Diplomás sommelier képzés is lesz

Cikk dátuma 2014. október. 19. | KáVé
Diplomás sommelier képzés is lesz

Sommelier tanfolyamon jártam

A Kodolányi János Főiskolán immár hagyománynak tekinthető, hogy Káli Ildikónak, a Magyar Sommelier Szövetség elnökének vezetésével különböző szintű borismereti kurzusok indulnak. Az egyre népszerűbb tanfolyamokon a résztvevők egyrészt megtanulják a szakmai ismereteket, másrészt – ahogyan a tapasztalatok mutatják – baráti társaságok alakulnak, akik újabb, magasabb szintű tanfolyamok szervezését kérik.  

Káli Ildikó, aki egyébként ismert borszakíró is, a „sommelier diákokról” a következőket mondta el a KV-nak:

„Kétféle érdeklődő van. Vannak, akik továbbra is műkedvelők szeretnének maradni, például biztosítótársaságoknál és bankoknál dolgoznak, ám szeretnének többet tudni a borokról.  Régóta fogyasztóik a boroknak, csak keveset tudnak róla. Szeretnének jobban érteni hozzá, hogy nagyobb magabiztossággal tudják leemelni a polcról a borokat egy kóstolási tapasztalat megléte után. Segítünk eligazodni a hihetetlenül széles hazai borválasztékban. A másik kör pedig új utakat keres az életében, és szeretne a jövőben sommelier-ként dolgozni akár étteremben, akár egy borászatnál. A tanfolyamokon megismerkedünk a borvidékekkel, a szőlőfajtákkal, a borkészítési eljárásokkal, és azzal, hogy melyik bort milyen ételhez társítsuk. Megtanuljuk továbbá a borban lévő illatokat és ízeket érzékelni, felismerni, és azokról részletesen beszélni. Annak idején, amikor én magam jártam bortanfolyamokra, számos hosszan tartó barátságra tettem szert. A tanfolyami hallgatótársaimmal később évekig együtt jártuk a borvidékeket, és összejártunk kóstolni is egymáshoz. A bor nemcsak a kóstolásról szól, hiszen egy idő után az embernek kedve támad ellátogatni a borászhoz, megismerni azt az embert, aki a bort készíti, és azt a tájat, ahol a bor születik. A borászok személyében rendkívül érdekes embereket ismerhetünk meg, olyanokat, akik szimbiózisban élnek a természettel.  A munkahelyünkön sokszor „csak egy csavar” vagyunk a gépezetben, ezzel szemben a borászok végigkísérik a bor születésének folyamatát a metszéstől a palackba zárásig. Ezért bátran állíthatom, hogy két lábbal a földön járó, egészséges lelkületű, teljes emberek. Aki többet szeretne tudni erről az igaz világról, az belekóstolhat mindebbe.”

Többféle tanfolyam indult ezúttal is a főiskolán, most arra kéredzkedtem be, ahol a harmadik tanfolyamukra iratkoztak be az időközben jól összekovácsolódott csapat tagjai. Az esti program elején barátként üdvözölték egymást, gyorsan megbeszélték a nyári emlékeket, ám érezhetően csaknem mindent tudtak egymásról. Közel húszan ülték körül a gyönyörűen megterített asztalt, kecses poharak, francia borok, és az okleveles, „továbbtanuló” sommelier-k otthon készült finomságokkal „dobták fel” az induló képzés első óráját.  Legyen elég itt most annyi, hogy több kilónyi libamáj alapozta meg az újabb bortanulást. A minőségi borfogyasztók társaságában egyébként ügyvédek, tanárok, banki dolgozók, orvosok, étterem tulajdonosok, kommunikációs szakemberek , főiskolai és egyetemi hallgatók igyekeznek még többet megtudni a borok világáról. S hogy mi mindent tartogat a borok világa, mennyi titok birtokosai lehetünk a borkalandozások által? Márai Sándor felteszi a kérdést és a választ is megadja rá: “Éltünk, nem éltünk, kinek fontos igazán?…Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor istenítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a Magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

De idézhetem Hamvas Bélát is: „A víz az őselem. Először a víz borrá változik; másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem…A borivásnak csak egyetlen törvénye van: inni. Bárhol, bármikor, bárhogyan. De az emberben fel kell ébrednie az ösztönnek, hogy ennek az ivásnak méltóságot adjon…”

A kodolányis sommelier kurzusokon nem csak a szakmai tudást, hanem a borismereten nyugvó életfilozófiát is elsajátíthatják a résztvevők.

Káli Ildikó fantasztikus mestere a szakmának, úgy magyaráz, úgy tanít, hogy az ember folyton-folyvást azt érzi, többet szeretnék minderről tudni, és tartozni szeretnék ehhez a nagyszerű csapathoz.

A tanfolyami rendszerben működő sommelier-képzést egyébként továbbfejlesztik a közeljövőben a Kodolányi főiskolán diplomás képzéssé, mondta el Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes a KV-nak. Az ország legjobb gyakorlati szakembereitől tanulva borturisztikai szakember, sommelier diplomával távozhat a két szemeszteres képzés után a hallgató.

Magyarországon egyedülálló módon több mint száz bor és pezsgő kóstolására kerül sor a képzés során, kitekintést adva más országok és kontinensek felé. A tanulmányokat elvégzők menedzseri ismeretek birtokában egyidejűleg profi borkóstolókként kerülnek ki a főiskoláról.

Az oktatók között lesz Káli Ildikó sommelier, a Magyar Sommelier szövetség elnöke, Rókusfalvy Pál ismert médiaszemélyiség, az etyeki Rókusfalvy birtok tulajdonosa,
valamint a KJF Turizmus tanszékének oktatói:   Dr. Kundi Viktória, Dr. Baráth Gabriella és Dr. Hinek Mátyás.

Fotó és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat