Megérkeztek az Erasmus-hallgatók a KJF-re

Cikk dátuma 2015. szeptember. 03. | KáVé
Megérkeztek az Erasmus-hallgatók a KJF-re

Romkocsmába mentek a hivatalos program után

Megérkeztek az Erasmusos hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, csütörtökön délután szinte kizárólag angol beszédfoszlányokat hallhatunk a folyosókon, a külföldi fiatalok jókedvűen igyekeztek „belakni” a főiskolát az elkövetkezendő szemeszterre. Délutánra megérkeztek a KJF székesfehérvári oktatási helyszínéről is az oda jelentkezett Erasmus-diákok, négy óra után el kezdődhetett az ismerkedési program.

Az ESN-KJF tagjai hetek óta készültek az eseményre, igyekeztek minél színesebb, ám tartalmas programot összeállítani.

 

 

Gyenis Alex, a KJF programkoordinátora a KV-nak elmondta, hogy az oktatással kapcsolatos információkkal szeretnék elsősorban megismertetni a hallgatókat, hogy az első tanítási naptól kezdve biztonsággal eligazodjanak a főiskola falain belül. Ugyanakkor csapatépítő játékokat és romkocsmás közös bulit is terveztek, hogy vidáman induljon a budapesti szemeszter számukra. Nem csak idegen országgal, annak kulturájával, nyelvével ismerkednek meg a félév alatt, hanem egymással is, néhány hét múlva már akár barátságok születhetnek – tette hozzá.

Többek között Belgiumból, Hollandiából, Németországból, Norvégiából, Portugáliából, Spanyolországból és Törökországból érkeztek a mostani Erasmus-hallgatók, és ki-ki kedve szerint jelölte meg, hogy Budapesten vagy Székesfehérváron szeretne tanulni. Ez utóbbi tanulmányi helyszín a kollégiumi lehetőség miatt vonzó a külföldi fiataloknak, a fővárosban tanulók albérletben laknak, tudtam meg Gyenis Alextől. A KJF 2008-tól kezdődően fogad külföldi diákokat, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre népszerűbb a külföldi fiatalok körében a Kodolányi.

 

 

Gyenis Alex azt is fontosnak tartja, hogy a kodolányis hallgatók közül is minél többen éljenek az Erasmus ösztöndíj lehetőségével.  A jelentkezési határidő közeledik, hiszen a tanév alatt két alkalommal, októberben és márciusban várják a külföldi ösztöndíjra pályázók jelentkezését.

Vincze Viktória, az ESN-KJF elnöke elmondta; az Erasmus Student Network az Erasmus programot támogató nonprofit diákszervezet, amely harminchét országban igyekszik szorgalmazni, hogy Európában minél több fiatal vegyen részt külföldi részképzésben, szakmai gyakorlaton.

A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Irodájának részeként tevékenykedő  ESN-KJF további önkéntesekkel szeretné bővíteni csapatát, várják azokat a jelentkezőket, akiket érdekelnek a külföldi tanuláshoz kapcsolódó feladatok.

Az Európai Bizottság szerint egyébként rekordévet zárt az Erasmus. A népszerű mobilitási program az 1997-es, hazai indulása óta negyvenötezer hallgató és tizenegyezerötszáz felsőoktatási munkatárs külföldi tapasztalatszerzését tette lehetővé. A program koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint egyensúlyba került a ki- és beutazók aránya: az előző tanévben négyezer-négyszáz magyar hallgató utazott a program keretében Európa különböző országaiba, míg négyezer-háromszáz Erasmus hallgató érkezett Magyarországra. Törökországból és Németországból fogadjuk a legtöbb fiatalt, akik felsőfokú tanulmányok folytatása, illetve szakmai gyakorlat céljából utaznak hazánkba. A magyar kiutazók elsősorban német, francia és spanyol egyetemekre és vállalkozásokhoz mennek. A szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók részvételét kiemelten támogatja a közalapítvány, így a 2014/15-ös tanévtől kezdve évente több mint ötszáz fiatal részesül megemelt ösztöndíjban.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat