Fehérvári középiskolai igazgatók a KJF-en

Cikk dátuma 2015. január. 21. | KáVé
Fehérvári középiskolai igazgatók a KJF-en

Fontos a humán felsőoktatás jelenléte a városban

A székesfehérvári középfokú intézmények vezetőit hívta meg Dr. Szabó Péter január 20-án a KJF Irányi utcai Csitáry épületébe, hogy rektori tájékoztató keretében tudhassanak meg többet a főiskoláról, az ott folyó képzésekről, az újdonságokról. A főiskolára minél több székesfehérvári középiskolás jelentkezését várják, s mivel ebben sokat jelenthetnek a naprakész információk, Dr. Szabó Péter minden részletre kiterjedő prezentációval kezdte a programot. A baráti hangulatú fórumon részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes is. 

A programot megelőző napon vehette át Dr. Szabó Péter az Európai Innovációs díjat, amely a Magyar Termék Nagydíjas PIQ&Lead képzési modellnek szóló újabb elismerés, így az új módszer is hangsúlyt kapott. Az újfajta képzési modell a gyakorlatorientáltságra, munkaerőpiacra való felkészítésre, illetve a nyelvképzésre alapszik. A gyakorlatok fontossága kapcsán a rektor ismertette a gyakorlati struktúrát, majd az elmúlt félév kísérleti projektjeit is bemutatta. Elmondta, két típusa van a gyakorlati oktatásnak, az egyik, amikor  az intézmény keretén belül működő projekt alapú tevékenységben vesznek rész a hallgatók, a másik esetben pedig a stratégiai partnereknél működő gyakornoki programban. Ez utóbbi felel meg a duális képzési rendszernek.

Ezekből a gyakorlati projekt órákból magas óraszám van a teljes képzési időtartam alatt,  mintegy száz óráról van szó félévenként. Évente három új projektben vehetnek részt a hallgatók, amelyek castinggal kezdődnek és intézményi szintű nyilvános „fesztivállal” zárulnak.

Az idei évi projektek:

1. A KJF művészeti tanszék által egy kiválasztott tehetséges zenekar tevékenységének támogatása komplex médiaprogrammal (a kliptől kezdve a sajtómegjelenésen át a marketing tervig)

2. A KJF korábbi, sugárzó rádióját kiváltó online rádió létrehozása

3. A KJF online diákmagazinjának létrehozása és a szerkesztőség működtetése

A kétszakos képzés bevezetése, illetve visszaillesztése a képzési struktúrába már érinti a most jelentkező diákokat. Ebben a formában négy év alatt két diplomát szerezhet a hallgató, és természetesen egy tandíjat fizet. Az alapszakokhoz a következőképpen választhatóak a második szakok:

 Az andragógia szakhoz az  anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező), a kommunikáció- és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, a pedagógia és a történelem  választható.

Az anglisztika szakhoz az andragógia, a kommunikáció- és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és ugyancsak a történelem vehető fel.

A kommunikáció- és médiatudomány szakhoz második szakként  az andragógia, az anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező),  a nemzetközi tanulmányok és a történelem választható.

A nemzetközi tanulmányok szakhoz az andragógia, az anglisztika (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező), a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a történelem választható. 

Pedagógia szakhoz második szaknak az andragógiát választhatják a diákok.

 A történelem szakhoz pedig andragógiát, anglisztikát (emelt szintű érettségi angol nyelvből kötelező), kommunikáció- és médiatudományt és nemzetközi tanulmányok szakot társíthatnak a diákok.

Mészáros Attila alpolgármester a KV kérdésére a következőket mondta el: „Fontosnak tartottam rektor úr tájékoztatóját abból a szempontból, hogy a székesfehérvári intézmények vezetői minél naprakészebb információkat szerezzenek a főiskoláról, a továbbtanulás lehetőségeiről. Székesfehérvár számára fontos a humán felsőoktatás jelenléte, de ez hosszú távon sikeresen és stabilan csak úgy tud működni, ha a székesfehérvári diákok és szülők is így gondolják, és sok helyi fiatal dönt úgy, hogy itt szerez diplomát. Azt gondolom az igazgatók számára is fontos, hogy megfelelő minőségi felsőoktatásban részesüljenek a náluk végzett fiatalok, ami itt adott.

Hozzátette: "Természetesen a város érdeke az, hogy sikeres jól működő humán felsőoktatása is legyen, de ez csak akkor működőképes, ha nemcsak a város és az iskolai vezetése tesz meg mindent ennek érdekében, hanem az itteni képzési helyen valamennyi szakot meghirdető főiskolára minél több helyi diák is jelentkezik.”

Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat