Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Cikk dátuma 2016. február. 15. | KáVé
Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Új lehetőségek a dél-békési fiatalok számára

Szeptembertől egy szakon indul nappali képzés a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében, már szervezik a stratégiai megállapodásokat a környék középiskoláival.

Hatalmas lökést kap Orosháza oktatási rendszere, hiszen a nyáron ide teszi át központját a Kodolányi János Főiskola. Az eddig székesfehérvári központtal működő intézmény rektori tanácsa szeptembertől Orosházáról irányítja majd a helyi, a budapesti és a fehérvári főiskolai karokat.

A költözés miatt új stratégiát dolgoznak ki a felsőoktatási intézményben,  amelynek  hangsúlyos része, hogy Orosházán jelentősen fejlesztik az oktatást. Ennek egyik első, de jelentős lépése, hogy idén szeptembertől újra lesz nappali tagozatos képzés a városban.
– A szociális munka szak az első nappali képzés, ami újra elérhető lesz Orosházán idén ősztől – mondta az OrosCafénak Dr. Szabó Péter rektor.  Emellett távoktatásban a turizmus-vendéglátást, a gazdálkodástudományi szakot és a pedagógus képzésekben a szakirányú továbbképzéseket is indítanak.

 Most közel háromszáz hallgatónk van Orosházán, de ezt a számot jelentősen szeretnénk növelni – fogalmazott a főiskola vezetője.

A rektor elmondta, már elkezdték a középiskolai partnerség kialakítását, külön programot dolgoztak ki a szakképzési centrumokkal és a gimnáziumokkal való együttműködésre.
– Volt már egy közös megbeszélés a környék középiskolának vezetőivel, ahol nagyon sok javaslatot és új impulzust kaptunk a közös munkához. A következő hetekben az iskolák vezetőivel egyenként leülünk tárgyalni, és májusban jöhetnek a stratégiai együttműködések – fogalmazott.

Kiemelte, fontos a szerepe a Békés Megyei Képzési Klaszternek, hiszen ott kaphatnak naprakész információkat az ipari szereplőktől. A műszaki képzés beindítását partnerintézetek segítségével tervezik, már meg is kezdődtek az erre irányuló tárgyalások két magyar és egy külföldi egyetemmel. A helyi nagy cégekkel közösen 2017-től várható a duális képzés elindulása.

A költözésről szólva kiemelte, a szenátusi és fenntartói döntések megszülettek, és már ki is dolgozták az orosházi régióra vonatkozó ötéves oktatásfejlesztési programot, amit február 11-ig kellett benyújtani a minisztériumnak. Ennek alapján elmondható: 2017-től jelentős változás lesz az orosházi oktatásban, akkortól jelenik meg például a tanító szak, az óvodapedagógus szak és az államháztartási pénzügyi szakirány.

A térség országgyűlési képviselője, Simonka György és Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán részt vettek az előkészítő munkában a székhelyáthelyezéssel kapcsolatban.
– Minden eszközzel támogatjuk az orosházi felsőoktatás fejlesztését, mert az új lehetőséget teremt a dél-békési fiatalok számára, hogy helyben szerezzék meg a piacképes tudást, és azt a későbbiekben itt kamatoztassák – mondta Dávid Zoltán.

/Forrás: oroscafe.hu, szöveg:Melega Krisztián, fotó:Virágh Ildikó/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat