Mozgókép

Cikk dátuma 2020. november. 02. | Hangoskodó
Mozgókép

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

Borat visszatért 

Alig egy hónapja érkezett a váratlan hír, hogy tizennégy év után Sacha Baron Cohen visszatér ikonikus karakteréhez, Borathoz. Sőt, nem csak bejelentették, de mint kiderült, Cohen titokban már le is forgatta a kazah riporter második, nem kevésbé polgárpukkasztó és tabudöntögető amerikai kalandját, amit október 23-tól végre láthatunk is az Amazon kínálatában. A Borat Subsequent Moviefilm olyan alkotás, amelynek a megnézését követően arra a következtetésre jutunk, hogy  nagy szükségünk volt rá. Pedig belegondolva, kevés jobb táptalaj volt egy újabb Cohen-féle agymenésnek, mint Donald Trump Amerikája a koronavírus idején.

Sokan féltek, hogy ennyi év után a film nem üthet ugyanakkorát mint első alkalommal, megnyugtatok mindenkit, hogy legfeljebb az újdonság varázsa, ami elveszett. Még mindig őrülten szórakoztató, ahogy főhősünk palira vesz mindenkit, akivel csak találkozik, legyen az republikánus politikus vagy járványtagadó konteóhívő civil. Cohen egyébként azért is napjaink egyik legnagyobb komikus színésze, mert képes kellő mértékben megújulni is.

Fontos változás, hogy az első film miatt Borat karakterét már mindenki felismeri, ezért nem lehet még egyszer ugyanazt a formulát elsütni. Ezt kreatív módon oldja meg a film: a bevált recepten azzal csavar, hogy Borat álruhákat ölt, és magához Cohenhez hasonlóan újabb alteregókat használ interjúi során. Színész legyen a talpán, aki ilyen helyzetben egy pillanatra sem esik ki a szerepéből, főleg olyan szituációkban, amikor például az említett összeesküvéselmélethívőkkel öt teljes napot töltött egy fedél alatt ilyen álcában. Tudhatjuk Cohenről, hogy nem először kockáztatta az életét is a forgatáson hasonló húzásaival, elég csak másik klasszikus áldokumentumfilmje, a Brüno botrányos fináléjára gondolnunk.

Szintén ötletes újítás, hogy a film kap egy másik főszereplőt, Borat lánya, Tutar személyében. Bár kezdetben ő csak a megszokott hímsoviniszta poénok tárgya, szép lassan apjával egyenértékű szereplővé válik, de aggodalomra semmi ok, szó sincs a mai trendeknek megfelelő erőltetett, túltolt feminizmusról. Természetesen a Borat 2 nem ismer politikai korrektséget hírből sem, simán viccel érzékeny témákkal is. Új karakterünkre visszatérve, az őt alakító eddig ismeretlen bolgár színésznő, Maria Bakalova kiválóan játszik és improvizál, a Borattal közösen és az egyedül készített álinterjúi egyáltalán nem lógnak ki azok közül, amiket főhősünk csinált. Elég a film legnagyobb botrányára gondolni, amikor Rudy Giulianit, Trump személyes ügyvédjét, New York korábbi polgármesterét hozza kellemetlen helyzetbe. Remélem, nem most hallunk felőle utoljára, mert a látottak alapján óriási színészi és komikusi potenciál rejlik benne.

A film legnagyobb előnye, egyben egyetlen hátránya is. Bár Cohen és Bakalova duójának minden perce arany, és apa-lánya kapcsolatuk számos emlékezetes helyzetkomikumot tartogat, túl sokat kapunk ebből a Cohen filmjeinek legnagyobb erejét adó álinterjúk rovására. Ebből a szempontból Cohen néhány évvel ezelőtti Who is America? című, hasonló koncepcióra épülő sorozata sokkal ütősebb, még úgy is, hogy ottani alteregói közel sem olyan emlékezetes figurák, mint a kazah riporter. Ott egy republikánus képviselőnek még le kellett mondania, miután lejáratta magát az egyik epizódban, most nem úgy tűnik, hogy Giuliani említett jelenete a legkisebb gondot is okozná Trump kampánycsapatának az elnökválasztás hajrájában. Nem tudnám biztosan megmondani, hogy ez a film hibája-e, vagy a társadalom lett-e azóta közönyösebb a politikusok szélsőséges megnyilvánulásaival szemben, de a vírustagadó tüntetéses jelenetet látva félek, hogy az utóbbi.

A Cohen-filmek elmaradhatatlan kellékének számító altesti humorból is visszavett a film. Habár így is két-három ilyen jelenettel több van a filmben, mint amennyit látni szerettünk volna. Cserébe a film végére kapunk egy zseniális és pofátlan csavart a koronavírus járvány kapcsán, ami kellően elborult, hogy feledtesse a kevés hiányosságot.

A Borat 2, ha egy hajszállal el is marad elődjétől, megvan benne annak legnagyobb ereje. Miközben nevettet, rávilágít, hogy komoly gondok vannak a társadalommal, ha ezt ebben a formában Cohen le tudta forgatni.

Értékelés: 9/10

A filmet ajánlom, ha:

- kedveled Cohen korábbi munkásságát

- értékeled, ha egy vígjáték egyben elgondolkodtat

Nem ajánlom, ha:

- taszít az altesti és/vagy provokatív humor

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat