Hírműhely, Pulitzer és híradó

Cikk dátuma 2020. október. 12. | Hangoskodó
Hírműhely, Pulitzer és híradó

Berki Doren - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Népszerűnek bizonyult a csütörtöki "szakmai menü" 


A tanításmentes héten különleges programokat szerveztek a tanszékek a hallgatók számára. A mindhárom évfolyam hallgatóinak szánt programok nem csak érdekesek voltak, hanem tanulságosak is mindazoknak, akik az egyetemi diploma megszerzését követően médiamunkásnak készülnek. Írásomban a csütörtöki „ szakmai menüt” vettem górcső alá.

 

Gyuricza Péter ,,Hírműhely” című előadásán többek között a Blikk címlapján szereplő kompromittáló képeket vették szemügyre a diákok. Minősíthetetlen fotók tanúskodnak a bulvársajtó - számos esetben - jogszerűtlen és etikátlan információ-közléséről.

A címlapon szerepeltek Britney Spears villantásától kezdve halott babák, kiszolgáltatott helyzetben levő emberek, ólmosbottal súlyosan bántalmazott polgármester, Gyurcsány Ferencről lőtt előnytelen képek, de lehetne folytatni a sort a Rogán Antalról közölt etikátlan fotókkal.

Az előadó nem rejtette véka alá elmarasztaló véleményét az olvasottság növelésére használt, obszcén tartalmakat közlő magatartásról.

,,Újságot csinálni felelősség. Televíziót csinálni felelősség” – mondta az előadó, ezzel a kijelentéssel mintegy állást foglalva az értéket képviselő médiumok mellett.

 

A közelmúltban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában Wisinger István legújabb könyve, a Pulitzer című dokumentumregény.

Wisinger István érdekes előadása keretében választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy ki is volt Pulitzer. A róla elnevezett rangos díjról gyakran hallunk, viszont a magyar származású Pulitzer Józsefről keveset tudunk.

A Pulitzer-díj a USA legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható.

A magyar származású Pulitzer Józsefről pedig nem árt tudni, hogy 1847-ben, Makón született. A legenda szerint némi pénzzel a zsebében Amerikába ment, ahol később saját lapkiadót vásárolt.

Pulitzer József sajtómágnás életének főbb mozzanatait követhették nyomon a jelenlévők az előadó dokumentumregényéből vett képes illusztrációk, idézetek kíséretében. Wisinger István a dokumentumregényében Pulitzer izgalmas és különleges életútját mutatja be.

A korábban a Kodolányin tanító Wisinger István beszélt a korábbi könyveiről, értelmiségi családjáról és életútjáról is. Szót ejtett arról, hogy a Stanford Egyetem ösztöndíjas hallgatójaként Honoluluban végezhetett kutatómunkát, mesélt izgalmas jachtos élményeiről, ahol magyar lévén megdicsérték humorát is.

 

Nemes Anna, az ATV híradósa Gáspár Judit vendégeként tért vissza az egykori alma materba. ,,Honnan jöttél, hová tartasz” - hangzott a nyitómondat Gáspár Judittól, aki  tíz évvel ezelőtt tanáraként is feltette kérdését az akkor elsőéves Nemes Annának. A mára kiváló műsorvezető, újságíró, regényíró és az ATV híradósa a 2019-es Junior Príma-díj büszke tulajdonosaként jött el a Kodolányira, hogy megossza tapasztalatait a mostani diákokkal.

Kiderült, hogy Anna középiskolai éveinek végéhez közeledve biológia-kémia fakton jött rá, nem neki való az orvosi hivatás. Gimnáziumi évei alatt is jelentek már meg írásai, ez lehetett az első jelzés.

A Kodolányira bejutva Petőcz András szépíró kurzusán csillogtathatta meg novelláin keresztül tehetségét, ám az újságírás területén sem tétlenkedett. A tanszéki hirdetések között találta meg első gyakornoki állását az akkor még létező, fogyatékosüggyel foglalkozó Közelkép Hírügynökségnél. A téma iránti érzékenysége azóta is megmaradt, ma már a Tábitha Gyermekhospice Ház jótékonysági nagykövete.

Kicsivel később az RTL Klub kereskedelmi csatornánál helyezkedett el ugyancsak gyakornokként:

,, Mindenen túlestem. Kávét főztem, bevásároltam, hajnali háromkor keltem és szinte ájulásig dolgoztam 40 fokos lázzal is” -mondta Anna. 

Az alapdiploma megszerzését követően mesterszakra iratkozott be, és a tanulmányok két esztendeje alatt a Hegyvidék Televíziónál dolgozott. Ennél a kerületi tévénél tanult meg vágni, szerkeszteni, műsort vezetni.

A számtalan próbálkozás, a kemény munka rövidesen meghozta gyümölcsét. Sikeresen próbálkozott az ATV-nél, ahol egy castingot követően riporteri állást kapott. Egy évvel később, a Hazahúzó című műsor forgatásán jött a telefon, hogy szeretnék kipróbálni műsorvezetőként. Hosszas hírolvasói gyakorlat után jól szerepelt a híradós castingon, és a menedzsment döntése alapján elkezdhette a műsorvezetői munkát.

"Ezen a pályán naponta meg kell küzdeni az elismerésért, keményen és nagy szakmai alázattal kell dolgozni.  Amellett, hogy négy éve vagyok a képernyőn híradósként, és minden második héten hajnali fél négykor kelek fel, a hétvégéim is forgatással telnek. A Hazahúzóban szerkesztő riporterként dolgozom öt éve" – mondta el Nemes Anna.  

Mindemellett néha még eszébe jutnak a gyakornoki évek nehézségei, amelyek ma is motivációt jelentenek. Azt mondja, nem tudja és nem is szeretné elképzelni az életét híradózás nélkül.

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat