Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem

Cikk dátuma 2014. szeptember. 26. | KáVé
Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem

Tudomány minden mennyiségben - Építészeti barangolások Székesfehérváron

Elstartolt az új szemeszter és ezzel együtt a szabadegyetemi programok is a Kodolányi János Főiskola mindkét oktatási helyszínén. Székesfehérváron Igari Antal, Fejér megye főépítésze Székesfehérvár XX. század első felének építészetét mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek szeptember 24-én. A városépítészeti kérdések, egyes épületek és alkotóik bemutatásán túl Igari Antal igyekezett az ezekhez szorosan kapcsolódó, közterületen máig fellelhető képzőművészeti alkotásokat is prezentálni.

A történelmi belváros virtuális sétájának lehettek tanúi a Kodolányi Szabadegyetem székesfehérvári programjának első előadásán az érdeklődök. Még az idősebb generáció tagjai közül is sokan meghökkentek - akik pedig úgy ismerik szülővárosukat, mint a tenyerüket-, amikor szembesültek egy-egy középület évtizedekkel ezelőtti képével, formájával. A legnagyobb meglepetést kétségkívül az Országalma lefelezett, kúttal díszített látványa jelentette.
Fehérvár utcáit járva ma is rácsodálkozhatunk, hogy az egykori koronázó város fallal körülvett belvárosában jónéhány közép- és törökkori eredetű épület maradt meg, illetve azok közül több beépült újabb kori alkotásokba. Míg az azt körülvevő mocsár néhány közeli szárazulatán kialakított külvárosok inkább csak romokat, föld alá került leleteket, alapfalakat őriztek meg ebből a korból. Ezen terület beépítettségének mértéke lényegében hosszú ideig változatlan maradt, csupán új épületeket húztak fel ott - mesélte Igari Antal az előadáson.
Mint azt megtudtuk, az 1867-es kiegyezés után megindult iparosítás Székesfehérváron is érzékelhető volt. A könnyűipari üzemek azonban nem változtattak lényegesen a központi területet körülvevő városrészek jellegén, a jelentősebb fejlődés a XX. század első felében indult be. Ennek során mintegy 50 évben több politikai, gazdasági, építészeti stílusbeli változás történt. Fejér megye főépítésze kitért az 1890 és 1960 közötti időszakra, amikoris a város lakossága megduplázódott, így a népességet, és az ehhez kapcsolódó ipari és infrastrukturális fejlesztéseket már csak újabb területek bevonásával sikerült a város határain belül elhelyezni.

Tóth Bence

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat