Interjúkötet a katonákról

Cikk dátuma 2015. május. 21. | KáVé
Interjúkötet a katonákról

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében mutatták be ma Virágh Ildikó, a KJF kommunikációs vezetőjének legújabb interjúkötetét. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, Kardokkal ékesített – Afganisztánban tűzharcot átélt magyar katonák visszaemlékezései című kötetet Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök méltatta.

 

Afganisztán megváltoztatta a honvédséget

Ez a Magyar Honvédség már nem ugyanaz, mint ami volt az afganisztáni misszió előtt – mondta Hende Csaba május 21-én csütörtökön, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott könyvbemutatón.

A honvédelmi miniszter a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, Kardokkal ékesített – Afganisztánban tűzharcot átélt magyar katonák visszaemlékezései című kötet bemutatóján azt mondta: azért sem lehet ugyanaz a honvédség, hiszen több ezer katonánk valóban veszélyes körülmények között edződött Afganisztánban, a világ egyik legnehezebb terepén. Rámutatott: a kardokkal ékesített kitüntetést azok a katonák kaphatták, akik tűzharcban „példaértékű bátorságot” tanúsítottak.

A miniszter felidézte, hogy a katonák felvetésére ő maga hozta létre ezt az elismerést, és erre azért csak 2013-ban került sor, mert az afganisztáni misszióig a Magyar Honvédség „békehadsereg” volt. „Teljesen kizárt volt addig, hogy a honvédség bármelyik katonája kitüntethette volna magát, helytállhatott volna egy tűzharcban” – tette hozzá.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök   méltató beszédében hangsúlyozta: a honvédséget gyakran éri az a kritika, hogy nem elég nyitott a társadalom felé, ez a könyv viszont hatalmas lépés annak érdekében, hogy a közvélemény megismerje a katonák mindennapi szolgálatát. „Ma, amikor a Magyar Honvédség ünnepéről és a hősökről beszélünk (…), hangsúlyozni kell azt is, az Afganisztánban szolgálatot teljesítők is azok voltak” – fűzte hozzá. A kötet elismerés azoknak a katonáknak, akik a visszaemlékezéseikben feltárják, hogy mi is történt a műveleti területen – mondta, hozzátéve, hogy a mostani katonák méltóak elődeikhez, hiszen ugyanilyen bátrak és hősiesek, mint a régi kor honvédei.

Virágh Ildikó újságíró, a könyv szerzője elmondta: nem volt egyszerű megismernie a honvédséget és a rá jellemző, szabályokkal átszőtt világot. A katonák – mint mondta – nem szívesen beszélnek a hivatásukról, a bátorságukról, sőt, még a szót sem szívesen használják. „Én azt tapasztaltam, hogy igen elkötelezett emberekről van szó, és valamennyien hősök” – fűzte hozzá. 

Forrás:Honvédelem.hu

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat