Karácsonyi adománygyűjtés a KJF-en

Cikk dátuma 2014. december. 09. | KáVé
Karácsonyi adománygyűjtés a KJF-en

A jótékonykodás természetes és rendszeres cselekedetté válhat

Karácsonyi adománygyűjtést szerveznek a Kodolányi János Főiskolán, ezúttal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőlád rászorulói számára szeretnék szebbé tenni az év végi ünnepeket. A jótékonysági akcióról Halász Leventét, a KJF tudományos munkatársát, az idei adománygyűjtés egyik ötletgazdáját, szervezőjét kérdeztem meg.

Kik és mi alapján döntötték el, hogy Szendrőlád legyen az idei jótékonysági akció  "kiválasztottja"?

A GFK minden évben megjelenteti Magyarország leggazdagabb és legszegényebb településeinek listáját, vásárlóerő-index alapján állítanak rangsort. Ebben a rangsorban évek óta Szendrőlád a legszegényebb öt település között található Alsószentmártonnal, Vilmánnyal, Tiszabővel, Taktakenézzel egyetemben. Szendrőládon kilencven százalékos a munkanélküliség, a lakosság depriváltsága, társadalmi kirekesztettsége, a szegénység az országban az egyik legmagasabb, sőt Magyarország elsőszámú válságtérségének kellős közepén helyezkedik el: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Bódva-völgy. 
A településválasztást ennek alapján döntöttük el Bálint Dorottyával, a főiskola kulturális előadójával.

Mekkora hagyománya van a főiskolán az adományozásnak, a jótékonykodásnak?

A Kodolányi főiskolán évtizedes hagyománya van az adománygyűjtésnek, karácsony előtt minden évben megszervezzük, de az év más periódusaiban is rendszeres jótékonysági akciók zajlanak. Karácsony előtt általában országos segélyszervezet gyűjtéséhez szokott a főiskola csatlakozni.

Az adományok átadása fontos része a jótékonykodásnak, karácsonyi ajándékozás idején talán még nagyobb jelentősége van ennek. Hogyan juttatjátok el az adományokat Szendrőládra?

Személyesen visszük el Szendrőládra Mits Péterrel, a Rektori Koordinációs Központ kulturális titkárával és Bálint Dorottyával december 19-én, pénteken, és Lakatos Gábornak, a település polgármesterének adjuk át. Az adományok szétosztásáról a helyi polgármesteri hivatal dolgozói gondoskodnak, ügyelve arra, hogy valóban a leginkább rászoruló családokhoz jusson el a segítség.  Egyéb ajándékkal is készülünk: Mits Péter karácsonyi zenés gyerekműsort ad az általános iskolában. Az adományok gyűjtése elkezdődött, a pénzadományokat a Baptista Szeretetszolgálattól kölcsönzött szabványosított adománygyűjtő-dobozban gyűjtjük a Főiskola főbejáratánál lévő portánál, a tartós élelmiszereket és tisztítószereket pedig a 007-e szobába várjuk.

Hogyan látod, mekkora hajlandóság mutatkozik az adományozásra, mennyire van jelen az életünkben a jótékonykodás? Egyáltalán milyen csatornákon keresztül jut el az akció híre a leendő jótékonykodókhoz?

A hallgatókat plakátokon, Facebookon, a Főiskola honlapján tájékoztatjuk, valamint megkértük a tanszékvezetőket, hogy hirdessék a jótékonysági akciót tanóráik keretében is.

A jótékonykodást fontosnak tartom, hangsúlyosan  azt a jótékonykodást, amelyről Jack London alábbiak szerint nyilatkozik "Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony. Akkor vagy jótékony, ha megosztod a csontot a kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint a kutya." 
A Bódva-völgyi gyönyörű természeti környezetben lévő, értékes műemlékekben és több száz éves népi hagyományokban gazdag települések lakosságának méltatlan helyzete minden alkalommal - amikor a térségben utazom - elszomorít és jószándékú cselekedetre ösztönöz. Bálint Dorottya kolleganőmmel a közelmúltban  a borsodiak nehéz helyzetéről beszélgettünk, akkor született a jótékonysági akció ötlete. Fontosnak tartom, hogy egyrészt felhívjuk a főiskola hallgatói, oktatói és dolgozói közönségének figyelmét a hatalmas, országon belüli fejlettségi egyenlőtlenségekre, a periférián élők elszomorító életkörülményeire, másrészt lehetőséget nyújtunk, hogy empatikus képességüket, segítő szándékukat  "tárgyiasítsák", és közbenjárásunkkal eljuttathatják felajánlott adományaikat a valóban rászorulók részére. Meggyőződésem, hogy erősíteni kell az emberek jótékonykodási hajlandóságát, sőt természetes és rendszeres cselekedetté, ösztönné tenni. Ehhez erőteljes segítséget nyújt a mostani akció.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat