzeumi különjárattal jutott el Érdre és Százhalombattára. Könyvtári kutatómunkája során a hazánkban fellelhető múzeumpedagógiai szakirodalmat tanulmányozta, s megismerkedett jeles szakemberekkel, tankönyv-szerzőkkel, oktatókkal is. A témakör kifejezetten felkeltette az érdeklődését, s számos új inspirációt adott, ugyanis Kárpátalján a múzeumpedagógia, mint gyorsan fejlődő, új terület, még alig-alig ismert az ottani pedagógusok körében. Az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy hazatérve publikációkat is készítsen, s így tágabb körben népszerűsítse a múzeumpedagógia gyakorlatát a határon túli magyar és ukrán pedagógusok között.

A külföldi tanulmányutakon részt vevő hazai pedagógusok az ottani intézményekre, tudományos életre, oktatásra csodálkoznak rá, ugyanakkor fontos azt is észrevenni, hogy másoknak hazánk jelent tanulásra alkalmas, példát mutató helyet.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat