KONA 2015.

Cikk dátuma 2015. április. 29. | KáVé
KONA 2015.

Színes programok, lelkes résztvevők Budapesten és Székesfehérváron

Sokéves múltra tekint vissza az a tavaszi rendezvénysorozat a Kodolányi főiskolán, amely KONA néven vált népszerűvé a hallgatók körében. A KONA, azaz a Kodolányi Napok idei programsorozatát április 28-29-én rendezték meg a KJF Budapesti Oktatási Központjában és a Székesfehérvári Campuson.

Az első nap eseményei Budapesten zajlottak, ahol Dr. Szabó Péter rektor megnyitóbeszédét követően barista bemutatóra voltak hivatalosak a „konások”. A kávékóstolást megelőzően  érdekes előadást hallgathattunk meg a kávéfogyasztás történetéről, kultúrájáról. A földszinti barista teremben Zsámbéki Ákostól megtudtattuk, hogy bár a kávénemzetségbe sok fajta tartozik,  mindössze két fajta terméséből készítenek kávét: az arab kávéból és a robuszta kávéból. 

A lágy és aromaanyagokban gazdag arabica kávé Közép- és Dél-Amerikából származik, a világ kávétermelésének több mint 7o%-át adja, az erősebb és testesebb ízű robuszta kávé pedig, amely a termelés körülbelül 3o%-át teszi ki, Afrikában és Ázsiában terem. 

A kávé végleges ízének kialakításában a legfontosabb szerepe a pörkölésnek van, amelynek során kialakulnak az aroma és íz anyagok, valamint a barna szín. Magyarországon a kialakult ízlésnek megfelelően a kávét sötét színűre, öt-hét percig pörkölik 200- 250 fokon.

Megtanultuk, hogy miként készül az eszpresszókávé, (röviden: presszókávé, olasz eredete után "espresso"), és azt is, hogy a kávét nem főzik, hanem készítik, hiszen 88-92 °C-os vizet kilenc atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép. A rövidebb espresso-t ristretto-nak, a hosszabbat lungo-nak hívják. Ezek szolgálnak alapul a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és számos más kávéital készítéséhez. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején kettő-négy milliméter vastagságú, hosszabb ideig megmaradó, sűrű krém képződik.

Ittunk finom cappuccinot is, ami az espresso és a habosított tej tökéletes elegye. Az igazi cappuccino egy rész kávéból, egy rész 60-70 °C-os tejből és egy rész tejhabból készül.

Miután kávéztunk egy jót, beültünk Dalton Csilla előadására, ahol különleges interjúhelyzetekről és helyszínekről, no és közismert televíziós újságírókról és munkamódszereikről tudhattunk meg részleteket. Sokan ismerjük, illetve emlékszünk azokra a televíziós műsorokra - Pokoli történetek, Frei dosszié, On the Spot -, amelyek kapcsán kulisszatitkokra derült most fény, ugyanakkor a médiamunkásnak készülő fiatalok műhelytitkokat, hasznosítható ismereteket, szakmai fogásokat tudhattak meg egyenesen a producertől.

Szerdára „megrendeltük a jó időt”, így az éjszakai viharos szél után délelőttre ragyogó napsütésben folytatódott immár Székesfehérváron a KONA. A San Salvo téren Fürész István polgármesteri tanácsadó és Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a sportversenyeken induló közép- és főiskolásokat. Futball és röplabda meccseken és váltófutásban küzdöttek a csapatsportok kedvelői, míg a sakktáblák és a pingpongasztalok mellett egyéniben mérték össze felkészültségüket a versenyzők. A „városfoglaló” verseny során az Országalmánál néptáncbemutató, illetve táncfelismerő vetélkedő, a Zichy-ligetnél lézerlövészet, a Varkocs szobornál pedig zsákbamacska várta a „konásokat”. Butor Klára és Kass László testnevelők mindent megtettek, amit csak házigazdaként, szervezőként lehetett, s a jól sikerült sportnap zárásaként elégedetten jöttek a díjátadóra a versenyzők és tanáraik.

A váltófutás versenyt a Tóparti gimnázium csapata nyerte, második helyen a Kodolányi középiskola, harmadik helyen pedig a KJF csapata végzett. A fociban a Szabolcs Vezér Gimnázium csapata végzett az első helyen, második helyezett lett a KJF, harmadik pedig az Óbudai Egyetem mérnökcsapata.

A „városfoglaló” versenyszám első helyezettje a Kodolányi középiskola csapata, második a KJF andragógusai, harmadik pedig a Tóparti gimnázium versenyzői.

A sakkozók versenyét László Debóra nyerte meg, a második helyen Szűcs Edina, a harmadik helyen pedig László Dalma végzett.

Az asztalitenisz bajnokságot Tóth Renátó nyerte meg, Vörös Gábor a második, Czompó Norbert pedig a harmadik helyen végzett.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

  

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat