Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

Cikk dátuma 2015. október. 09. | KáVé
Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

A Kodolányi János Főiskola beépíti oktatási programjába az Emlékpont nyújtotta lehetőségeket

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendezett az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola (KJF).

Az előadók sorában foglalt helyet Dr. Vizi László Tamás, a KJF rektor-helyettese, Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, Kiszelly Zoltán politológus, a KJF docense, Dr. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem docense, Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár, Dr. Zachar Péter Krisztián, a KJF tanszékvezetője, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF intézetvezető főiskolai tanára.

A konferenciához kapcsolva írta alá Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes és Dr. Miklós Péter intézményvezető azt az intézmények közötti megállapodást, amely hosszú távú oktatási, képzési együttműködést foglal magában.

Miklós Péter kiemelte: a megállapodás célja hosszú távú együttműködés kialakítása annak érdekében, hogy az Emlékpont - mint muzeális intézmény - felsőoktatást támogató szolgáltatásai a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljanak a Kodolányi János Főiskola hallgatói és oktatói számára.
Az Emlékpont ezért kutatási témáihoz és a bemutatott korszakhoz - elsősorban az 1945 és 1990 közötti időszakhoz - kapcsolódó témajavaslatok alapján szemináriumokat szervez, a hallgatók részére kutatási, szakdolgozat-írási és szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít. A Kodolányi János Főiskola szervesen beépíti oktatási programjába az Emlékpont nyújtotta lehetőségeket, mondta el a történész. 

Az együttműködés keretében a közgyűjtemény és a felsőoktatási intézmény közös szakmai rendezvényeket - előadásokat, konferenciákat, tudományos tanácskozásokat - szervez. Ezek sorában elsőként rendezték meg Az Elbától a Dunáig - Magyar-német együttélés és kapcsolatrendszer a modernitásban című tanácskozást a német újraegyesítés 25. évfordulója alkalmából.

 

                                                          ***

A hódmezővásárhelyi Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is –egy város történetén keresztül tárja a látogatók elé, hogy mit jelentett az itt élők számára a kommunista diktatúra időszaka. Már az intézmény neve is sokatmondó: az Emlékpont egyetlen pontba, egyetlen kiállításba sűrített emlékek helye, ahol mindenki a maga szemszögéből tekinthet vissza a kommunizmus közel fél évszázadára, másrészt pedig egy záró pont is, hiszen Hódmezővásárhely városa ezzel a kulturális-oktatási centrummal lezárta közelmúltját. Egy történelmi korszak is csak akkor válhat a múlt részévé, ha pont kerül a végére. 1945 és 1990 két olyan dátum a magyar történelemben, melyek egy teljes korszakot fognak közre.

Ezen gondolatokból kiindulva jött létre 2006-ban a Magyarországon, de egész Közép-és Kelet-Európában is egyedülálló Emlékpont, amely Magyarország, azon belül pedig Hódmezővásárhely történetének a kommunista diktatúra alatti évtizedeit dolgozza fel.

Az egyedi kiállítást a világszerte ismert Terror Háza Múzeum munkatársai alkották – a hódmezővásárhelyi levéltárosok, helytörténészek aktív közreműködésével –, Schmidt Mária főigazgató történészi koncepciója és F. Kovács Attila építész tervei alapján. A három évszázad stílusjegyeit magán viselő Emlékpont a vásárhelyi Andrássy úton lévő, 1924-ben építtetett épületének tulajdonosa ifj. Hajdú Bálint magángazda volt. A kommunista hatalomátvétel után tulajdonosától elvették az ingatlant, államosították, közhivatalok, majd iskola működött benne. Ehhez épült hozzá a 21. századot idéző új szárny. Ez utóbbi, és az egész múzeum belsőépítészeti kidolgozása kivívta az építész szakma nemzetközi elismerését is.

/Forrás: MTI, Promenad.hu/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat