KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

Cikk dátuma 2015. november. 07. | KáVé
KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

Ultraviola Baráth Bálinttal és Halmi-Horváth Istvánnal

Nagyszerű este kerekedett egy kiállítás megnyitója apropóján; a Kodolányi János Főiskola klubjában baráti hangulatú beszélgetésen került terítékre a vizuális kultúra helye, szerepe és hiánya. Ezúttal a Kodolányi Art Gallery és a ByArt Galéria közös szervezésének köszönhetően Baráth Bálint és Halmi-Horváth István "Ultraviola" című kiállításának nyitóünnepségére jöttünk össze, tanárok, főiskolai hallgatók és mindenki más, akit érdekel a kortárs művészet. 

Abban a kegyelmi állapotban is részünk volt, hogy úgymond házhoz jött a művészet. A Kodolányi Art Gallery főiskolai hallgatókból álló csapata immár hatodik alkalommal rendez tárlatot Dr. Tarbay Gabriella tanárnő irányításával, mostanra bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága egy ilyen jellegű főiskolai formációnak. A galéria művészeti életének megteremtése, szervezése meglehetősen összetett feladat, a leendő andragógusok, újságírók, történészek sokat tesznek annak érdekében, hogy minden szemeszterben új tárlattal jelentkezhessenek. Az elméletben megtanultakat igyekeznek egyre magasabb színvonalon átültetni a gyakorlatba, leszögezhetjük, a kiállítás szervezés-rendezés egyre professzionálisabb.

Farkas Viola művészettörténész megnyitóbeszéde egyértelműsítette valamennyiünk számára, hogy a Kodolányi Art Gallery megvetette a lábát a hazai galériák világában. Elsőként és egyelőre egyedülállóként a felsőoktatásban. Az, hogy az ismert kortárs művészek elfogadták a felkérést, egyértelműen jelzi a főiskolai galéria fejlődését. A kiállító két képzőművész alkotásaival hazai és külföldi kiállításokon egyaránt találkozhat a közönség.

Baráth Bálint képei egy előre megkonstruált látványt rögzítenek fényképezőgéppel. A hajtogatással, gyűréssel és ragasztással létrehozott papírplasztikák játékos sokfélesége leheletfinomságú anyag képzetét keltik.
„A művek középpontjában az illúzió és a valóság, a valóság és a jel összetett viszonya áll. A sorozat nem egy zárt formalogikán alapul, inkább játékos sokféleséget mutat. A munkák alapjául szolgáló építészeti tervrajzok szabadon formált más jelentéssel bíró plasztikai elemekké alakulnak. A papírinstallációk fontos sajátossága, hogy létrehozásuk során a rögtönzés és az öntörvényűség keveredik a részletes tervezéssel, átgondoltsággal.” 

„Halmi-Horváth István festményeivel ténylegesen kilép a térbe, dobozképeket alkot. Festészetére jellemző a hordozó forma vonalakkal, síkokkal való szilárd szerkezeti tagolása. Az egyes mezőkön belül egymás mellé rendelt, de eltérő szín és tónusfokozatú csíkok ritmusosan tagolják a formát. Az így létrejövő optikai jelenség térélményt teremt, amely feszültséget hoz létre a tárgy egészével. Az eltérően megformált képmezők találkozásából kialakuló ellentét felveti érzékszerveink behatároltságát a tapasztalás természetét illetően.” /erikanet.hu/

Nem voltunk túl sokan ezen a művészeti eseményen. Akik csak amiatt nem jöttek el, mert nincsenek nagy barátságban a kortárs művészettel, ajánlom számukra Ossian Ward könyvét, amely Ways of Looking címmel jelent meg. A brit kritikus a következőkben magyarázza, hogy miként érdemes  élvezni a kortárs művészetet:

Nem kellene félnünk a mai művészet absztraktságától, véletlenszerűségétől, inkább úgy kell rá tekinteni, mint a kortárs kultúra tükrére. Gyakran idézek Hollywood-i blockbuster filmekből vett példákat, vagy más könnyedebb pop műfajokat, mint referenciapontokat. Gyakrabban használom ezeket a példákat, mint a nagy filozófiai, meg esztétikai elméleteket. Nyilván nem mindenki ugyanolyan képzett, nem mindenkit érdekel még a művészeten belül sem minden.”

A művészeti alkotások értelmezése, így a kortárs művészeté is, szubjektív. Ha meg akarjuk érteni, akkor adjuk meg az esélyt arra, hogy felszínre hozzon bennünk bizonyos érzéseket, emlékeket. Nem kell feltétlenül magyarázatok után kutatnunk, elég, ha hagyjuk magunkat elvarázsolni néhány percre. Akik eljöttek a Kodolányi Art Gallery kiállítás megnyitójára és az azt követő kerekasztal beszélgetésre, hagyták magukat. Sajnálhatják, akik nem.

Szöveg: Virágh Ildikó

Fotó: Váradi Richárd

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat