Duális képzés a KJF-en is

Cikk dátuma 2015. december. 09. | KáVé
Duális képzés a KJF-en is

Szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon indul az új rendszer

A duális képzés a tanév felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. A képzési idő ugyanúgy három vagy három és fél év, de egy-egy tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet tölt a hallgató. A cégek évente négy hét fizetett szabadságot biztosítanak.

A Kodolányi János Főiskola szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon kínál  duális képzési lehetőséget a jelentkezők számára. Erről számoltak be szerdán a főiskola vezetői, illetve a duális képzésben résztvevő cégek képviselői a Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes köszönetet mondott a cégeknek, akiknek a közreműködésével elindulhat a duális képzés a Kodolányi főiskolán is. Az ebben a rendszerben diplomát szerző hallgatók a megfelelő gyakorlati ismeretekkel felvértezve azonnal teljes értékű munkavállalóként állhatnak munkába. A gyakorlati helyként funkcionáló cégek is nyílván szívesen alkalmazzák a náluk gyakornokoskodó fiatalokat.

A duális képzési rendszerben induló szociális munka szakról Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes és Lőrinczné Dr. Bencze Edit intézetigazgató beszélt. Elhangzott, hogy  a főiskolán a korábbiakban is nagy hangsúlyt helyeztek a gyakorlati ismeretek megszerzésére, így már eddig is igyekeztek partnereket megnyerni ehhez.  A duális képzés bevezetése azonban lehetővé teszi, hogy az elmélet és a gyakorlat összekapcsolódjék, megfelelő kereteket kapjon.

A gazdálkodás és menedzsment szakról Dr. Hinek Mátyás tanszékvezető és dr. Remsei Sándor egyetemi docens beszélt. Elmondták, hogy 2016 szeptemberétől a felvett hallgatók munkaszerződést kötnek a duális partnerekkel és a minimálbér 60 százalékának megfelelő juttatásban is részesülnek. A költségtérítéses diákok esetében ez jelentős segítséget jelenthet a tandíjfizetés vonatkozásában. Jól jár a diák és jól jár a munkaerőpiac, ahol egyre több lesz a megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretekkel felvértezett pályakezdő diplomás.  

Horváth Tamás az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy vállalatuk igyekszik minél több felsőoktatási partnerrel együttműködni. Az Alcoa kiváló munkafeltételeket és  sok munkát tud kínálni a hallgatóknak. Az elméleti képzéshez olyan gyakorlati képzést adnak, amivel a hallgatóknak piacképes diplomája lesz.

Győrffy Viktória a Sapa Profiles Kft. HR igazgatója elmondta, hogy cégük élen jár az innovatív megoldásokkal, és a fenntartható fejlődés érdekében fontosnak tartják a duális képzést. Ez olyan befektetés, ami csak évek múlva térül meg a vállalatnak, ugyanakkor az oktatási intézménynek,  a hallgatóknak és a cégeknek egyaránt érdeke ez a képzési forma.

Döbröntei Csabáné a Káli Art Hotel vezetője arról beszélt, hogy a duális képzésben való partnerség lehetőséget ad arra, hogy átadják a tapasztalataikat a főiskolai hallgatóknak. Elmondta továbbá, hogy a hallgatóknak lehetőségük nyílik majd arra, hogy valamennyi szállodai területen gyakorlatot szerezzenek. 

Paór Anikó a Rosinante szálloda munkatársa először arról beszélt, hogy ő maga is a Kodolányi főiskolán végzett, így most nagy örömmel fogadja a kialakuló partnerséget. A Szentendrei-szigeten található szállodájuk az esküvőszervezésre és a konferenciaturizmusra "szakosodott". A szervezés első pillanatától a lebonyolítás utolsó fázisáig mindent elsajátíthatnak majd a gyakornokok, mindemellett a vendégekkel való bánásmód is fontos "tantárgynak" számít.

Domokos Tamás az Echo Network Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy húsz éve tevékenykednek humánszolgáltatási területen és mára mintegy száz főt foglalkoztató szervezetté fejlődtek. A duális képzés jelentőségét abban látja, hogy a gyakorlati ismereteket elsajátító hallgatók, a munkáltatók és a helyi közösségek egyaránt jól járnak.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat