Emléktűz-gyújtás Pákozdon

Cikk dátuma 2014. január. 11. | Kitekintő
Emléktűz-gyújtás Pákozdon

A Don-kanyarban elesett magyar katonákra emlékeznek

Kegyeleti emléktűz-gyújtást tartanak Pákozdon január 12-én, vasárnap este hat órakor Don-kanyar Emlékkápolnánál, ezzel tisztelegve a második világháború magyar hősei előtt az urivi áttörés 71. évfordulója alkalmából.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat huszadik alkalommal rendezi meg a történelmi egyházak ökumenikus imádságos megemlékezésével egybekötött kegyeleti tűzgyújtását.

Az immár hagyományosnak számító megemlékezéssel a második világháborúban az urivi hídfőnél 1943. január 12-én elesett közel százhúsz magyar katona előtt tisztelegnek. Pákozdon huszonegy évvel ezelőtt emeltek kápolnát, és itt helyezték nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait, méltó emléket állítva ezzel a doni hősöknek.

Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Róth Péter alpolgármester vesz részt. Beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A megjelenteket Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke köszönti. A rendezvényt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör támogatja.

A vasárnapi megemlékezésen a történelmi egyházak helyi vezetői, köztük Spányi Antal megyés püspök emlékezik a hősi halált halt katonákra.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat