Címzetes egyetemi tanári cím Ljubov Shiselinának

Cikk dátuma 2015. április. 26. | KáVé
Címzetes egyetemi tanári cím Ljubov Shiselinának

„…jobban megismerem az országot, ha ismerem a nyelvet.”

Címzetes egyetemi tanári címet adományozott Prof. Dr. Ljubov Shiselinának Dr. Szabó Péter PhD, a Kodolányi János Főiskola rektora. A kitüntető cím átadása alkalmából Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes mondta el a laudációt KJF Budapesti Oktatási Központjában megtartott ünnepi programon.

Elhangzott többek között, hogy az orosz professzor nagydoktori disszertációját az EU keleti bővítése nemzetközi aspektusai címmel készítette el és védte meg 2006-ban. Kelet-Európa és Oroszország kapcsolatainak kutatója, e témakörben  több mint kétszáz tanulmánya és monográfiája jelent meg. Az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének Közép-Kelet-Európa osztálya osztályvezetője, az MTA és az OTA társadalomtudományi szakértői fóruma titkára. E minőségében számos konferenciát szervezett Magyarországon és Moszkvában. Ljubov Shiselina kapcsolatrendszerének köszönhetően a KJF oktatói bekapcsolódhattak a nemzetközi tudományos akadémiai együttműködésbe. Shiselina professzor a magyar-orosz tudományosság elmélyítéséért 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Segítségével a KJF két ízben is elnyerte a Russzkij Mir alapítvány támogatását, amelynek keretében Székesfehérváron és Budapesten is orosz civilizációs kurzusok szervezésére nyílt lehetőség.

 

Az ünnepséget követően kértem interjút Ljubov Shiselinától


A közép-európai országok és Oroszország kapcsolatrendszere, annak változásai, valamint a V4-ek együttműködése az Ön kutatási területe. Hogyan látja, miként változnak az együttműködési lehetőségek, az ukrajnai helyzet mennyiben befolyásolja a keleti partneri viszonyokat?

Az ukrán válság előtt nagyon gyorsan és nagyon jó irányban fejlődött a kapcsolat Oroszország és a közép-európai országok között. A visegrádi országok között ugyanakkor nem alakult ki egységes nézőpont azt illetően, hogyan alakuljon a kapcsolat a jövőben Oroszországgal. A Gorcsakov Alapítvány budapesti konferenciájának középpontjában éppen ezek a kérdések álltak. Itt is azt mondtam, hogy az ukrán válság igazából nem befolyásolta túlzottan a V4-ek és Oroszország viszonyát. Oroszország mindig nyitott volt a közép-európai országok iránt, noha a visegrádi országok között van, amelyikkel szorosabb, és van, amelyikkel kevésbé szoros a kapcsolata. Magyarországgal egyre jobb, Szlovákiával és Csehországgal pedig nagyon kiegyensúlyozott a viszony, de Lengyelországgal nem egyszerű az együttműködés. Az Európai Unió szankciói, amelyeket az ukrán válság miatt vezetett be, nyilván hatással voltak minderre, hiszen ezekre Oroszország is kénytelen volt választ adni, tehát szankciókat bevezetni az uniós országokkal szemben.

Mi lehet a folytatás, milyen irányú változások, elmozdulások várhatóak a jövőben?

Oroszország természetesen érdekelt abban, hogy stabil legyen a V4-ek helyzete és a velük folytatott kapcsolata, de az, hogy Lengyelország nem hajlik az orosz együttműködésre, a visegrádi országok kakofóniájához vezet. Ha ez a négy ország megtalálja a közös nevezőt, akkor elindulhat a rendeződési folyamat.

Oroszország és a közép-európai térség gazdasági és politikai együttműködésének lehetőségeiről, problémáiról rendezett nemzetközi konferenciát Budapesten április 21-én a Gorcsakov Alapítvány. Milyen céllal rendezték meg a programot?

Ez volt az első ilyen jellegű rendezvény Közép-Európában, s Budapestet választottuk helyszínül az első alkalommal. A konferencia elsődleges célja, hogy megismerjük egymás nézőpontjait, véleményét. Nem az volt a cél, hogy döntéseket hozzunk, hanem az, hogy Oroszország és a visegrádi országok meghallgassák egymást, enélkül ugyanis nem lehet döntéseket hozni a jövőben. Sokszor utazom Magyarországra, sok kapcsolatom van a tudományos életben, a felsőoktatás területén is, egyfajta hídépítő szerepem van. 

Nagyon jól beszél magyarul, miért döntött úgy, hogy megtanulja ezt a nyelvet?

Nem jártam tanárhoz, magamtól, könyvekből tanultam magyarul. Úgy gondoltam, hogy jobban megismerem az országot, ha ismerem a nyelvet, amit itt beszélnek.

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat