Kazah nagykövet a KJF-en

Cikk dátuma 2014. december. 02. | KáVé
Kazah nagykövet a KJF-en

A művészeti képzés területén várható újabb együttműködés

Magasrangú vendége volt ma a Kodolányi János Főiskolának: Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott a Budapesti Oktatási Központba. A program részeként Nurbakh Rustemov és Dr. Szabó Péter, a KJF rektora megbeszélést folytattak a közel egy évtizedes kapcsolat továbbfejlesztéséről, majd a kazah nagykövet ünnepélyes keretek között adta át a díjakat az immár hagyományosnak számító, tanévenkénti kazah-kodolányis vetélkedő győztes hallgatóinak.

A Kazah Köztársaság magyarországi Nagykövetsége és a Kodolányi János Főiskola többéves együttműködésének egyik fontos pillére az a hallgatóknak tanévenként meghirdetett vetélkedő, amelyet idén a Kazah Köztársaság fejlődésének kilátásai címen hirdettek meg. A versenyre jelentkezőknek ezúttal hat különböző témájú interjút kellett elkészíteniük egy-egy kazah nemzetiségű beszélgetőtárssal, majd ezek felhasználásával összehasonlító jellegű tanulmányt készítettek. A javasolt témák a kultúra, a turizmus, a gazdasági fejlődés, az oktatás, ezen belül is a felsőoktatás, a külpolitika és az üzleti kapcsolatok fejlesztése voltak.

A nyerteseknek Nurbakh Rustemov és Dr. Szabó Péter, adta át a díjat és a vele járó pénzjutalmat. Idén Arnau Orengo Guardiola a KJF erasmus ösztöndíjas spanyol hallgatója, valamint Varga Imre, Vincze Viktória és Tanai Emese vették sikeresen az akadályokat, ők részesültek elismerésben.

A nagykövet kiemelte, hogy már másodszor került sor a verseny megrendezésére a főiskolán, ahova mindig örömmel jön, jó a kapcsolat a KJF és a nagykövetség között, ahogyan Magyarország is egyike Kazahsztán legmegbecsültebb partnereinek, nem utolsó sorban a közös történelmi és kulturális gyökerek okán.

A közös történelemre vonatkozó hivatkozások egyik alapja az, hogy a legenda szerint Attila hun birodalma a mai Kazahsztán területét is magában foglalta. Attila kultuszának őrzésére utal, hogy a kazahok néhány éve pénzt vertek a tiszteletére.

Tudományos kutatások is igyekeznek alátámasztani a „közös gyökereket”: Mándoky (Kongur) István, az 1992-ben elhunyt turkológus szerint kimutatható nyelvi és törzsi rokonság volt a magyarországi kunok és a Kazahsztán észak-keleti részén élő „madjar” törzs között. Mándokyról egyébként utcát és iskolát is elneveztek Almatiban, Kazahsztán legnagyobb és egyik legfontosabb városában.

A 2009-es népszámlálás szerint csaknem négyszáz magyar származású ember él Kazahsztánban, akik már ott születtek, kazahsztáni állampolgárok. Rajtuk kívül az egyre nő azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik a munkájuk miatt rövid- vagy középtávra érkeznek az országba.

Dr. Szabó Péter a KV kérdésére elmondta, hogy a KJF-et az utóbbi évek csereprogramjai keretében mintegy száz kazah diák és tanár kereste fel, és ezt a számot növelni kívánják. Mára a Kodolányi tartós partneri viszonyt épített ki vezető kazah egyetemekkel gazdaság, turizmus, nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció képzési területeken, s a mostani megbeszélésen a művészeti képzés területén történő együttműködés előkészítésében egyeztek meg Nurbakh Rustemov nagykövettel.

A különleges rendezvény kulturális programmal zárult, a Temirbek Zhurgenev Kazakh National Academy of Arts hallgatói fergeteges zeneszámokkal és táncos produkciókkal örvendeztették meg a vendéglátókat.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat