Elismerés a Fejér megyei rendőröknek

Cikk dátuma 2015. január. 09. | Kitekintő
Elismerés a Fejér megyei rendőröknek

Felavatták a Véradóbarát Munkahely táblát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége által 2009-ben alapított Véradóbarát Munkahely díjat minden évben megyénként és a fővárosból egy-egy vállalat, szervezet nyerheti el. A Magyar Vöröskereszt megtisztelő díját Fejér megyében a Rendőrség kapta, a fővárosi elismerést pedig a BKV-nak adományozták.

Az elismerésre azok a cégek pályázhatnak sikeresen, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és kollégáikat is motiválják, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt azokon.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon ünnepélyes keretek között avatták fel a Véradóbarát Munkahely táblát január 8-án délelőtt a főkapitányság bejáratánál, ezzel is jelezve a szervezet véradás iránti elkötelezettségét.

A Fejér megyei rendőrök immár közel egy évtizede tartoznak a rendszeres véradók népes táborába. Évente háromszor szerveznek véradást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol az önkéntes véradók száma - alkalmanként - a százat is meghaladja.  A központi véradásokon túl Fejér megyében az egyes rendőrkapitányságok is rendszeresen szerveznek véradó napokat.

Egy ember egyszerre 4,5 deciliter vért adhat: ezzel három ember életét lehet megmenteni. Körülbelül félmillió véradásra lenne szükség egy évben. 

Ezen túlmenően a véradónak is hasznos, hiszen a véradás egyenlő egy szűrővizsgálattal: a levett vért minden alkalommal kivizsgálják, elvégzik a kötelező teszteket (HIV vírus, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, szifilisz), mielőtt a betegekhez eljutna a donáció.

Az elmúlt években a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon egyre jobban felértékelődött a karitatív segítség szerepe. A hivatásos rendőrök nemcsak szolgálati feladatuk teljesítése során tesznek a lakosság érdekben, hanem önként, saját elhatározásukból, munkaidőn túl is. Az önkéntes programokból a hivatásos állományon kívül a közalkalmazottak is kiveszik részüket.  

Így volt ez számos kupak-, illetve műanyag flakon-gyűjtés kapcsán, amikor beteg gyerekek gyógyításának lehetőségét támogatták, vagy a baptisták által szervezett cipős-doboz akcióhoz való csatlakozáskor is.

A Fejér megyei rendőrök a jövőben sem szeretnének szakítani ezzel a hagyománnyal. A rászorulók támogatását legfontosabb tevékenységeik között tartják számon, legyen szó szolgálati feladatról vagy önkéntes alapon történő segítségről.   

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat