Cél: az irodalmat összehozni a marketinggel

Cikk dátuma 2017. május. 25. | Hangoskodó
Cél: az irodalmat összehozni a marketinggel

Vendrey Márta  – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

Neoliro - irodalom és online marketing egy helyen

Holcz Csaba kommunikáció és médiatudomány szakon tanul a Kodolányi főiskolán, most harmadéves. Jól tudja az íratlanszabályt, időben – másodévesként – elment gyakornoknak egy online-magazinhoz, hogy a diplomához megszerezze a gyakorlatot is. Talán ez segítette hozzá ahhoz, hogy létrehozza blogját, a Neolirot, amely szakmaiságával kiemelkedik a blogok rengetegéből. Erről és a főiskolán töltött éveiről kérdeztem.

Holcz Csaba és Vendrey Márta a KJF rádióstúdiójában


Honnan jött az ötlet, hogy alapíts egy saját blogot?

Nagyon hosszú ideje szeretnék egy saját honlapot, mert az informatika és az internet mindig is nagyon érdekelt.Korábban nagyon sokféle oldalt létrehoztam már, de mindig töröltem őket valami miatt. Nem értettem hozzá eléggé, úgy láttam nem tökéletes, ezért ráuntam.

Ez főleg egy irodalmi blog, ahol a saját verseidet is olvashatjuk. Mindig is jó voltál irodalomból, korábban is írtál verseket?

Igen, már az általános iskolában is próbálkoztam, bevallom, a Rómeó és Júlia hatására. Viszont ahol igazán komolyan kezdtem foglalkozni az irodalommal, az a Szépíró műhely volt, amit Petőcz András tanár úr vezet, itt a főiskolán. Minden félévben vannak kötelezően választható tantárgyaink, és amikor megláttam, hogy van szépírás óra, természetesen azt vettem fel. A kurzus alatt jobban rászoktam, hogy akár hetente, de legalábbis havonta írjak valamit.

A szépíró kurzus minden félévben nyilvános felolvasó esttel zárul. Te is részt vettél ezeken?

Igen, mentem külső felolvasásokra, például a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és voltak megjelenéseim is. A tanár úr rendszeresen ad olyan feladatot, ami kicsit jobban motiválja az embert, így mindig volt valamilyen megjelenési lehetőség a legjobb novelláknak, verseknek. Az utóbbi időben sikerült jobban ráharapnom a saját stílusomra. Elméletileg ebben a félévben már nem lett volna kötelező felvenni az órát, de továbbra is jártam.

Visszatérve a blogodra, mikor indítottad?

2016. augusztus 20-án. Azért tudom ilyen pontosan, mert ez egy igazán kalandos nap volt. Még hajnali négykor is meetingeltünk a kollégáimmal és akkor sikerült kibogarászni, hogy tulajdonképpen létrejöhet a blog. Majd utána reggel 8-tól este 6-ig azon dolgoztam, hogy megszülessen. Végülis egy nap alatt épült fel, de az ötlet már hosszú ideje alakult.

Ezek szerint már dolgoztál akkor. Hol?

A Socfest kulturális magazinnál, az egy non-profit dolog, nem jár honorárium. Viszont ott is, ha elvállalsz valamit, akkor teljesíteni kell, tehát mondhatjuk, hogy dolgoztam.

Neoliro a blogod neve. Honnan jött ez a név?

Fontos volt, hogy valami olyan nevet találjak, ami nem kötődik szorosan más dolgokhoz, hanem legyen új kifejezés, amit be tudok vezetni. Ez a név egyébként a latin neo, litera, roman szavakból áll össze, ami annyit tesz magyarul: új, irodalom, regényes vagy romantikus. Főként a romantika korszakára utal, mert annak a kialakulása számomra nagyon érdekes. Szerintem betalált a név, csak még kicsit ismerkedni kell vele.

Milyen cikkeket írsz a Neolirora, saját verseket jelentetsz meg vagy kijársz irodalmi eseményekre is?

Jelennek meg versek, novellákés kimegyek helyszínekre is, például könyvbemutatókra, de vannak fent irodalomelméleti dolgok is. Persze csak fiatalosan és humorral, mert nem aza lényeg, hogy egy tanóra legyen. Illetve hogyha a Socfesten - ami végülis partnere az oldalamnak -  megjelenik valami, azt is át szoktam venni, és náluk is megjelenek én. Szóval van egy ilyen kölcsönös viszony köztünk. De lényegében bármi, ami irodalom, az megjelenhet.

Mi az, amit a Kodolányi János Főiskolán szerzett tudásodból bele tudsz vinni a blogodba?

Az egyik maga a szépírás óra, ami nagyon sokat segített. A másik meglepő módon a marketing, ami még dobott rajta. Ugyanis, ami szerintem elkülöníti az oldalamat a többitől, az az, hogy igyekeztem, mint márkát is építeni. Tudatosan alakítottam ki a design-t, van valami értelem a neve mögött, van egy stílusa és ügyelek olyan dolgokra is, mint keresőoptimalizálás és közösségi média. Szóval tényleg igyekszem beledobni egy kis szakmaiságot, profizmust, de nemcsak az irodalom terén.

Harmadévesként szakdolgozatot írsz a félév során. Milyen témában?

Marketing stratégiát készítettem egy lakótelepen található kis élelmiszerüzletnek. Maga az üzlet nem nagy, de meg tudtam adni neki azokat a módszereket, amik szükségesek a jövőben. Az üzletvezető nagyon barátságos volt, és tudtam neki segíteni, ő is kapott egy példányt.

Most, hogy végzel, milyen lehetőségeid vannak? Mit tervezel hosszú-, és rövidtávon?

Mindenképpen valamilyen kommunikációs területen fogok elhelyezkedni. Elsősorban az online marketing érdekel. Jó lenne valamilyen honlappal foglalkozni, szöveget írni rá, kereső-optimalizálni stb... De gyakorlom az újságírást is, így ott is vannak lehetőségeim. Hosszú távú célom a kultúrát és az irodalmat összehozni a marketinggel.

Mit tanácsolsz az ide felvételiző hallgatóknak, miért jó a Kodolányin tanulni?

Szerintem a Kodolányi egy fiatalos, laza hely, ahol ki lehet emelkedni. Nem úgy néznek rád, hogy egy vagy a tömegből. Vannak lehetőségek, hogy az ember megjelenjen itt-ott. Ugyanakkor lényeges, hogy az iskola bármilyen jó is, a hallgatók ne feledkezzenek meg külső gyakorlati helyet keresni. Lehet a Kodolányi a világ legjobb iskolája, akkor is fontos, hogy egy iskolán kívüli közösségnek megfelelj, és tőlük is kapj elismerést. Az mindennél többet ér. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat