Jó startnak tartom a Kodolányit

Cikk dátuma 2020. szeptember. 28. | Hangoskodó
Jó startnak tartom a Kodolányit

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Második nekifutás


A Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos képzését minden szempontból jó startnak tartom ahhoz, hogy rádiós műsorvezető vagy akár újságíró legyek. Azért jelentkeztem ide, mert mindig is inspirálónak találtam a rádióban, sajtóban való jelenlétet és tevékenykedést. A médiában lehetőség van véleményünk kifejtésére az aktuális gazdasági, politikai vagy egyéb helyzetek kapcsán. Megfelelő tehetséggel és ismeretekkel a média szakról számos irányba lehet elmozdulni. Nem feltétlenül a rádió, tévé vagy az újságírás felé, hiszen minden cégnél vannak ma már kommunikációs szakemberek, szóvivő, sajtóreferens és vannak marketing szakemberek. Számos területen találhatunk munkát az egyetemen szerzett tudással.

Elsősorban a rádió világa érdekel, már általános iskolásként szerepeltem az iskolarádió ünnepi műsoraiban és jártam a székesfehérvári Táska Rádió egyik nyílt napján, ahol a stúdió életébe is bepillantást nyerhettem. A Hunyadi Mátyás Szakgimnázium ünnepségein is mindig szerepet kaptam valamilyen formában, legyen szó konferálásról, versmondásról vagy éppen egy szalagavató beszéd megírásáról. Részt vettem számos versmondó versenyen, kétszer bekerültem a Kazinczy Szép Magyar Beszéd versenyének országos döntőjébe. Mindezek megerősítettek abban, hogy megfelelő hangom van akár a rádiózáshoz is, így az érdeklődésem egyre nőtt. Így találtam rá a Kodolányi média szakjára. Személyes célom egyelőre a rádiózás, hiszen nagyon szeretem a zenét és a stúdiót, és egy rádiónál akarva-akaratlanul is kapcsolatba kerülnék ezekkel. Jól tudom, hogy ezen a pályán minden mindennel összefügg, a rádiósnak is tudnia kell például hírt írni, tudósítást vagy interjút készíteni, szóval tisztában vagyok azzal, hogy sokrétű tanulmányok előtt állok. Azt hiszem, éppen az a legvonzóbb számomra, hogy megtanulhatom a rádiózás, az írott sajtó és a televíziózás alapjait, és az üzleti kommunikáció terén is szerezhetek ismereteket.

A média az a terület, ami sok emberhez szól, így az egyik legérdekesebb szakmának tartom. Fontos, hogy a társadalom jól informált legyen, és a műsorszolgáltatók hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki tisztában legyen a számára szükséges információkkal. A másik lehetőség pedig a szórakoztatás, ami a tájékoztatás mellett - véleményem szerint - elengedhetetlen. Az emberek az igényes szórakoztatásra is vágynak a sok politika és gazdasági téma mellett. Meglehetősen nagy motiváció számomra, hogy az embereket ilyen szempontból szolgálhatom.

Vannak olyan szakmák, amelyek első látásra könnyűnek tűnnek. Ilyen a médiában dolgozóké is, hiszen külső szemmel úgy tűnik, hogy a rádiós „csak” felolvas, az újságíró „csupán” leírja a véleményét. Ugyanakkor a rádió- és tévéműsorok elkészítése, az újságokban megjelenő cikkek megírása mögött komoly szakmai tudás és kemény munka van. 

Az is igaz, hogy a médiában dolgozó embernek különleges élményekben lehet része akár tévésként, rádiósként vagy írott sajtósként is. Engem kezdetben az utazás, a rendezvények és az ezek által megélt élmények és tapasztalatok motiváltak, de már két, egyetemi hét elteltével is világossá vált számomra, hogy nem ez a lényeg és nem ebből áll az egész. Az élmények előtt és után rengeteg munka van, a pályára készülőknek pedig kemény tanulás.

Így alakult számomra ez a feladat is, ennek az anyagnak a megírása. Elsőre nem sikerült. Úgyhogy ez a második nekifutás.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat