Kodolányisok az Európai Parlamentben

Cikk dátuma 2019. december. 09. | Hangoskodó
Kodolányisok az Európai Parlamentben

Cseh Adél – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam


Strasbourg életreszóló szakmai élmény

A Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatói is részt vettek Strasbourgban azon az Európai Parlament munkáját bemutató sajtószemináriumon, amelyet az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezett.
A Lővei Andrea irányításával tevékenykedő Iroda ezúttal
 tíz magyar média szakos egyetemista számára biztosította a szeminárium lehetőségét. Három hazai felsőoktatási intézmény küldhetett diákokat a többnapos programra, amelynek célja, hogy a fiatalok közvetlenül megismerhessék az Európai Parlament működését, a képviselők tevékenységét, illetve a plenáris ülések menetét. A KJE részéről Bíró Barnabás, Futó Boglárka és jómagam utazhattunk a Kodolányisok Világa /KV/ főszerkesztőjének, Virágh Ildikónak ajánlása alapján.

Az első napon kilenc órakor találkoztunk a csapattal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a gépünk tíz előtt néhány perccel szállt fel. A repülő Frankfurtban landolt, onnan autóbusztranszfer vitt tovább minket Strasbourgba. Délután elfoglalhattuk szállásunkat a  Golden Tulip hotelben, és készültünk a másnapi programokra, illetve  a  Kodolányisok Világa számára készítendő interjúkra. Kedden reggel az EU  parlamentben átvettük a belépőkártyáinkat, majd találkoztunk Józsa Veronika webszerkesztővel,  az Európai Parlament Webkommunikációs Egységének munkatársával. A vele történt megismerkedés nem volt véletlen, hiszen ez volt az első programunk, amely által megkezdődött a nem mindennapi „újságírói  továbbképzésünk”. Betekintést nyertünk az EP social media felületeinek működésébe, működtetésébe,  fontos és a későbbiekben hasznosítható  információkat kaptunk a webhelyek működéséről, tematikájáról.  Ezt követően Olivier Amory az AV promóciós igazgatója tartott rövid előadást az EP audiovizuális termékeiről és szolgáltatásairól. A továbbiakban megismerkedtünk Isabelle Zerroukkal is, aki az audiovizuális közkapcsolat munkatársa. Isabelle vezetésével vettük szemügyre a stúdiókat, megnéztük a vox-box-okat, amelyek a parlament második illetve harmadik emeletén találhatóak. Ezekben a stúdiókban készülnek azok a beszélgetések, interjúk, amelyeket a parlamentben dolgozó médiaszakemberek készítenek a rádióknak, televízióknak, írott sajtónak. A tudósítók munkáját maximálisan segíti a rendelkezésre álló infrastruktúra.  Jó volt látni az ideálisnak mondható munkakörnyezetet, ami  nem elérhetetlen álom mindazoknak az újságíróknak, akik az EU parlamenti tudósítói állást tűzik ki célul maguk elé.

Ezen a napon  találkozhattunk a magyar képviselőkkel is, köztük Cseh Katalinnal, a Renew Europe képviselőcsoport magyar delegációjának vezetőjével. Ez számomra az egyik legérdekesebb program volt, mert lehetőséget biztosított egy kötetlen beszélgetésre a képviselővel,  aki az általunk feltett kérdésekre is szívesen válaszolt. Számos kérdés mellett szóba került a klímaváltozás témája is, amelynek kapcsán a képviselőnő kiemelte, hogy a nagyon fontosnak tartja, reméli, hogy sikerül megszavaztatni az EP-ben.

Molnár Csabával, az S&D képviselőcsoport magyar delegációjának vezetőjével is beszélhettünk. Ő a Demokratikus Koalíció médiacsoportjáról beszélt, és arról, hogy náluk hogyan, miyen hatékonysággal  működik a kommunikáció.

Találkozhattunk Linder Bálinttal, az EP látogatói szolgálatának vezetőjével is, aki érdekes előadást tartott az EP felépítéséről. Bemutatta a frakciókat, illetve azt is, hogy hány százalékban  vesznek részt a képviselők az üléseken. A meglehetősen színes szakmai program után  városnézésre indultunk. Megnéztük a strasbourgi Notre Dame-ot, a karácsonyi vásárt, és nem hagytuk ki a vendéglátóegységeket sem. Mindemellett gyönyörű látvány volt az ünnepi díszbe öltözött város, ahol, minden utca karácsonyi lázban égett.

Másnap Raffaella De Marté, a Kommunikációs Főigazgatóság Médiaszolgáltatások Osztályának vezetőjével találkoztunk elsőként. Raffaella beszámolt az EP fontos kérdéseiről, a médiaszolgáltatások lehetőségeiről, hatékonyságairól.

A szakmai program során ezen a napon Deutsch Tamással, a magyar EPP delegáció vezetőjével beszélgettünk. Tamás szót ejtett a LUX filmdíjról, a magyarországi újságírásról, médiáról, emellett beszélt az EPP jelentőségéről, illetve a feltett kérdésekre is részletesen válaszolt.

A soron következő program a LUX film díjátadó volt. Ezt a díjat az a film kapja meg, amelyben fellelhetőek az európai értékek egyetemessége, az alapvető emberi jogok, aktuális társadalmi kérdések, illetve az európaiak élete.  Idén Teona Mitevska „Isten létezik és Petrunijának hívják” című filmje nyerte a LUX filmdíjat.  Az Észak-Macedóniában játszódó film a vallás, a női jogok és a hagyomány fontosságának témáit tárja fel.

Az utolsó napunkat az ARTE TV-nél töltöttük, ahol betekintést nyertünk a stúdiók munkájába és  információkat kaphattunk az ARTE működéséről. Lehetőségünk volt újságírókkal találkozni, akik egyebek mellett a social media felületekről tartottak beszámolókat. Ez volt egyébként a szeminárium utolsó szakmai programja.

Strasbourg életreszóló élmény, s talán a pályakezdés idején az önéletrajzunkban is jól mutat majd a  EP szemináriumon való  részvétel.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat