Kávék és macskák

Cikk dátuma 2016. február. 07. | KáVé
Kávék és macskák

Újabb gyakorlati hely, ezúttal állatbarátoknak

Együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a KultúrZoo Kft. között a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók gyakorlati lehetőségeinek bővítésére. Az erről szóló dokumentumot február 4-én írta alá Dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János Főiskola Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója, valamint Szépvölgyi Zoltán és Tóth Ádám, a Kultúrzoo Kft. által üzemeltetett Cat Café tulajdonosai.

Az együttműködés célja, hogy a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézete és a Kultúrzoo Kft. gyakornoki programot alakítson ki, közös képzési programokat, rendezvényeket dolgozzon ki és valósítson meg, valamint konzorciális partneri együttműködésben közös pályázati projektekben vegyenek részt.

Dr. Rátz Tamara a KV-nak elmondta, hogy a főiskolán két éve bevezetett  "PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell keretében a hallgatók hatvan óra szakmai gyakorlaton vesznek részt, így folyamatosan igyekeznek bővíteni a gyakorlati lehetőségek palettáját. A most aláírt megállapodás szerint  február végétől mehetnek gyakorlatra azok a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók, akiknek közel áll a szívéhez a Budapesten három éve létesült  macskás kávézó. A tanszékvezető elmondta, hogy akár szakdolgozati téma is lehet a különleges kávézó, ahol a vendéglátás összekapcsolódik az állatszeretettel. Kétségkívüli tény, hogy napjainkban egyre többen keresik az állatbarát vendégátó helyeket, szállodákat.

Az első macskakávézót 1998-ban nyitották meg Tajvanon, de Tokióban nőtt igazán lendületesen a számuk, ma már közel negyven ilyen kávézó várja a macskabarátokat. Igaz, ott már a nyuszis verzió is teljesen átlagosnak számít.

Európában az első  Bécsben nyílt, majd London után  Budapest is igyekezett fölzárkózni. Szépvölgyi Zoltán azt mondja, az nyit ilyen kávézót, aki szereti az embereket, szereti a macskákat és szeretne hidat építeni a kettő között. A háromszáz négyzetméter alapterületű vendéglátó helyen tizenegy cica él, s az ide betérők gyönyörködhetnek bennük, szeretgethetik őket, miközben kortyolgatják a finomabbnál-finomabb kávékülönlegességeket. Zoltán, aki a Macskavilág Alapítvány elnöke is egyben, fontosnak tartja azt is, hogy ezzel a tevékenységgel sokat tehetnek az állatszeretetre nevelés területén. Kiemelte, hogy a Cat Café Macskávézó egyfajta közösségi tér a nagyváros forgatagában, ahol a vendégek kellemes környezetben együtt lehetnek barátságos állatokkal, akik nyugalmat, békét árasztanak, amíg elfogyasztják a nálunk rendelt finomságokat. 

Tóth Ádámtól azt is megtudtam, hogy a náluk élő cicák nagy része állatmenhelyről érkezett, mivel fontos számukra az állatmentő tevékenységben való példamutatás. Egy olyan macska is bekerült a „kávés csapatba”, akit súlyos sérülését követően hosszasan gyógyíttattak. Fontosnak tartják azt is, hogy időnként kulturális programokkal, például fotó és festmény kiállítással kedveskedjenek a vendégeknek, de szerveznek előadásokat és örökbefogadási napokat is. Ádám egyébként 2010-ben végzett a Kodolányi János Főiskolán, itt gyűjtött muníciót ahhoz, hogy ma már sikeres vállalkozónak tudhatja magát.

A budapesti Cat Café csapata jó kapcsolatot ápol a külföldön működő ugyanilyen kávézókkal, így a londonival, moszkvaival és a new yorkival is. Ez talán segítség lehet abban, hogy a gyakornokaik akár ott is kipróbálhatják magukat. Az mindenesetre biztató, hogy, mint elmondták, nagy reményeket fűznek a gyakornokokhoz az utánpótlás vonatkozásában, mert nehéz megbízható munkatársat találni.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat