Digitális költségeink és a lakásrezsi

Cikk dátuma 2020. március. 04. | Hangoskodó
Digitális költségeink és a lakásrezsi

Lóránt Gergő – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Gyorsan összejön a többezres számla

Megnéztem a neten mit jelent a rezsiköltség kifejezés, íme: rendszeres költség, amelyet egy család vagy egyedül élő személy kiad a havonta ismétlődő számláira, költségeire. Nézzük, mit jelent a digitális rezsi, amely mára ugyancsak beépült az életünkbe, észrevétlen vált hétköznapivá. Olyan költségről van szó, amely néhány évtizeddel ezelőtt nem is létezett. Az internet már nem csak otthon és a munkahelyeken nélkülözhetetlen szolgáltatás, hanem velünk van a nap huszonnégy órájában. Használjuk az utcán, a metrón, a villamoson, valójában mindenhol. Nem vagyunk kötve se tévékészülékhez, se rádióhoz, se asztali számítógéphez. Ehhez pedig a korszellemnek megfelelően egy vadonatúj ipar szolgál minket.

Az elmúlt évtizedekben hozzászoktunk, hogy a virtuális dolgokért is fizetünk, hiszen nélkülözhetetlenné váltak életünkben. De csak mostanában, a streaming háború kellős közepén, vesszük észre azt, hogy a hagyományos rezsiköltség mellé számos olyan szolgáltatás is betársult, amelynek fizikai megjelenése ugyan nincs, de így is több lehet, mint a melegvíz számlája egy átlagos családnak.

Magyarországon számos előfizetési lehetőség van a felhőszolgáltatástól kezdve a zenén át, a streaming játékokig. Lassanként eltűnnek a generációs szakadékok is a virtuális térben, hiszen minden korosztálynak kínálnak valamit a szolgáltatók.

Összeszámoltam, hogy a családunkban mennyibe kerül egy hónap. Az előfizetések jelentős részét mindenki használja a családban, így semmit se kell négyszer fizetni. A Netflix az „enyém”, az itthoni indulás óta megszerettem, és nem tudom elengedni. Havi négyezerért öt külön fiók van kialakítva, és így ez is osztódik.

Az Apple is népszerű nálunk, így a saját streaming platformjuk, az Apple TV+ is. Örültünk, amikor szeptemberben bejelentették, hogy egy év ingyenes előfizetés jár bizonyos konstrukcióban. Mivel a családban mindenki használ valamilyen Apple eszközt, ezt is kihasználjuk, bár kérdéses, hogy az ingyenes év után megtartjuk-e. Közel kétezer lesz, ha igen. Van itt még valami: rendszeresen fotózom az iPhonommal, havonta néhányszázba kerül az iCloud szolgáltatás is. Rossz szokásom, hogy nagyon szeretek zenét hallgatni, persze bármikor és bárhol, ez sincs ingyen.  Summa summárum, gyorsan összejön a többezres családi számlánk.

És akkor még nem is használjuk a Dropbox 2TB tárhelyét, nem játszunk Microsoft szolgáltatással és nem vagyunk kíváncsiak a legújabb Trónok Harca epizódra magyarul az HBO Go-n.

Ha még ezeket is akarnánk, kétszeresére rúgna a havi digitális rezsink. Ma még meggondoljuk. Nagy kérdés azonban, minek a javára billen a mérleg néhány év múlva. Könnyen lehet, hogy az újabbnál-újabb lehetőségek hétköznapi szükségletté válnak, mint ahogyan az okos telefon havidíja is hozzátartozik ma már az életünkhöz, a rezsi költségünkhöz.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat