Elnökválasztásról a KJF és az ICRP szervezésében

2016. december. 09. Hangoskodó
Elnökválasztásról a KJF és az ICRP szervezésében

Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Hillary több szavazatot kapott, Trump nyerte a választást

Mára eldőlt, hogy Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok soron következő elnöke, ám az ezt megelőző időszakot a latolgatás jellemezte világszerte. A Kodolányi János Főiskola is csatlakozott a latolgatók népes táborához, ennek jegyében szervezett kerekasztal beszélgetést a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszéke és az Institute for Cultural Relations Policy az amerikai elnökválasztás estéjén Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője és Kiszelly Zoltán politológus, főiskolai docens részvételével. A program különlegessége volt, hogy a beszélgetést Kovács Debóra harmadéves nemzetközi tanulmányok, illetve másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató vezette.

Nyitásként összefoglalták, hogy általánosan kiket szólítanak meg az elnökjelöltek, röviden bemutatták programjukat, valamint vázolták, hogy az amerikai elnökválasztás miben különbözik a többitől. Az amerikai elnököt a választók nem közvetlenül, hanem elektorok útján választják, a szavazás mégis demokratikus marad. Az előválasztások és maga a végső voksolás rendszere igen bonyolult és összetett folyamat, bár a szavazólapokon az elnökjelöltek neve szerepel, a szavazók az elnökválasztáskor tulajdonképpen elektorokat választanak. Hivatalosan az elektorok választják meg az elnököt és az alelnököt. A legtöbb elektori szavazatot megszerző jelölt lesz az Egyesült Államok új elnöke, illetve alelnöke. 

A beszélgetés során olyan fontos kérdéseket feszegettek, mint például hogyan látja a két jelölt a külpolitikai prioritásokat. Beszéltek a hackertámadásokról is, amelyeket a hírek Oroszországnak tulajdonítottak. A választás utóhatásairól, világpolitikában várható következményeiről is szó esett,  a résztvevők latolgatták, hogyan hat az majd Amerikára, de fontos kérdésnek tartották azt is, hogy az elnökválasztás eredménye miként hat Európára. A kerekasztal résztvevői végezetül röviden kitértek a sajtóban megjelent véleményekre, esélylatolgatásokra is.

A kerekasztal beszélgetés végén a nézőközönség kérdéseire válaszoltak a meghívott vendégek, majd jó hangulatú, közös beszélgetés zárta az eseményt.

A kerekasztal beszélgetést követő hajnalban véget is értek a találgatások. A politikai elitet, a médiát, a közvélemény-kutatókat és az amerikaiak jelentős részét is meglepte, hogy a november 8-ai elnökválasztást nem Hillary Clinton, hanem Donald Trump nyerte.

Bár Hillary Clinton körülbelül kétszázezerrel több szavazatot kapott, ám az amerikai választási rendszer sajátossága miatt ez nem volt elég a győzelméhez. Ahogyan 2000-ben a szintén demokrata Al Gore-nak sem, hiszen akkor George W. Bush költözhetett be a Fehér Házba. Most Donald Trump minden előzetes várakozást felülmúlva állította maga mellé az államokat, még olyanokat is, amelyek korábban a demokraták híveinek mutatkoztak.

Az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiuma 538 elektorból álló testület, amely hivatalosan az USA elnökét választja meg. Valójában azonban az elektorok – nagyon ritka történelmi kivételektől eltekintve – valamennyi esetben az országosan megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről, gyakorlatban döntési jogkörrel nem rendelkeznek.

A jelölteknek 270 elektori szavazatot kell megszerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget. Az egyes államok által delegált elektorok száma megegyezik a kongresszusba delegált képviselők és szenátorok számának összegével.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat