Kutatói pályázat nyertesei a RETÖRKI-ben

Cikk dátuma 2015. június. 30. | KáVé
Kutatói pályázat nyertesei a RETÖRKI-ben

Ösztöndíjjal támogatják a tehetséges fiatalokat

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója ünnepélyes keretek között adott át ösztöndíj-szerződéseket június 25-én azoknak a nemzetközi tanulmányok és történelem szakos kodolányis hallgatóknak, akiket  kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján tanáraik erre  javasoltak. 

Ez alkalommal négyen kaptak féléves ösztöndíjat a Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született megállapodás keretében. 

Az együttműködés többek között közös szakmai programok, konferenciák szervezésére, közös pályázatokra, projektekre, közös kiadványok megjelentetésére, valamint hallgatói támogatásokra terjed ki. Az együttműködésben kiemelt szerepet kapott, hogy a RETÖRKI ösztöndíjjal támogatja a tehetséges főiskolai hallgatókat, és a történelem, illetve nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy szakmai gyakorlatukat a kutatóintézetben töltsék.

Az Andrássy úti intézetben megtartott ünnepségen Merényi Péter alapszakos, valamint Hamvasi Mercédesz és Hegedűs Katarina mesterszakos hallgatók írták alá és vették át az ösztöndíjról szóló dokumentumot. Valamennyien beszámoltak konkrét kutatási tervükről, ugyanis a hathónapos ösztöndíj lejártáig valamennyien elkészítik vállalt témájukban tudományos igényű dolgozataikat.  A nemzetközi tanulmányok szakon tanuló Hamvasi Mercédesz  „A magyar rendszerváltás helyi mozgalmai és eseményei Székesfehérváron és Fejér megyében 1988-1990” című kutatási projektjét mutatta be. A másodéves mesterszakos hallgató Dr. Vizi László Tamás irányításával végzi a kutatómunkát. Ugyancsak nemzetközi tanulmányokat hallgat mesterszakon  Hegedűs Katarina, aki „A magyar rendszerváltás mozgalmai és eseményei a csehszlovák sajtóban 1988-1990” címmel állította össze kutatási programját. Dr. Zachar Péter Krisztián segíti a nagyszabású kutatási program során.

Merényi Péter történelem szakon tanul, ő Dr. Simándi Irén vezetésével kezdi el a kutatómunkát. „Az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásainak egyes kérdései a sajtó tükrében” című projektjével nyerte el a féléves ösztöndíjat.

Simon Bálint, nemzetközi tanulmányok szakos hallgató külföldi tanulmányai miatt nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen. „A rendszerváltás történeti kronológiája 1988 szeptember-1990 június között” címmel nyújtotta be sikeres pályázatát. A rendszerváltás történetének kronológia feldolgozását Simon János professzor vezetése mellett végzi el.

Az ösztöndíjátadó ünnepségen Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója,  Dr. Vizi László Tamás, a KJF oktatási rektorhelyettese köszöntötték az ösztöndíjas fiatalokat, és biztosították valamennyiüket arról, hogy mind a kutatóintézetben, mind a főiskolán számíthatnak a segítségre. A most elkezdett kutatómunka, a születő tanulmányok alapul szolgálhatnak első körben tudományos diákköri dolgozatokhoz, de doktori dolgozatok elindítói is lehetnek.

Dr. Vizi László Tamás többek között elmondta, hogy nagy volt az érdeklődés a főiskolán az ösztöndíj lehetőség iránt. A KJF által meghirdetett pályázaton tizenketten indultak a négy elnyerhető díjért. Hozzátette; nem volt egyszerű kiválasztani a nyerteseket, mert valamennyi hallgató színvonalas pályamunkát nyújtott be. A rektorhelyettes kiemelte annak az együttműködésnek a jelentőségét, amely a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum , valamint a Kodolányi János Főiskola között létrejött, hiszen már második alkalommal teszi lehetővé a hallgatók pályázati támogatását.

Dr. Bíró Zoltán főigazgató többek között a főiskolásoknak odaítélt ösztöndíjak jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, a magyar társadalom, mint minden más társadalom, igényt tart olyan szakemberekre, akik a szellemi életben vagy a közéletben helytállnak, és ahhoz erkölcsileg és szellemileg is felkészültnek kell lenni. Ezt pedig nem tudja megoldani más, csak a felsőoktatás, ahol a tehetséges fiatalokat támogatni kell. Dr. Bíró Zoltán részletekbe menően kíváncsi volt az ösztöndíjasok kutatási tervére, valamennyiüket hosszasan kérdezte a munkával kapcsolatos elképzeléseikről, és tanácsokkal látta el őket.  

A most átadott retörkis oklevelek azt tartalmazzák, hogy hathavi ösztöndíjban részesülnek a kodolányis hallgatók, és az ösztöndíj végére záró tanulmányt készítenek a választott témában.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat