In memoriam Csukás István

Cikk dátuma 2020. február. 24. | Hangoskodó
In memoriam Csukás István

Tóth Fanni – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam

Te is ismered, mesélt nekünk

Hogy kicsoda Csukás István? Biztos ismered, ő hol ilyen, hol olyan… a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, a legnagyobb magyar mesélő és gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb alakja. Belefacsarodik a szívem, amikor belegondolok, hogy a mai napon nem csak ő távozott el, hanem vele együtt gyermekkorom egy darabkája is. 

Igen, ő a híres egyfejű megálmodója, aki életszagú történeteivel és mesehőseivel mosolyt csalt nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek arcára is. Örökre megjegyeztük egy-egy meséje tanulságát, mint például:  „Legszentebb dolog a barátság, többet ér, mint minden királyság.” Olyan felejthetetlen mesefigurákat teremtett meg, mint Mirr-Murr, Pom Pom vagy Süsü, a sárkány.

Nem csak rajzfilmek sora, hanem ifjúsági filmek is születtek a kezei alatt, így eshetett meg az, hogy gyerekként mindenkinek eszébe jutott már, hogy saját cirkuszt alapít.

Egyedi karakterei és humoros szövegei mindig megnevettették a célközönséget, és nem kellett félni a szülőknek, hogy valami durvát láthat a gyerek a tévében. Télen, a nagy havazásokban mind azt kívántuk, bárcsak nekünk is lenne egy olyan barátunk, mint Pom Pom, aki megvárna az iskola előtt, és melegítené a fejünket, mint egy sapka, ha fázunk. És persze mesélne a magányos szamovárról vagy a bátor tintanyúlról.

Generációk nőttek fel kedves, tanulságos történetein, alig hiszem, hogy már nem születik újabb mese. Ám velünk marad Mirr-Murr, Gombóc Artúr, Süsü, és a következő generációk mesevilágában is tovább él majd valamennyi legendás, Csukás István teremtette hős.  Hiszem, hinni akarom, hogy a mai gyerekeknek is beugrik, hogyan lépked a nagy ho-ho-ho  horgász.

Nehéz elhinni, hogy nincs már közöttünk Csukás István. Gyermekkorunk emlékeihez menekülve gyászoljuk az alkotót, a nagy mesélőt, aki megédesítette mindnyájunk gyerekkorát.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat