Képzési klaszter, duális képzés

Cikk dátuma 2015. november. 10. | KáVé
Képzési klaszter, duális képzés

A Békés Megyei Képzési Klaszter megalapításáról döntöttek október 29-én, a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében. A képzési klaszter hatékonyan segíti elő a jövőben a meglévő oktatási kapacitások hatékonyabb működtetését, a régió munkaerő minőségének javítását és a foglalkoztatottság növelését.

Simonka György, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy komplex  programra van szükség a térség felzárkóztatásához, s a klaszter erre törekszik. A szakemberek pontos felméréseket készítenek arról, hogy mennyi és milyen képesítésű munkavállaló van, és ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, a munkaadóknál milyen szakmákra van szükség. A duális képzés erősítését emelte ki a képviselő. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, hogy testületi ülésen döntöttek  a klaszterhez történő csatlakozásról.

A klaszter alapító ülésén részt vett Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora, akit a részletekről kérdeztem.

Milyen feladatokat vállal a főiskola Békés Megyei Képzési Klaszterben?

Tíz éve vagyunk jelen Orosházán, jelenleg felnőttképzési tevékenységet folytatunk a városban, és az ottani kistérség számára korábban és végeztünk már kutatásokat. Most a kutatás-fejlesztés vonatkozásában lépünk előre, a klaszterben erre van szükség. Orosházán főként magyar cégek működnek, és inkább az agrárszektor jellemző. Jó látni, hogy az ipar mennyire igényli az oktatást, és jó tudni, hogy a klaszter, amelybe beléptünk, forrásokat tud szerezni ahhoz, hogy elvégezzük a szükséges kutatásokat az oktatási program kidolgozásának előkészítéseként. 

A Kodolányi főiskola elismerten élénk tudományos tevékenysége, pályázati aktivitása nem csak a bevételi források szempontjából, hanem az együttműködések kialakításában is jelentős. Mennyire tudnak bekapcsolódni mindebbe a hallgatók?

A főiskola tanárainak több mint hatvan százaléka minősített oktató, tehát kiváló kollégák, akik nélkül ezeket a kutatásokat nem tudnánk elvégezni. A Kodolányi főiskolán gyakorlatorientált képzés folyik, ami azt jelenti, hogy a kutatási tevékenységből sem zárjuk ki a hallgatókat, bekapcsolódhatnak a munkába minden területen, legyen szó bölcsészettudományról, pedagógiáról, művészetről, közgazdaságtudományról vagy társadalomtudományról. Egyik erőssége a főiskolának a regionalitás, itt meg kell említenem Szirmai Viktória professzorasszony nevét, mert ez neki köszönhető, de már a fiatalabb generáció is felnőtt mellé. Ugyanakkor a minőségtevékenységünk és az ehhez kapcsolódó oktatási és kutatási programjaink egyaránt erősek. 

A felsőoktatásban preferált kérdéskör a duális képzés megjelenése, fejlődési pályára kerülése. Mi a helyzet eben a vonatkozásban egy humánképzésekkel foglalkozó főiskolán?

A duális képzés leginkább műszaki területen indokolt, de ilyen képzés nincs a Kodolányi főiskolán. A jogszabályok alapján azonban a gazdálkodástudomány, a turizmus és a szociális munka területén mi is indíthatunk duális képzést. Jelenleg hét székesfehérvári céggel tervezünk ilyen jellegű együttműködést, és a jövőben Orosházán ugyancsak indítunk duális képzést, mert erre rendkívül nyitottak az ottani cégek. A kommunikációs képzés esetében nincs szükségünk külső cégekre, úgy gondolom, ha az intézmény kellően felkészült, akkor a falain belül kínál megoldást a hallgatóknak: a médiaszakon nálunk minden gyakorlatot el tudnak végezni a diákok.

 

/Szöveg: Melega Krisztián, Virágh Ildikó; fotó: Rajki Judit/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat